Friday, June 26, 2015

Cat esti de puternic?

  Cat esti de puternic?

People  Pol Rasca

Cat esti de puternic?

Sau despre lucrurile care ne tin in loc


 
     Paul Hudson, editor la www.elitedaily.com, a scris un articol inspirat despre lucrurile din viata noastra care ne tin in loc, despre lucrurile care nu ne dau voie sa mergem linistiti mai departe, catre noi experiente, catre schimbari necesare, catre impliniri care ne cauta. Sunt 20 la numar:

     1. Nu traiesc in trecut
        Oamenii puternici din punct de vedere mental se concentreaza la prezent si la viitorul apropiat. Ei inteleg faptul ca trecutul nu se mai afla sub controlul lor, iar viitorul indepartat este la fel de predictibil ca vremea din aceasta iarna.
     2. Ies din zona lor de confort
         Zona de confort este un loc periculos, un abis intunecat in care oricine ramane pentru prea multa vreme se pierde cu totul de sine insusi. A ramane in zona de confort inseamna a renunta la a-ti trai viata.
      3. Asculta parerile celorlalti
         Doar prostii sunt autosuficienti in toate privintele. Cand vine vorba de brainstorming, ideile bune sunt mai degraba cele prinse din zbor decat cele impuse. O idee buna ramane o idee buna indiferent daca iti apartine tie sau nu. Nu te lasa stapanit de propriul ego: daca cineva are de spus ceva valoros, asculta-l.
      4. Accepta schimbarea
          Ceea ce inteleg oamenii puternici, iar cei slabi refuza sa inteleaga, este faptul ca schimbarea este de neevitat. A incerca sa eviti inevitabilul este lipsit de sens. Astfel, evitarea schimbarii nu are sens, fiind un lucru care consuma mult timp si energie.
      5. Nu raman inchisi la minte
          Nu stii totul. Chiar si lucrurile pe care crezi ca le stii se pot dovedi a nu fi in totalitate adevarate. Daca nu-ti deschizi mintea, pur si simplu iti refuzi insusirea de informatii noi. Daca incetezi sa inveti, incetezi sa traiesti cu adevarat.
      6. Isi iau propriiile decizii si nu-i lasa pe ceilalti sa ia decizii in locul lor
          Doar tu esti cel care ar trebui sa ia deciziile care te privesc pe tine; nu le poti permite altora sa faca asta. Un asemenea lucru ar insemna sa delegi responsabilitatea catre alta persoana, dar cel care va avea de suferit la final esti, de fapt, tu. Daca nu ai curajul sa gresesti, atunci nu vei avea nici curajul sa reusesti.
     7. Se bucura pentru succesul altora
         Atunci cand ceilalti au succes, ar trebui sa te bucuri. Daca ei pot, inseamna ca poti si tu. Succesul altora nu scade, in niciun fel, sansa ta la succes. Lucrul acesta ar trebui sa te motiveze sa incerci in continuare.
      8. Nu se gandesc la posibilitatea esecului
          Gandurile noastre ne influenteaza perspectiva asupra vietii; la randul ei, perspectiva ne influenteaza rezultatele. Oamenii cu un mental puternic inteleg acest fapt si il folosesc in avantajul lor. Desigur, intotdeauna exista sanse de esec, dar, atat timp cat exista si sanse de succes, merita incercat!
      9. Nu se autocompatimesc
          Viata poate fi grea. Unii o patesc rau, altii si mai rau. Vei cadea de pe cal, poate chiar de mai multe ori. Intrebarea este: esti destul de puternic sa te urci inapoi in sa de fiecare data?
    10. Nu se concentreaza la punctele lor slabe
          Desi a lucra cu punctele tale slabe are niste avantaje, este mult mai important sa te concentrezi pe consolidarea punctelor tale forte. Oamenii dezvoltati pe toate planurile nu sunt in mod necesar si cei care ajung cel mai departe in viata. A fi moderat in toate privintele inseamna a fi moderat si atat. A fi exceptional intr-un anume tip de abilitati sau o anumita trasatura iti va permite sa te ridici deasupra concurentei cu un efort minim.
    11. Nu incearca sa le faca tuturor pe plac
           O treaba bine facuta este o treaba bine facuta, indiferent cine judeca produsul final. Nu-i poti multumi pe toti, dar poti intotdeauna incerca sa dai ce-i mai bun din tine.
    12. Nu se invinuiesc pentru lucruri asupra carora nu au controlul
           Oamenii puternici din punct de vedere emotional stiu care sunt lucrurile pe care le pot controla, inteleg lucrurile pe care nu le pot controla si nici macar nu se gandesc la cele complet scapate de sub control.
    13. Sunt rabdatori
          Rabdarea nu este doar o virtute. Este VIRTUTEA. Majoritatea oamenilor nu dau gres din cauza ca nu sunt suficient de buni sau pentru ca nu sunt capabili sa invinga sau sa aiba succes. Cei mai multi esueaza din cauza ca nu au rabdare si renunta inainte de vreme.
    14. Se fac intelesi
          Comunicarea este un element cheie in orice sistem functional. Cand vine vorba despre oameni, lucrurile sunt ceva mai complicate. Simpla transmitere a unor informatii nu este niciodata suficienta; daca cel care receptioneaza mesajul nu il intelege cum trebuie, mesajul tau nu este transmis corect. Oamenii puternici fac tot ce le sta in putinta pentru a fi intelesi si au rabdare sa clarifice neintelegerile.
    15. Accepta ca nimeni nu le datoreaza nimic
          In viata, nu ti se datoreaza nimic. Te nasti si atat; restul depinde de tine. Viata nu iti datoreaza nimic. Ceilalti nu-ti datoreaza nimic. Daca vrei ceva de la viata, tu esti singurul care iti datoreaza asta. In viata nimic nu e gratis.
     16. Nu repetă greselile
           Fac o greseala o singura data.
    17. Nu se lasa stapaniti de frica
          Lumea poate fi un loc inspaimantator. Unele lucruri ne sperie pe buna dreptate, dar cele mai multe dintre fricile noastre sunt irationale. Daca stii ca vrei sa incerci ceva, incearca. Daca te sperie, trebuie sa intelegi ca a fi speriat de esec arata ca succesul inseamna foarte mult pentru tine.
     18. Nu actioneaza fara sa se gandeasca
           Oamenii puternici stiu ca nu trebuie sa actioneze inainte de a intelege pe deplin situatia. Daca ai timp sa reflectezi asupra unui lucru si sa-i studiezi toate fatetele, fa-o.
    19. Accepta ajutor din partea celorlalti
         Nu esti Superman; nu le poti face pe toate. Chiar daca ai putea, de ce le-ai face? Daca altii se ofera sa te ajute, lasa-i s-o faca. Fii sociabil. Asculta-le ideile si observa-i. Poti invata ceva. Daca nu, atunci ii poti invata tu ceva, la randul tau, facand astfel un lucru pentru care sunt facuti oamenii: sa socializezi.
     20. 'Nu arunca prosopul'...
           Cea mai mare slabiciune umana este renuntarea. Oamenii puternici se ghideaza dupa urmatoarea regula: fă doar ceea ce este important pentru tine; uită de lucrurile care nu sunt importante pentru tine. Daca sunt, insa, importante, atunci urmareste-le pana reusesti. Fara niciun fel de exceptie.





No comments:

Post a Comment

sau trimite comentariul tau la scanave@yahoo.com