Monday, January 4, 2016

In cazul nefericit al unui cutremur .....
Secretul lui Richter: cum arată un grafic logaritmic Richter

Cutremurul din Japonia - 9 grade pe scara Richter - a fost al cincilea cel mai mare înregistrat vreodată. Mai exact.
clip_image001
Axa orizontala(6-9,5) - reprezinta gradatiile din scara Richter,
Axa verticala (100-3200) reprezinta puterea distructiva a cutremurului(de la gradul 7 la gradul 8 puterea creste de 100 de ori , iar de la gradul 7 la 9 creste de 1000 de ori)
Faţă de cel mai recent cutremur puternic din România - 2004, 6 grade - seismul japonez a fost de aproape 800 de ori mai puternic, la o energie degajată de 22.000 de ori mai mare.
Comparat cu cutremurul din 1977 - 7,3 grade - cutremurul Sendai a fost de 40 de ori mai puternic. Energia degajată a fost de 250 de ori mai mare.
De ce?
Fiecare grad Richter în plus înseamnă o energie degajată de 31,6 ori (rădăcina pătrată a lui 1000) mai mare şi o amplitudine de 10 ori mai mare.
Fiecare zecime de grad Richter în plus înseamnă o energie degajată cu 41% mai mare (deci energia se dublează la fiecare 0,2 grade) şi o amplitudine cu 26% mai mare (astfel că amplitudinea se dublează la fiecare 0,3 grade).
 
SALVARE  IN CAZ DE CUTREMUR 
Extras din articolul lui Doug Copp despre "Triunghiul vietii”, editat de Larry Linn.
Numele meu este Doug Copp. Sunt seful Salvarii si Managerul pentru dezastre al Echipei Americane Internationale de Salvare (ARTI), cea mai experimentata echipa de salvare. Informatiile din acest articol vor salva vieti in caz de cutremur.
In 1996 am facut un film care a demonstrat metodologia mea de supravietuire ca fiind corecta. Am prabusit o scoala si o casa cu 20 de manechini inauntru.
10 manechini s-au "aplecat  si acoperit" si 10 manechini i-am folosit in metoda de supravietuire  "triunghiul vietii".
Dupa ce cutremurul simulat a avut loc, am intrat printre daramaturi si am intrat in cladire pentru a filma si a documenta rezultatele.
Filmul, in care am practicat tehnicile mele de  supravietuire sub conditii direct observabile si stiintifice au aratat ca ar fi fost 0%  supravietuitori pentru metodele cu "aplecat si ascuns".Ar fi fost mai probabil 100% supravietuire pentru oamenii care ar fi folosit metoda mea"triunghiul vietii".
Prima cladire in care am intrat, a fost o scoala in Mexico City, in timpul cutremurului din 1985. Toti copiii erau sub bancile lor. Fiecare copil a fost zdrobit pana la grosimea oaselor lor. Ar fi putut  supravietui daca s-ar fi intins jos, langa bancile lor, pe culoarele  dintre banci.
M-am intrebat de ce copiii nu erau pe culoarele dintre banci. Nu am stiut atunci ca acelor copii li s-a spus sa se ascunda sub ceva stabilit dinainte, cand cladirile s-au prabusit, greutatea tavanelor care au cazut pe obiectele de mobilier, le-au zdrobit pe acestea din  urma, lasand un spatiu sau vid langa ele. Acest spatiu este ceea ce eu numesc "triunghiul vietii". Cu cat obiectul e mai mare, cu atat e mai  puternic si se va compacta mai putin. Cu cat obiectul se va compacta mai putin, cu atat va fi mai mare vidul (golul) si cu atat mai mare probabilitatea ca persoana care foloseste acest gol pentru siguranta  nu va fi ranita.
Dougg Copp sfatuieste:
1) Oricine care pur si simplu "se apleaca si se acopera" cand cladirile se prabusesc, este zdrobit si ucis. De fiecare data, fara exceptie. Oamenii care se pun sub obiecte, ca birouri sau masini, sunt intotdeauna zdrobiti.
2) Cainii, pisicile si copiii mici sunt uneori in mod natural ghemuiti in pozitia fetala. Si tu ar trebui sa faci la fel in caz de cutremur. Este un instinct de supravietuire natural. Poti supravietui intr-un mic gol. Du-te langa un obiect, langa o canapea, langa un obiect mare si voluminos, care se va comprima intr-o oarecare masura, dar care va lasa un gol langa el.
3) Cladirile din lemn sunt cele mai sigure cladiri in timpul unui cutremur. Motivul este simplu: lemnul este flexibil si se misca cu forta cutremurului. Daca acea cladire din lemn se prabuseste, sunt create mari goluri de supravietuire. De asemenea, cladirile din lemn au mai putina greutate concentrata care se poate prabusi.
Cladirile din caramizi se vor sparge in caramizi individuale. Caramizile vor cauza multe rani, dar mai putine trupuri zdrobite decat lespezile din beton.
4) Daca esti in pat, pe timp de noapte, si apare un cutremur, pur si simplu rostogoleste-te jos din pat. Un vid de siguranta va exista in jurul patului. Hotelurile pot obtine o rata mai mare de supravietuire in cutremure, daca pun un semn pe spatele usii fiecarei camere, spunandu-le ocupantilor sa se intinda pe podea, langa baza patului, in timpul unui cutremur.
5) Daca apare un cutremur in timp ce te uiti la televizor si nu poti scapa usor iesind pe geam sau pe usa, atunci intinde-te jos si ghemuieste-te in pozitie fetala, langa canapea sau un obiect mare.
6) Toti care se aseaza sub usa de la o intrare cand cladirea se darama sunt omorati. Daca stai sub o usa de la o intrare si tocul usii cade inainte sau inapoi, vei fi zdrobit de tavanul de deasupra. Daca tocul cade in parti, vei fi taiat in doua de intrarea usii. In oricare din cazuri vei fi omorat.
7) Niciodata sa nu mergi la scari. Scarile au un moment de frecventa diferit (se leagana separat de partea principala a cladirii). Scarile si restul cladirii se lovesc reciproc in continuu, pana cand are loc prabusirea scarilor.
Oamenii care se duc pe scari  inainte sa se prabuseasca, sunt ciopartiti de treptele scarii. Sunt mutilati oribil. Chiar daca imobilul nu se prabuseste, nu mergeti pe scari.
Scarile sunt cea mai de asteptat parte a cladirii de a fi avariate. Chiar daca scarile nu sunt prabusite de cutremur, s-ar putea prabusi mai tarziu, cand ar putea fi aglomerate cu oameni. Ar trebui intotdeauna sa fie verificate chiar daca restul cladirii nu este  avariat.
8) Mergeti langa zidul exterior al cladirilor sau in afara lor daca este posibil - este mult mai bine sa fii langa exteriorul unei cladiri decat in interior. Cu cat esti mai in interior fata de perimetrul exterior al cladirii, cu atat este mai mare probabilitatea ca drumul tau de scapare sa fie blocat.
 9) Oamenii din interiorul vehiculelor sunt zdrobiti cand soseaua de deasupra cade intr-un cutremur si le zdrobeste vehiculele.
Victimele cutremurului din San  Francisco au stat in interiorul vehiculelor. Au fost toti omorati. Ar  fi putut cu usurinta sa supravietuiasca iesind afara si intinzandu-se  langa vehiculele lor, spune autorul. Toate masinile zdrobite au avut  goluri de aproximativ 1,5 m langa ele, cu exceptia masinilor care au avut coloane cazute direct peste ele.
10) Am descoperit, in timp ce ma taram inauntrul unei institutii ziaristice si al altor institutii cu multa hartie, ca hartia nu se taseaza. Se gasesc goluri mari in jurul teancurilor de  hartie.