MURĂTURILESunt o specialitate despre a cărei valoare vindecătoare se ştia, până de curând, prea puţin.Cercetări de ultimă oră au arătat că varza, gogonelele,pepenele sau castraveţii muraţi, sunt medicamente redutabile, în prevenirea şi vindecarea unor boli, altfel extrem de greu de tratat.Motive ştiinţifice pentru a consuma murături
Multă vreme s-a crezut că prin murare, legumele şi fructele îşi pierd proprietăţile, devenind nişte alimente moarte, total lipsite de proprietăţi terapeutice. Ei bine, în realitate, lucrurile stau exact invers: prin murare, anumite calităţi vindecătoare ale vegetalelor sunt amplificate şi chiar apar substanţe active noi, foarte puternice.*Pastrează vitaminele originare - chiar şi vitaminele foarte sensibile, cum ar fi vitamina C sau cele din complexul B, sunt păstrate în proporţie de peste 50% în murăturile preparate casnic.* Păstrează întreaga cantitate de minerale şi oligoelemente - fie că vorbim de potasiu, de siliciu, de seleniu sau calciu, aceste substanţe importante pentru organism sunt păstrate intacte şi, mai mult decât atât, devin mai uşor asimilabile.* Sunt foarte sărace în calorii - microorganismele care produc procesul de fermentare (acrire) a murăturilor consumă multe din zaharurile legumelor şi fructelor, făcându-le printre cele mai puternice alimente anti-obezitate.* Conţin probiotice naturale - aşa-numitele bacterii prietenoase se dezvoltă din belşug în procesul de murare, iar odată ajunse în organism, vindecă infecţiile, previn tulburările digestive, întăresc imunitatea.* Au efect antibiotic şi antiviral - frunzele de ţelină, seminţele de mărar şi muştar, rădăcina de hrean şi usturoiul folosite în prepararea murăturilor conţin substanţe volatile care nu doar că dau aroma specifică, dar luptă activ împotriva microbilor invadatori, protejează sistemul nervos şi cel endocrin.Care murături au valoare terapeutică?De la bun început trebuie spus că efecte terapeutice au doar murăturile clasice, adică cele făcute în saramură şi, într-o măsură mult mai mică, cele puse în oţet.Apoi, murăturile eficiente sunt cele făcute în casă, fără preparare termică, fără aditivi artificiali, aşa cum au de cele mai multe ori cele produse industrial.Este foarte important şi ca sarea folosită să fie neiodată, aşa încât iodul adăugat artificial să nu interacţioneze negativ cu ingredientele naturale.Nu în ultimul rând, este important ca legumele sau fructele puse la murat să fie proaspete, de bună calitate, obţinute din agricultura tradiţională şi nu din cea chimizată.Murarea fiind un proces intens de fermentaţie, este total contraindicată folosirea recipientelor de plastic în locul celor de sticlă, ceramică sau lemn, deoarece acizii naturali formaţi pot extrage cu uşurinţă substanţe toxice din masele plastice, rezultând murături mai degrabă toxice decât cu efecte terapeutice.Tratamente cu murăturiFiind un aliment care poate fi consumat zilnic, cu foarte multe feluri de mâncare, murăturile sunt unul dintre medicamentele cel mai uşor de administrat.O cantitate de murături suficientă pentru întreţinerea sănătăţii este de 300 de grame pe zi, consumate în timpul meselor principale. În timpul curelor cu murături, se vor consuma minimum doi litri de apă pe zi, aşa încât rinichii să nu fie deloc afectaţi de surplusul de sare pe care trebuie să-l elimine.CASTRAVEŢII MURAŢI - antidiabetici şi digestiviDintre toate murăturile, castraveţii muraţi au cele mai puţine zaharuri, motiv pentru care sunt un extraordinar remediu pentru cei care au abuzat de dulciuri, de alimente supra-rafinate, bogate înamidon. Mai mult decât atât, coaja lor conţine substanţe care stimulează puternic digestia şi metabolismul, ajutând la procesarea mai uşoară a proteinelor şi a grăsimilor, chiar şi a celor cu potenţial toxic ridicat.Dar să vedem câteva afecţiuni în care aceste legume murate au un efect terapeutic puternic:* Digestie dificilă, dispepsie - tripsina, o enzimă conţinută în coaja castraveţilor muraţi, ajută organismul să digere şi să asimileze cu uşurinţă proteinele. Apoi, bacteriile prietenoase din aceste murături normalizează flora tubului digestiv, prevenind indigestiile, balonarea, disconfortul abdominal după masă. Persoanele care întâmpină probleme în asimilarea mâncărurilor bogate în proteine sau grăsimi, precum şi cele care au frecvent indigestii ori probleme biliare, ar trebui să consume la mesele principale castraveţi muraţi.* Diabet zaharat - castraveţii muraţi în apă cu sare conţin o cantitate> infimă de zaharuri, dar în schimb au în componenţă substanţe stimulatoare ale activităţii pancreasului, precum şi din cele care măresc receptivitatea organismului la insulină.Consumul lor este un adevărat tratament pentru prevenirea şi tratarea diabetului, ei putând fi mâncaţi fără niciun fel de restricţie cantitativă.* Colesterol şi trigliceride mărite - fibrele alimentare şi stimulatorii activităţii hepatice din castraveţii muraţi sunt adevăraţi inamici ai grăsimilor şi colesterolului în exces din sânge.GOGONELELE MURATE - hepatoprotectoare şi anticancerigeneConsumate verzi, tomatele proaspete sunt toxice pentru organism, o substanţă pe care o conţin afectând ficatul şi sistemul nostru nervos. În schimb, atunci când sunt murate, o adevărată alchimie se petrece cu gogonelele, substanţele toxice fiind inactivate, iar cele cu valoare terapeutică fiind potenţate.* Hepatită virală - un studiu german a demonstrat că în gogonele sunt secretate substanţe (numite alcaloizi) care împiedică replicarea viruşilor hepatitici, blocând în special proliferarea virusului C. Gogonelele sunt atât de active terapeutic încât, în combinaţie cu frunzele de vâsc, sunt administrate cu succes persoanelor care nu au răspuns la cele mai avansate tratamente pe bază de interferon* Boală canceroasă - o cercetare făcută în anul 2010, în Coreea de Sud, a arătat că tomatele verziconţin citostatice naturale, care determină auto-distrugerea anumitor formaţiuni tumorale. Cele mai receptive la acest tratament s-au dovedit a fi cancerele pulmonare, precum şi cancerul de col uterin.* Efort fizic - gogonelele sunt printre cei mai buni susţinători de efort. Ele cresc rezistenţa la mişcare fizică prelungită, dar ajută şi la creşterea masei musculare, fiind mult mai sănătoase şi eficiente pe termen lung decât steroizii (substanţe hormonale toxice) folosiţi de amatorii de culturism.CONOPIDA MURATĂ - reglator hormonal şi protector nervosConopida conţine o categorie de substanţe cu un efect antioxidant foarte puternic, numite sulforafani. Din fericire, aceste substanţe nu se degradează decât în foarte mică măsură în procesul murării, calităţile terapeutice fiind menţinute la cote extrem de ridicate. Adăugaţi apoi faptul că această legumă conţine mari cantităţi de vitamina C, vitamina B6 şi potasiu, şi veţi obţine o imagine mai exactă a virtuţilor sale de medicament, în următoarele boli:* Chisturi ovariene, dismenoree, tulburări de menopauză - conopida murată este un excelent reglator al activităţii ovarelor, fiind din acest punct de vedere un ajutor natural mult mai eficient decât multe din medicamentele hormonale de sinteză. Se consumă în cure de lungă durată, alternativ cu varza murată, cu care este înrudită şi care are proprietăţi terapeutice similare.* Prevenire Alzheimer, Parkinson, boli nervoase degenerative - principiile active din conopidă sunt un veritabil protector al sistemului nervos în faţa proceselor degenerative.Persoanele care consumă mari cantităţi de conopidă sau broccoli murat se bucură, la vârsta a treia, de o memorie şi de o coordonare neuromotorie mai bună. De asemenea, ele au un tonus psihic mai bun, putând rămâne active mental şi fizic până la vârste foarte înaintate.* Boli cardiovasculare - conopida conţine mari cantităţi de potasiu, mineral care reglează ritmul cardiac şi tensiunea arterială. Pe urmă, această legumă murată împiedică oxidarea grăsimilor şi colesterolului pe artere, prevenind ischemia cardiacă şi tulburările circulatorii cerebrale. Nu în ultimul rând, conopida murată previne formarea şi migrarea cheagurilor de sânge (trombilor), fiind un fluidifiant sanguin.VARZA MURATĂ - imunoreglator, remediu anti-obezitateEste un fel de regină a murăturilor, efectele sale vindecătoare fiind atât de numeroase şi de complexe, încât ar trebui să-i acordăm un articol separat, pentru a le putea enumera. Secretul verzei murate este cantitatea foarte mare de antioxidanţi pe care îi conţine, corelată cu un conţinut enorm de fibre şi cu un număr incredibil de mic de calorii. Frunzele sale sunt folosite intern şi extern în peste o sută de afecţiuni, dintre care am selectat, în continuare, doar câteva:* Infecţii respiratorii, tratamente cu antibiotice - prin calităţile imunostimulatoare ale verzei, date de conţinutul de vitamina C şi complexul B, dar şi de bacteriile prietenoase pe care le conţine.* Astm, alergii cutanate - persoanelor cu sensibilitate alergică puternică,> tradusă prin astm bronşic sau urticarie, li se recomandă zilnic salata din varză murată, preparată cu ceapă şi hrean.În curele de lungă durată, varza murată reglează reacţiile sistemului imunitar, diminuând intensitatea proceselor alergice şi ameliorând, gradat, bolile produse sau potenţate de acestea.* Supragreutate, obezitate - două castroane mari cu salată de varză acră conţin mai puţine calorii decât o felie de pâine cu unt sau câteva pătrăţele de ciocolată.Mai mult, varza are o cantitate impresionantă de fibre alimentare - substanţe nedigerabile, care constituie o adevărată capcană pentru grăsimile şi zaharurile din alimente. Nicio persoană cu supragreutate sau obezitate nu ar trebui să ignore varza murată în timpul sezonului rece, când hrana este mai bogată în calorii şi săracă în legume şi fructe proaspete.VARZA ROŞIE MURATĂ - vitaminizant şi anticancerigenDiferenţa de culoare dintre varza albă şi cea roşie este dată de o categorie de substanţe numite pigmenţi antocianici, care sunt printre cele mai puternice anticancerigene cunoscute până în prezent.Apoi, varza roşie conţine de aproximativ opt ori mai multă vitamina C decât cea albă, fiind cea maibună sursă naturală din această vitamină, în timpul iernii.Ca atare, această murătură are câteva calităţi terapeutice inegalabile, care o recomandă în afecţiuni altfel foarte greu tratabile:* Boală canceroasă - varza roşie murată este o adevărată pavăză contra cancerului pentru întreg traiectul digestiv. Ea previne şi ajută în tratamentul cancerului bucal, esofagian, de colon şi de rect. Zeama sa (moarea de varză roşie) este un adjuvant în cazul cancerului hepatic, pulmonar şi de prostată. Trebuie ştiut şi faptul că antioxidanţii pe care îi conţine ajută la neutralizarea, chiar şi la mai mult timp după ingerare, a unor agenţi cancerigeni puternici, cum ar fi aditivii sintetici din mezeluri, pesticidele din legume şi din apă, ori gudroanele din fumul de ţigară.* Boli autoimune - pot fi ameliorate prin cure de minimum trei luni cu varză roşie murată.Conţinutul uriaş de vitamina C şi pigmenţii din această legumă ajută sistemul imunitar să se auto-regleze, diminuând intensitatea proceselor auto-distructive.* Parodontoză - se tratează cu salată de varză roşie murată, tăiată foarte fin, aşa încât să nu solicite suplimentar dentiţia. De asemenea, se fac clătiri ale gurii, de trei ori pe zi, cu moare de varză roşie. Clătirea se va face vreme de câteva minute, plimbând cu presiune moarea prin toată gura, după care zeama de varză se înghite. Tratamentul durează 6-12 luni, iar efectele sale sunt de multe ori surprinzător de puternice în această afecţiune, altfel, aproape imposibil de tratat.Precauţii şi contraindicaţiiToate studiile făcute până în prezent arată că efectele adverse la consumul de murături sunt foarte rare şi reduse ca intensitate, fiind cel mai adesea deranjamente digestive: diaree, balonare, uşoare colici abdominale.Pentru cei care au contraindicat aportul de sare, din cauza hipertensiunii sau a anumitor afecţiuni renale, se recomandă desărarea prealabilă, în multă apă, a murăturilor.
----------+++
No comments:
Post a Comment
sau trimite comentariul tau la scanave@yahoo.com