Saturday, July 14, 2012

14 Iulie: Un roman... francez

http://youtu.be/DnPnxdOF_ZY

....... sunt fascinat de Vladimir Cosma, este mai mic cu 4 ani ca mine..., dar este mai mare cu patru milienii de muzica mai mult decat mine [eu care atunci cand el avea 4 ani, l-am salvat de la moarte pe al meu tata, care fiind 'gazda' fortuita a nacialnicului rus venit ca eliberator in localitate si care a dorit sa locuiasca doar la seful politiei .... + si care a venit, odat', cu o damigeana de vodca obligandu-l pe tata sa bea cot la cot versus un pistol ("ne hocis piti, ia budet streleaiu vam" iar atunci eu, la indemnul mamei mele, am luat acordeaonul (cumparat de ea, cu o saptamana inainte, de la nemtii aflati in retragere...) si i-am cantat nacialnicului 'Katiusha' - drept care acesta a inceput sa planga, a uitat de pistol iar tata a putut sa iasa din camera mortii, deci eu la 8 ani, cu o ureche muzicala teribila, am putut sa cant decisiv ..., iar muzica a intrat in viata mea salvandu-ma apoi, de mai multe ori in fata altor politrugi..., dar multe ar mai fi de povestit] DAR mai exista un amanunt mi-a atras interesul asupra familiei sale - Carola, biografii ii dau postura de mama, altii de sotie.... [eu inclin pe varianta ca este vb. ds. sotia sa, fiind autoare a multor texte si chiar melodii cantate de Vladimir in America] a fost inotatoare si participa, in concursurile vremii, in procedeul Spate....


De la Wikipedia, enciclopedia liberă
„ Vladimir Cosma (n. 13 aprilie 1940, București) este un violonist, compozitor și dirijor francez, născut la București, România, într-o familie de muzicieni. Tatăl său, Teodor Cosma, este pianist și dirijor, mama sa, [http://ro.wikipedia.org/wiki/Theodor_Cosma, traieste, are peste 100 de ani...], Carola, autor- compozitor, unchiul său, Edgar Cosma, compozitor și dirijor, iar una dintre bunici a fost pianistă, elevă a celebrului Ferrucio Busoni.
După câștigarea primelor sale premii la Conservatorul Național de la București, Vladimir Cosma ajunge la Paris (unde emigrase unchiul Edgar),[1] în 1963, unde își va continua studiile cu Nadia Boulanger și la Conservatorul Național din Paris. Pe lângă formația clasică, s-a simțit atras, de foarte tânăr, de muzica de jazz, muzica de film și toate formele muzicilor populare.
Începând din 1964, a efectuat numeroase turnee în lume concertând ca violonist, dar, curând, se va consacra din ce în ce mai mult compoziției. Scrie diferite lucrări printre care: “Trois mouvements d’été” pentru orchestră simfonică, “Oblique” pentru violoncel și orchestră, muzică pentru scenă și balet (“Volpone” pentru Comedia Franceză, opera “Fantômas”, etc.).
În 1968, Yves Robert îi încredințează prima muzică de film: “Alexandre le Bienheureux”. De atunci, Vladimir Cosma a compus mai mult de trei sute de partituri pentru filme de lung metraj sau serii TV. Cinematografia îi datorează numeroase succese în colaborare în special cu: Yves Robert, Gérard Oury, Francis Veber, Claude Pinoteau, Jean-Jacques Beineix, Claude Zidi, Ettore Scola, Pascal Thomas, Pierre Richard, Yves Boisset, André Cayatte, Gérard Lauzier, Jean-Pierre Mocky, Edouard Molinaro, Jean-Marie Poiré, printre care: Marele Blond cu un pantof negru, Diva, Aventurile Rabinului Iacob, La Boom, La Chevre, La Gloire de mon Pere, Le Diner de cons... De asemenea, compozitorul a participat cu succes la realizarea unor importante producții pentru televiziunile franceză și americană. (Michel Strogoff, Fata lui Mistral, Cheateau Vallon, Misterele Parisului, Les coeurs brules).
Muzica de film i-a permis să abordeze și să aprofundeze diferite tendințe muzicale: jazz-ul (cu opere scrise pentru mari soliști ca: Toots Thielmans, Chet Baker, Don Byas, Stéphane Grappelli, Jean-Luc Ponty, Philip Catherine, Tony Coe, Pepper Adams), melodii (pentru Nana Mouskouri, Marie Laforêt, Richard Sanderson, Diane Dufresne, Herbert Léonard, Mireille Mathieu, Nicole Croisille, Lara Fabian, Guy Marchand etc.), lucrări de inspirație folclorică (pentru Gheorghe Zamfir, Stanciu Simion “Syrinx”-nai, Liam O’Flynn- cimpoi, Romane- chitară) precum și formele clasice ("Concertul Berlinului pentru vioară și orchestră", "Concertul pentru eufoniu și orchestră", "Concertul iberic pentru trompetă și orchestră", "Scurt-metraje pentru cvintete de alămuri") ș În 2006, a dirijat, în premieră mondială, creația “Divertisment pentru narator și orchestră simfonică, după Fabulele lui Jean de La Fontaine”, într-un concert dat la Victoria Hall din Geneva, cu “Orchestre de la Suisse Romande”, avându-l ca recitator pe Lambert Wilson.
Vladimir Cosma a compus opera “Marius și Fanny”, după Marcel Pagnol, a cărei premieră a avut loc la Opera din Marsilia, în distribuție cu Roberto Alagna și Angela Gheorghiu, în rolurile titulare și Jean-Philippe Lafont, în rolul lui César.
În 2008 a scris partitura comediei muzicale “Aventurile Rabinului Iacob” care s-a jucat în premieră la Palatul Congreselor din Paris, avându-i ca interpreți pe Eric Métayer, Marianne James, Spike, Julie Victor.
În iunie 2009, Vladimir Cosma a dirijat, în premieră mondială, în Biserica “Sainte-Madeleine de Béziers”, cantata “1209”, pentru soprană, recitator, cor de copii și orchestră, pe care a compus-o cu prilejul centenarului “Masacrului de la Béziers”.
În paralel, s-a consacrat dirijării și rescrierii propriilor compoziții muzicale pentru film, în scopul de a fi interpretate în afara sălilor de cinematograf, în cadrul concertelor de muzică simfonică. A dat intre altele un concert la Geneva cu "L'Orchestre de la Suisse Romande" in 2003, o serie de concerte cu "L'Orchestre National de Lyon" in acelasi an, trei concerte la Paris, in sala "Le Grand Rex" in 2005, un concert excepțional cu "L'Orchestre National de l'Ile-de France" la Teatrul Chatelet din Paris in 2010.
Dirijează mari orchestre simfonice în Franța și în străinătate, în compania unor soliști prestigioși ca Ivry Gitlis, Vadim Repin, Wilhelmenia Fernandez, Silvia Marcovici, Patrice Fontanarosa, Jean-Luc Ponty, Didier Lockwood, Stanciu Simion “Syrinx”, Philip Catherine.
În anul 2009, a apărut la editura "Hors Collection" o carte de interviuri cu Vincent Perrot, intitulată "Vladimir Cosma comme au cinéma", și de curând, o antologie discografică a compozitorilor pentru film, regrupând 91 de benzi originale integrale în două volume.
În 2010, postul de televiziune France 3 i-a consacrat două seri difuzând concertul de la Teatrul Chatelet și un film documentar intitulat "Vladimir Cosma Intime".
Vladimir Cosma a primit două premii Cézar pentru "Cea mai buna muzica de film": "Diva" (1982) si "Le Bal" (1984), apoi doi 7 d'Or pentru "Cea mai buna muzica TV" în 1986 și 1991 și diferite premii și distincții în Franța și în lume.
Vladimir Cosma a obținut numeroase Discuri de Aur și Platină în întreaga lume: Franța, Germania, Japonia, Anglia, Elveția, Belgia, Italia, Olanda, Scandinavia, etc.).
Vladimir Cosma este Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare, Mare Ofițer al Meritului Cultural Român și Comandor al Ordinului “ Des Arts et des Lettres”.
asta este romanul - francez : Vladimir Cosma

No comments:

Post a Comment

sau trimite comentariul tau la scanave@yahoo.com