Tabelul face referire la valoarea procentuală a fiecărei substanțe
nutritive per 100 gr de aliment raportat la necesarul zilnic (%DV).
Valorile prezentate în tabel sunt valori maxime, asimilarea substanțelor nutritive fiind strâns legată de capacitatea de absorbție a organismului precum și de
modalitatea de preparare a alimentului.
Vitamina A
|
caise (40%), broccoli (12%), pepene galben (70%), morcovi (330%), dovleac (104%), spanac (209%), ficat de vi țel (1500%), cartofi
dulci(400%), pepene (11%), papaya (20%), fasole verde (15%), varză (150%), sparanghel (15%), nap (152%), grapefruit (15%), ardei (60%), praz (34%), roșie (17%), pătrunjel (13% 2 linguri), salată verde (170%), prune uscate (25%), cătină,
rubarbă (4%), smochine, mango
|
Vitamina B1
|
semințe de in (100%), migdale (45%), semințe de susan (45%), semin țe de floarea soarelui (105%), sparanghel (60%), linte (10%), fasole
uscată (10%), usturoi (16%), cătină, smochine, mango
|
Vitamina B2
|
|
Vitamina B3
|
|
Vitamina B5
|
ficat de vi țel (70%), ouă (10%), avocado (15%), ciuperci (19%), porumb (10%), soia, semin țe de floarea soarelui, cereale integrale, germeni de grâu, mazăre, alune, mango
|
Vitamina B6
|
ficat de vi țel (45%), cartofi dulci (15%), cod (20%), semin țe de floarea soarelui (60%), pui (35%), curcan (30%), cartofi (15%), ardei (15%), praz
(10%), avocado (13%), usturoi (68%), dovlecel(11%), cătină, mango
|
Vitamina B12
|
ficat de vi țel (1450%), somon (90%), sardine (290%), cod (15%), ouă(20%), vită (40%), scoici, borș de casă,
murături, rejuvelac, lapte și produse din lapte
|
Antioxidanți
|
avocado, sfeclă roșie, fructe de pădure, broccoli, varză, morcovi, pește, usturoi, struguri, ceai verde, nuci, ceapă, ardei iute, prune, stafide, semin țe, cartofi
dulci, roșie, măcri ș, germeni de grâu, lămâie, afine
|
Vitamina C
|
caise (15%), mere (12%), broccoli (135%), pepene galben (60%), dovleac (16%), cartofi dulci (35%), pepene (10%), papaya (100%), mazăre (23%), fasole verde (20%), varză de bruxelles (140%), conopidă (85%), ceapă (15%), cartofi (15%), varză (57%), banane(15%), sfeclă roșie (12%), nap (30%), grapefruit (64%), portocală(88%), căpșuni (100%), ardei (200%), praz (20%), ananas (80%), roșie (20%), avocado (16%), kiwi (130%), usturoi (60%), dovlecel(28%), lămâie (76%), prune (18%), zmeură (50%), pătrunjel (17% 2 linguri), salată verde (37%), afine (20%), cătină, rubarbă (15%)
|
Vitamina D
|
|
Vitamina E
|
migdale (135%), semin țe de floarea soarelui (180%), germeni de grâu, cătină
|
Vitamina K
|
spanac (616%), morcovi (17%), soia (23%), mazăre (32%), fasole verde (17%), varză de bruxelles (210%), conopidă (20%), varză
(85%), sparanghel (60%), castravete (20%), nap (460%), praz (60%), fasole uscată (10%), avocado (26%), țelină (35%), struguri
(16%), alge (80%), prune (10%), zmeură (10%), pătrunjel (155% 2 linguri), salată verde (120%), afine (30%), cătină
|
Magneziu
|
semințe de in (100%), migdale (75%), semințe de susan (90%), caju(75%), soia (20%), semin țe de floarea soarelui (80%), semin țe de dovleac (150%), quinoa (40%), hrișcă (12%), mei (10%), secară (30%), orez brun (10%), fasole uscată (10%), alge (30%), ciuperci (6%), lămâie, cătină, prune
|
Calciu
|
lapte de vacă 2% (12%), semințe de susan (100%), iaurt (18%), nap (13%), usturoi (25%) , alge (16%), scor ți șoară (5% 2 linguri), brânză, somon, sardine, creve ți, semin țe de mac, prune uscate, cartofi, pudră de roșcove, soia, migdale, ciuperci, morcovi, creson, semințe de in, pește, ouă, legume verzi și alte plante cu frunze verzi, fasole, mazăre, quinoa, semințe de susan, citrice, cătină, rubarbă (10%), prune, smochine
|
Fier
|
semințe de susan (80%), soia (29%), semin țe de dovleac (45%), măsline (18%), semin țe de chimion (15% o lingură), sparanghel (12%), praz (10%), linte (17%), fasole
uscată (12%), năut (13%), alge (15%), pătrunjel (3% 2 linguri), gulbenu ș de ou, scoici, alge, toate plantele cu frunze verzi, broccoli, mazăre, sfeclă
roșie, fructe uscate, cereale, mei, orez, pește, lămâie, afine, cătină, rubarbă, prune, mango
|
Mangan
|
spanac (46%), cartofi dulci (25%), semințe de in (250%), migdale(135%), semințe de susan (135%), caju (75%), nuci (160%), alune(105%), grâu integral (30%), soia (40%), semin țe de floarea soarelui (105%), semin țe de dovleac (220%), mazăre (28%), fasole
verde(12%), quinoa (100%), banane (15%), hrișcă (20%), sfeclă roșie(20%), mei (13%), ovăz (25%), orz (15%), orez brun (45%), spelta (115%), căpșuni (20%), praz (24%), ananas (46%), linte (17%), fasole uscată
(21%), năut (51%), struguri (35%), usturoi (90%), zmeură (40%), ciuperci (13%), afine (20%), smochine
|
Acid folic
|
spanac (36%), broccoli (14%), ficat de vi țel (90%), alune (60%), semin țe de floarea soarelui (60%), conopidă (15%), quinoa (40%), sparanghel
(12%), sfeclă roșie (30%), nap (28%), ardei (10%), praz (15%), linte (45%), fasole uscată (32%), avocado (20%),
năut(42%), alge (45%), pătrunjel (3% 2 linguri), salată verde (31%)
|
Potasiu
|
cartofi dulci (15%), cartofi (15%), banane (12%), sfeclă roșie (12%), vânătă (6%), fasole
uscată (12%), avocado (15%), dovlecel (8%), ciuperci(10%), lămâie, afine, cătină, rubarbă, prune , smochine (20%), mango
|
Fosfor
|
ficat de vi țel (45%), semințe de in (50%), migdale (45%), semințe de susan (60%), caju (60%), soia (23%), ouă (30%), iaurt (10%), semin țe de floarea soarelui (60%), semin țe de dovleac (120%),pui (25%), curcan (20%), quinoa (40%), mei (10%), orz (10%), linte (17%), fasole uscată (13%), năut (15%), usturoi (16%), lămâie, afine, cătină, rubarbă, smochine
|
Cupru
|
ficat de vi țel (800%), semințe de in (50%), migdale (60%), semințe de susan (219%), caju (105%), nuci (80%), alune (60%), semin țe de
floarea soarelui (90%), orz (15%), spelta (35%), nap (13%), linte(12%), fasole uscată (10%), năut (17%), afine, mango
|
Zinc
|
|
Seleniu
|
somon (60%), semințe de susan (45%), cod (70%), ouă (40%), semin țe de floarea soarelui (80%), pui (40%), curcan (50%), ovăz
(7%), secară (150%), orz (25%), orez brun (12%), usturoi (20%), ciuperci (10%), rubarbă
|
Iod
|
|
Proteine
|
ficat de vi țel (60%), somon (50%), sardine (45%), alune (45%), cod (50%), soia (30%), ouă
(20%), semin țe de dovleac (45%), pui (65%), curcan (65%), vită (50%), spelta (30%), linte (17%), fasole uscată (16%), năut (17%), drojdia inactivă, lămâie
|
Fibre
|
mere (10%), morcovi (14%), cartofi dulci (15%), semințe de in (100%), semințe de susan (45%), grâu integral (17%), soia
(23%), mazăre(20%), fasole verde (12%), varză (10%), banane (12%), hrișcă (10%), sfeclă roșie (15%), secară (60%), orz (25%), spelta (30%), nap (13%), vânătă (10%), linte (30%), fasole uscată (25%), avocado (26%), năut(30%), pară (12%), zmeură (30%), porumb (12%), afine (12%), rubarbă (8%), o prună (4%), smochine, mango
|
Amino-acizi esențiali
|
|
Triptofan
|
ficat de vi țel (120%), cartofi dulci (15%), somon (90%), sardine (80%), semințe de in (90%), migdale (60%), semințe de susan (105%), caju(75%), alune (90%), cod (80%), soia (70%), ouă (50%), semin țe de floarea soarelui (90%), semin țe de dovleac
(150%), pui (110%), curcan (100%), cartofi (10%), vită (50%), quinoa (40%), hrișcă (14%), mei (12%), secară (40%), orz (17%), linte (25%), fasole uscată (32%), năut (27%), usturoi (24%), alge (15%)
|
Molibden
|
|
|
|
|
No comments:
Post a Comment
sau trimite comentariul tau la scanave@yahoo.com