Wednesday, April 3, 2013

Sa stii cum si ce sa mananci ....

Tabelul face referire la valoarea procentuală a fiecărei substanțe nutritive per 100 gr de aliment raportat la necesarul zilnic (%DV). 
Valorile prezentate în tabel sunt valori maxime, asimilarea substanțelor nutritive fiind strâns legată de capacitatea de absorbție a organismului precum și de modalitatea de preparare a alimentului.
 
Vitamina A
caise (40%), broccoli (12%), pepene galben (70%), morcovi (330%),dovleac (104%), spanac (209%),  ficat de vițel (1500%), cartofi dulci(400%), pepene (11%), papaya (20%), fasole verde (15%), varză (150%), sparanghel (15%), nap (152%), grapefruit (15%), ardei (60%),praz (34%), roșie (17%), pătrunjel (13% 2 linguri), salată verde (170%), prune uscate (25%), cătină, rubarbă (4%), smochine, mango
Vitamina B1
semințe de in (100%), migdale (45%), semințe de susan (45%), semințe de floarea soarelui (105%), sparanghel (60%), linte (10%),fasole uscată (10%), usturoi (16%), cătină, smochine, mango
Vitamina B2
ficat de vițel (180%), soia (14%), ouă (30%), dovlecel (9%), ciuperci(15%), cătină, smochine, mango
Vitamina B3
ficat de vițel (70%), alune (60%), pui (70%), curcan (40%), ciuperci(22%), pește, porumb (10%), mango
Vitamina B5
ficat de vițel (70%), ouă (10%), avocado (15%), ciuperci (19%),porumb (10%), soia, semințe de floarea soarelui, cereale integrale, germeni de grâu, mazăre, alune, mango
Vitamina B6
ficat de vițel (45%), cartofi dulci (15%), cod (20%), semințe de floarea soarelui (60%), pui (35%), curcan (30%), cartofi (15%), ardei (15%),praz (10%), avocado (13%), usturoi (68%), dovlecel(11%), cătină, mango
Vitamina B12
ficat de vițel (1450%), somon (90%), sardine (290%), cod (15%), ouă(20%), vită (40%), scoici, borș de casă, murături, rejuvelac, lapte și produse din lapte
Antioxidanți
avocado, sfeclă roșie, fructe de pădure, broccoli, varză,morcovi, pește, usturoi, struguri, ceai verde, nuci, ceapă, ardei iute,prune, stafide, semințe, cartofi dulci, roșie, măcriș, germeni de grâu, lămâie, afine
Vitamina C
caise (15%), mere (12%), broccoli (135%), pepene galben (60%),dovleac (16%), cartofi dulci (35%), pepene (10%), papaya (100%),mazăre (23%), fasole verde (20%), varză de bruxelles (140%),conopidă (85%), ceapă (15%), cartofi (15%), varză (57%), banane(15%), sfeclă roșie (12%), nap (30%), grapefruit (64%), portocală(88%), căpșuni (100%), ardei (200%), praz (20%), ananas (80%),roșie (20%), avocado (16%), kiwi (130%), usturoi (60%), dovlecel(28%), lămâie (76%), prune (18%), zmeură (50%), pătrunjel (17% 2 linguri), salată verde (37%), afine (20%), cătină, rubarbă (15%)
Vitamina D
somon (120%), sardine (110%), ulei de pește, ouă (10%), ciuperci(6%)
Vitamina E
migdale (135%), semințe de floarea soarelui (180%), germeni de grâu, cătină
Vitamina K
spanac (616%), morcovi (17%), soia (23%), mazăre (32%), fasole verde (17%), varză de bruxelles (210%), conopidă (20%), varză (85%), sparanghel (60%), castravete (20%), nap (460%), praz (60%), fasole uscată (10%), avocado (26%), țelină (35%), struguri (16%), alge (80%), prune (10%), zmeură (10%), pătrunjel (155% 2 linguri),salată verde (120%), afine (30%), cătină
Magneziu
semințe de in (100%), migdale (75%), semințe de susan (90%), caju(75%), soia (20%), semințe de floarea soarelui (80%), semințe de dovleac (150%), quinoa (40%), hriș (12%), mei (10%),secară (30%), orez brun (10%), fasole uscată (10%), alge (30%),ciuperci (6%), lămâie, cătină, prune
Calciu
lapte de vacă 2% (12%), semințe de susan (100%), iaurt (18%), nap (13%), usturoi (25%) , alge (16%), scorțișoară (5% 2 linguri), brânză, somon, sardine, creveți, semințe de mac, prune uscate, cartofi,pudră de roșcove, soia, migdale, ciuperci, morcovi, creson, semințe de in, pește, ouă, legume verzi și alte plante cu frunze verzi, fasole,mazăre, quinoa, semințe de susan, citrice, cătină, rubarbă (10%), prune, smochine
Fier
semințe de susan (80%), soia (29%), semințe de dovleac (45%), măsline (18%), semințe de chimion (15% o lingură), sparanghel (12%),praz (10%), linte (17%), fasole uscată (12%), năut (13%), alge (15%),pătrunjel (3% 2 linguri), gulbenuș de ou, scoici, alge, toate plantele cu frunze verzi, broccoli, mazăre, sfeclă roșie, fructe uscate, cereale, mei,orez, pește, lămâie, afine, cătină, rubarbă, prune, mango
Mangan
spanac  (46%), cartofi dulci (25%), semințe de in (250%), migdale(135%), semințe de susan (135%), caju (75%), nuci (160%), alune(105%), grâu integral (30%), soia (40%), semințe de floarea soarelui (105%), semințe de dovleac (220%), mazăre (28%), fasole verde(12%), quinoa (100%), banane (15%), hriș (20%), sfeclă roșie(20%), mei (13%), ovăz (25%), orz (15%), orez brun (45%), spelta (115%), căpșuni (20%), praz (24%), ananas (46%), linte (17%), fasole uscată (21%), năut (51%), struguri (35%), usturoi (90%), zmeură (40%), ciuperci (13%), afine (20%), smochine
Acid folic
spanac (36%), broccoli (14%), ficat de vițel (90%), alune (60%), semințe de floarea soarelui (60%), conopidă (15%), quinoa (40%), sparanghel (12%), sfeclă roșie (30%), nap (28%), ardei (10%),praz (15%), linte (45%), fasole uscată (32%), avocado (20%), năut(42%), alge (45%), pătrunjel (3% 2 linguri), salată verde (31%)
Potasiu
Fosfor
ficat de vițel (45%), semințe de in (50%), migdale (45%), semințe de susan (60%), caju (60%), soia (23%), ouă  (30%), iaurt (10%), semințe de floarea soarelui (60%), semințe de dovleac (120%),pui (25%), curcan (20%), quinoa (40%), mei (10%), orz (10%), linte  (17%), fasole uscată (13%), năut (15%),usturoi (16%), lămâie, afine, cătină, rubarbă, smochine
Cupru
ficat de vițel (800%), semințe de in (50%), migdale (60%), semințe de susan (219%), caju (105%), nuci (80%), alune (60%), semințe de floarea soarelui (90%), orz (15%), spelta (35%), nap (13%), linte(12%), fasole uscată (10%), năut (17%), afine, mango
Zinc
ficat de vițel (80%), semințe de susan (45%), semințe de dovleac (45%), curcan (15%), vită (40%), spelta (25%), lămâie, afine
Seleniu
somon (60%), semințe de susan (45%), cod (70%), ouă (40%), semințe de floarea soarelui (80%), pui (40%), curcan (50%),ovăz (7%), secară (150%), orz (25%), orez brun (12%), usturoi (20%),ciuperci (10%), rubarbă
Iod
lapte de vacă 2% (16%), ouă (30%), iaurt (23%), alge (1380%), ulei de pește, pește, semințe de floarea soarelui
Proteine
ficat de vițel (60%), somon (50%), sardine (45%), alune (45%),cod (50%), soia (30%), ouă (20%), semințe de dovleac (45%), pui (65%), curcan (65%), vită (50%), spelta (30%), linte (17%), fasole uscată (16%), năut (17%), drojdia inactivă, lămâie
Fibre
mere (10%), morcovi (14%), cartofi dulci (15%), semințe de in (100%),semințe de susan (45%), grâu integral (17%), soia (23%), mazăre(20%), fasole verde (12%), varză (10%), banane (12%), hriș (10%),sfeclă roșie (15%), secară (60%), orz (25%), spelta (30%), nap (13%),vânătă (10%), linte (30%), fasole uscată (25%), avocado (26%), năut(30%), pară (12%), zmeură (30%), porumb (12%),afine (12%), rubarbă (8%), o prună (4%), smochine, mango
Amino-acizi esențiali
somon (50%), sardine (90%), semințe de in (1000%), nuci (376%),cod (10%), soia (23%), semințe de dovleac, floarea soarelui și susan și uleiurile presate la rece extrase din aceste semințe, cătină, smochine
Triptofan
ficat de vițel (120%), cartofi dulci (15%), somon (90%), sardine (80%),semințe de in (90%), migdale (60%), semințe de susan (105%), caju(75%), alune (90%), cod (80%), soia (70%), ouă  (50%), semințe de floarea soarelui (90%), semințe de dovleac (150%), pui (110%), curcan (100%), cartofi (10%), vită (50%), quinoa  (40%), hriș (14%),mei (12%), secară (40%), orz (17%), linte  (25%), fasole uscată (32%),năut (27%), usturoi (24%), alge (15%)
Molibden
soia (100%), ouă (20%), castravete (7%), vânătă (6%), praz (6%),roșie (6%), linte (90%), fasole uscată (100%), năut (100%), dovlecel(16%)
 
 

No comments:

Post a Comment

sau trimite comentariul tau la scanave@yahoo.com