Sunday, February 4, 2018

DESPRE SAREA NOASTRA CEA DE TOATE ZILELE



Mi-am dat doctoratul sub coordonarea regretatului profesor universitar doctor inginer George IORDACHE la UPG Ploiesti cu o lucrare privind "Exploatarea Zacamintelor de Sare prin Dizolvare cu Ajutorul Sondelor" . Stiu ca SAREA are multe intrebuintari si unele lucruri sunt mai putin cunoscute.
Daca sunteti interesati citi cele de mai jos, despre sare.
Numai bine,
M.Rizea


Sarea noastra cea de toate zilele şi secretele ei,

"Aveti sare intru voi si traiti in pace unii cu altii." Sfanta
Evanghelie dupa Marcu, 9, 50. In vechime, sarea era extrem de
pretuita. Nu degeaba se spune, in popor, despre un om deosebit, ca
este precum "sarea pamantului". In imperiul roman, ostasii erau adesea
platiti in sare (in latina, sal,salis), de unde a ramas si cuvantul
care exprima remuneratia pentru munca, salariu (salarium).

Pe vremuri, sarea era atat de greu de procurat si valoarea ei era atat
de mare, incat nimeni nu-si ingaduia sa o risipeasca. De aici si vorba
populara "daca se varsa sare, iese cearta."

La modul propriu, "un graunte de sare" facea (si va face mereu)
diferenta dintre o mancare buna si una fara gust, iar la modul
figurat, vorba "nesarata" este vorba nelalocul ei, lipsita de "bun
gust" si de bun simt.

Oaspetii de mare cinste sunt intampinati, deloc intamplator, "cu paine si sare".

Intr-un foarte cunoscut basm romanesc, o fata de imparat ii spune
tatalui ei ca il iubeste ca "sarea in bucate". Stiinta confirma astazi
intelepciunea ascunsa in vorbele aparent ciudate ale fetei: sarea
reprezinta, cu adevarat, un element absolut indispensabil vietii
fiziologice a omului.

Sarea constituie unul dintre cei mai eficienti si mai raspanditi
conservanti alimentari. Trebuie retinut ca, pina la aparitia
frigiderelor, sarea, in mari cantitati, era aceea care se folosea
pentru conservarea alimentelor.

Nu in ultimul rand, sarea este si un medicament extraordinar, poate
unul dintre cele mai vechi remedii din lume, apreciat in medicina
populara ca leac de capatai.

Dar ce este, de fapt, sarea?

Dupa definitia fortata din DEX, sarea este "o substanta cristalina,
sfaramicioasa, care constituie un condiment de baza in alimentatie si
este folosita in industria conservelor, in tabacarie, in industria
chimica etc; clorura de sodiu (NaCl)." O definitia similara gasim in
Larousse, Webster, etc.

Trebuie sa atragem insa atentia ca, in aceste definitii, sarea este
identificata in mod fortat, dupa niste criterii si interese
industriale si comerciale, cu substanta numita clorura de sodiu
(NaCl).

DAR SAREA NATURALA, ADEVARATA, NU A FOST, NU ESTE SI NU VA FI
NICIODATA ACELASI LUCRU CU CLORURA DE SODIU (NaCl), O SUBSTANTA
OBTINUTA PRIN PROCESAREA CHIMICA SI MECANICA SI DENATURAREA SARII
GRUNJOASE.

Sa vedem de ce afirmam aceasta. De mii de ani, omul a folosit pentru
alimentatia sa si a animalelor sale numai sare naturala, grunjoasa,
sub forma de cristale mari, numita si sare gema. Drobii sau bulgarii
de sare se zdrobeau in piua, pe masura ce aceasta se consuma. Sarea
naturala gema se gaseste inca in Romania, din abundenta, in zacaminte
de suprafata (munti de sare), in vreme ce in alte tari europene (
Austria , Franta), ea este exploatata numai din zacaminte subterane.

Care este insa, mai exact, diferenta dintre sarea naturala gema si
sarea de masa, fina si extrafina?

SAREA NATURALA GEMA, GRUNJOASA, NERAFINATA este cea care se ia direct
din zacaminte. Ea contine, pe langa clorura de sodiu (NaCl), peste 80
de substante minerale si oligominerale, care ii dau, impreuna cu
incarcatura sa geo-magnetica, extraordinare proprietati vindecatoare
si gustul sau inconfundabil.

Unde se gaseste sarea grunjoasa, neiodata?

La magazinele naturiste si in Plafaruri, unde se vinde ambalata in
pungi de 1/2 Kg, asa cum s-a impus prin revizuirea din 2004 a
Ordonantei din 2002 privitoare la iodarea obligatorie a sarii.

SAREA DE MASA, FINA SI EXTRAFINA se afla pe rafturile tuturor
supermarket- urilor si pe mesele tuturor restaurantelor. Ea se
prezinta sub forma unor granule mici, de culoare alba, sau a unui praf
alb, super-prelucrat si super-procesat chimic si este obtinuta, in
general, prin recristalizarea artificiala a sarii geme si macinare
dupa granulatia dorita. Acest proces saraceste foarte mult, aproape
complet, sarea de elementele minerale si oligominerale (mai cu seama
magneziul si calciul), marind, in mod artificial, concentratia de
clorura de sodium (NaCl). In plus, pentru a evita intarirea sarii
rafinate, fabricantii industriali ii adauga un "antiaglomerant", E
535, adica. ferocianura de sodiu, un aditiv in mod clar toxic pentru
organism, caci este o sare a unei cianuri de fier, oricat am vrea sa
dregem busuiocul si sa bagam capul in nisip, ca strutul. In rezumat -
se inlatura oligomineralele, bune pentru sanatate, si se adauga E 535
(ferocianura de sodiu), daunatoare sanatatii, dar buna pentru
buzunarele unora.

Sarea rafinata nu numai ca nu are nici o calitate terapeutica si nu
mai da cu adevarat gust alimentelor gatite, dar provoaca, in plus,
hipertensiune.

Medicina populara cunoaste peste o suta de utilizari terapeutice si
chiar magice ale sarii, care era considerata in trecut, printre
altele, si un adevarat leac impotriva duhurilor rele si a bantuirilor
de tot felul.


Sarea iodata este toxica

In anul 2002, Guvernul Romaniei a emis HG 568, o ordonanta care impune
ca toata sarea din comert sa fie iodata. Se afirma ca, in acest fel,
vor fi combatute afectiunile tiroidiene produse de deficientele de
iod.

Numerosi cercetatori si medici, din Romania si din strainatate,
familiarizati cu aceasta problema, afirma insa cu totul altceva decat
aceasta versiune oficiala. Studii minutioase in acest sens au revelat
ca un consum sporit de compusi sintetici ai iodului creste incidenta
unor afectiuni tiroidiene autoimune, favorizeaza supradezvoltarea si
chiar aparitia unor procese inflamatorii la nivelul glandei tiroide.
Consumul de compusi sintetici ai iodului (ioduri si iodati) produce
alergie si mareste intoleranta la substantele care contin acest
element (de exemplu, cele folosite in radiologie).

Din experienta altor tari, precum Anglia, Zair, Argentina, Australia,
unde s-a practicat iodarea partiala a sarii, in unele orase sau
comunitati, s-a demonstrat ca procedeul trebuie intrerupt imediat
deoarece a crescut ingrijorator numarul cazurilor de hipotiroidie,
hipertiroidie (inclusiv Basedow), cancer tiroidian, precum si numarul
cazurilor de alergie la iod. Unele boli enumerate, precum cancerul
tiroidian si unele reactii anafilactice la iod (pot fi socuri
anafilactice) sunt mortale. In Tasmania , tara care a "beneficiat" de
iodarea obligatorie a sarii si a altor alimente,s-a remarcat faptul ca
rata cancerului tiroidian a crescut de trei ori.

In anul 2001, au existat in Romania 12.417 cazuri de hipotiroidie; in
2000 fusesera 11.541, iar din 1994 pana in 1999 au fost inregistrate
intre 4713 si 7359 cazuri de hipotiroidie. Trebuia, oare, pentru cele
12.417 de cazuri de bolnavi tiroidieni, iodata sarea pentru peste 20
de milioane de oameni, plus animalele? In plus, tratatul lui Harrison,
dupa care se pregatesc medicii americani, afirma, la pagina 2143, ca
"din cele 18 cazuri posibile de hipotiroidie, unul singur se datoreaza
deficitului de iod".

Ca urmare, cercetatorii din celelalte tari care au experimentat, cu
rezultate negative, de altfel, iodarea partiala a sarii, au observat
ca, daca dai iod (compusi sintetici cu iod) unei populatii oarecare,
unii fac hipotiroidie, altii fac hipertiroidie, unii fac cancere de
tiroida, altii fac reactii alergice. Din moment ce mai mult de 99% din
locuitorii Romaniei sint eutiroidieni, adica normali din punct de
vedere tiroidian, nu se justifica deloc administrarea pe trei cai a
iodului.
Cauza impunerii unei astfel de masuri nu are nimic de a face cu
criteriul umanitar. Mai degraba este vorba de anumite grupuri de
interese, care iau lua bani grei de pe urma procesului de iodare a
sarii.

Terapia interna cu sare

(toate recomandarile privesc exclusiv sarea naturala, grunjoasa, gema,
neiodata si nu sarea "fina" de masa)

DIGESTIE DIFICILA, CONSTIPATIE, SLABICIUNE CORPORALA, SUBPONDERALITATE
- se consuma hrana condimentata cu sare gema sau sare marina (se
gasesc in comert), care au un gust mult mai intens. S-a constatat ca
sarea naturala are un efect mult mai puternic de stimulare a secretiei
de sucuri gastrice si ca este un excelent activator al
peristaltismului gastrointestinal, fireste - cu conditia sa fie
consumata cu moderatie. De altfel, inca de acum 500 de ani, celebrul
medic si alchimist al Evului Mediu, Paracelsus, nota intr-un tratat ca
digestia si excretia sint mult perturbate de absenta sarii din
alimentatie.

HIPOTENSIUNE ARTERIALA, ARITMIE CARDIACA
- dimineata, pe stomacul gol, se administreaza un sfert de cutit de
sare marina (aproximativ 0,25 g), care se inghite cu o cana (250-300
ml) de apa plata. Tratamentul se face vreme de minimum o jumatate de
an. Studii recente arata ca se obtin rezultate deosebit de bune, cu
conditia ca tratamentul sa fie asociat cu alimentatia predominant
vegetariana.

OSTEOPOROZA, CRAMPE MUSCULARE
- se vor sara alimentele exclusiv cu sare gema neiodata, care este
foarte bogata in oligoelemente implicate in procesele de asimilatie a
calciului.

INTOXICATII CU SUBSTANTE LUATE PE CALE ORALA
- intr-un litru si jumatate de apa calduta se pune o lingura de sare
si se amesteca bine. Se bea rapid, pe nerasuflate. Imediat dupa
ingerare, va apare o senzatie puternica de voma. Vom evacua continutul
stomacului, aplecandu-ne in fata, "gadiland" cu inelarul si aratatorul
mainii drepte glota (omusorul) si presand simultan cu putere stomacul
cu mana stanga, stransa in pumn. Reflexul vomitiv va permite
eliminarea, odata cu apa sarata, a substantelor toxice care ne-au
creat probleme.

TUSE PERSISTENTA, TUSE USCATA
- se tin pe limba cat mai mult timp cateva granule de sare gema (nu
mai mult de un varf de cutit). Reactia de stopare a tusei se va
declansa prin doua mecanisme: prin salivatie, care va deveni mult mai
abundenta, si prin stimularea directa a sistemului nervos central,
prin intermediul papilelor gustative.

CONTRAINDICATII LA ADMINISTRAREA INTERNA A SARII

Aportul masiv de sare este contraindicat in cazurile de hipertensiune
si tromboza grava, precum si in fazele acute ale gastritei hiperacide
si ale ulcerului gastroduodenal.

Tratament extern cu sare grunjoasa, neiodata

CALCULI RENALI, COLICI RENALE
- un saculet de panza plin cu sare gema se pune pe un calorifer sau
pe alta sursa de caldura si se lasa sa se incalzeasca pana la 50-60 de
grade Celsius. Se aplica apoi pe sale (zona lombara), unde se tine
vreme de o jumatate de ora.

ULCERATII PE PIELE
- in doua linguri de miere de albine se pune o jumatate de lingurita
de sare si se amesteca bine, pana cand se omogenizeaza. Se aplica apoi
acest preparat pe zonele afectate. Rezultatele terapeutice sint
uimitoare, acesta fiind un stravechi remediu, mentionat in tratatele
medicale grecesti.

ARSURI DE GRADUL I SI II
- pe zona afectata se presara sare grunjoasa din belsug. Aceasta
aplicatie va spori pe moment senzatia de usturime, dar apoi edemele
vor fi mult reduse, iar vindecarea va fi considerabil mai rapida. Nu
se aplica sare pe arsurile grave, cu rana deschisa, intrucat produce o
usturime insuportabila.

NAS INFUNDAT (RINITA CRONICA)
- la un pahar de apa calda se pune o lingurita de sare gema sau marina
si se amesteca bine pentru a se omogeniza. Se pune aceasta apa sarata
calda in palma si se trage pe nara stanga si apoi pe nara dreapta,
alternativ, pentru desfundarea cailor nazale. Acest procedeu este bine
sa se faca in fiecare dimineata, pentru drenarea cailor respiratorii,
inlaturarea surplusurilor de mucus, marirea acuitatii olfactive.

DURERI DE GAT
- intr-un pahar cu apa fierbinte, se pun doua lingurite de sare
naturala, dupa care se amesteca bine pana cand sarea se dizolva
complet. Se face gargara cu acest preparat. Este de dorit ca apa sa
fie cat mai fierbinte si sa ajunga cat mai jos in gat. Se reia acest
tratament de 2-3 ori pe zi, pana la disparitia completa a afectiunii.

BAILE CU APA SARATA

Sint un remediu traditional de medicina populara, care se aplica
astazi, cu un succes extraordinar, in clinici moderne din Austria si
Germania . La o cada de apa calda (aproximativ 150 de litri), se
folosesc doua kilograme de sare gema neiodata (amestecata in prealabil
cu apa fierbinte, pentru a se dizolva mai usor). Baia dureaza 20-30 de
minute si este important ca temperatura apei sa fie mentinuta mereu
peste 37 de grade Celsius, pentru ca actiunea terapeutica sa fie
maxima. Cercetatorii au observat ca aceste bai, care se fac o data la
3-4 zile, au efectele cele mai puternice in preajma lunii pline (de
preferat cu 2-3 zile inainte).

Iata indicatiile terapeutice ale acestor bai:

DERMATOZE INFECTIOASE
- se fac bai partiale, inmuind doar segmental afectat, vreme de 15
minute, in apa sarata calda (7 linguri de sare la litru). Imediat dupa
baie, pielea nu se sterge, ci se tamponeaza putin si se lasa sa se
usuce. Acest remediu este excelent in tratarea infectiilor bacteriene
si micotice (produse de ciuperci parazite).

REUMATISM
- se fac de doua ori pe saptamana bai complete cu apa sarata
fierbinte. Cele mai eficiente sint baile preparate cu sare marina
neiodata, dar efecte foarte bune s-au obtinut si cu sarea de mina, cu
cristale mari (nemacinata) .

CISTITE, INFECTII URINARE
- se fac bai complete sau bai de sezut cu apa ceva mai sarata: 5
linguri de sare la litru. Baia va fi facuta in fiecare seara, pana la
vindecarea afectiunii, iar apa trebuie sa fie cat mai fierbinte, insa
suportabila (peste 38 de grade). Imediat dupa baie va veti sterge si
va veti relaxa la caldura, evitand expunerea la frig sau curent.

ANEXITA, METRO-ANEXITA
- se aplica procedura de la infectiile renale. Suplimentar, se va
adauga in apa sarata de baie putina tincture de iod.

RACEALA SI GRIPA
- se fac bai ale picioarelor (talpi si glezne) cu apa fierbinte, cu
foarte multa sare (10 linguri la litru). Baile vor dura 10 minute,
dupa care ne vom incalta cu sosete groase si ne vom aseza la caldura,
asa incat sa transpiram.

SAREA SI ENERGIA AURICA

S-a constatat experimental ca sarea naturala, netratata prin nici un
fel de procedeu chimic sau termic, are o misterioasa influenta asupra
corpului bioenergetic al fiintei umane. Toti cercetatorii din acest
domeniu de frontiera sunt de acord ca sarea naturala este un excelent
agent de purificare a aurei umane. La fel ca si apa, sarea absoarbe -
se pare - radiatiile bioenergetice nocive, curatand - din punct de
vedere energetic - zonele in care este aplicata. Iata cateva aplicatii
practice ale acestor proprietati bioenergetice ale cristalelor de
sare:

OBOSEALA
- o procedura de medicina populara romaneasca ce si-a dovedit adesea
eficienta este sa punem un saculet cu sare calduta pe ceafa atunci
cand sintem obositi. Tot un saculet cu sare era pus si in leaganul
copiilor, ca sa nu se deoache si sa aiba somnul lin, intre haine, ca
sa le asigure durabilitatea, precum si pentru a le impregna cu o
misterioasa capacitate de protectie impotriva "facaturilor de tot
felul".

BIJUTERIILE
- mai ales cele vechi - se spune ca pastreaza foarte multe din
impregnarile negative ale celor care le-au purtat de-a lungul
timpului. Din acest motiv, ele se lasa o perioada de minimum 49 de
zile sa stea in sare gema, inainte de a fi purtate. La fel se
procedeaza si cu cristalele sau cu pietrele semipretioase.

Evident meritele sarii grunjoase nu pot fi disputate, dupa cum nici
imbecilitatea unor guvernanti nesarati care adopta imediat orice
sugestie ne-avenita din partea UE, facand-o legea pamantului.

Sarea marina poate atinge 10 lei/0,5 kg, iar altele extrase din locuri
cu legende creeate in jurul lor, chiar mai mult. Magazine Plafar poate
ca nu exista in fiecare oras, iar de pe internet e cam ridicol sa ne
luam. tocmai sarea! Daca ni se termina ce facem, asteptam postasul sa
vina cu mandatul ? Fireste, fiecare isi cheltuie banii in felul in
care crede de cuviinta.

Din fericire solutia este simpla si ieftina si vine in saci de 5 kg de
sare buna, ne-iodata si grunjoasa, care se vinde cu aproximativ 5 lei.
Se numeste "sare pentru muraturi" si e notabila exceptie la o regula
imbecila. In zona noastra ea vine de la Ocna Dej, dar sunt convins ca
oriunde in Romania, veti gasi o salina relativ apropiata, care sa
produca si ambaleze minunatele cristale. Se face totusi sa cititi
eticheta si eventual sa sunati chiar producatorul, caci am intalnit si
produsul chipurile "pentru muraturi", ambalat la saculeti de 1
kilogram, care continea daunatorul anti-aglomerant.  Pe eticheta
trebuie sa scrie doar "Sare gema cristalina", sau ceva asemanator

Sa nu uit, bai sarate exista multe in tara noastra si nu sunt foarte
scumpe, unele sunt inca gratis. Nu lasati sa treaca vara fara a le
vizita periodic cu intreaga familie. Pe langa faptul ca ele sunt un
mediu excelent pentru copiii Dvs. sa invete innotul caci practic ei
plutesc, binele conferit de amestecul apa sarata-aer-soare, e greu de
egalat. Folositi-le!


La multa sanatate si fie ca sa nu ne lipseasca niciodata painea si
sarea cele de toate zilele! 

No comments:

Post a Comment

sau trimite comentariul tau la scanave@yahoo.com