Motto-uri:
Ai grijă de corpul
tău, pentru că este singurul loc unde va trebui să trăieşti.”
(Jim Rohn)
"Sănătatea este
ca banii, niciodata nu vom avea o adevărată ideea de valoarea sa până când o
vom pierde."
(Josh Billings)
"Fiecare om
este autorul propriei sale sanatati sau boli.
(Buddha)
25 Pasi simpli pentru
a evita boala Alzheimer
Alzheimer induce frica
în fiecare dintre noi. Gandul de a–ti pierde mintile pe măsură ce îmbătrâneşti
este terifiant ! Situatia este agravată de faptul că până acum se stia că sunt
putine mijloacele prin care putem întârzia sau evita boala Alzheimer, cea mai
răspândită formă a dementei...
Totusi, cercetările au
identificat o multime de factori care pot creste sau scădea riscul de a contracta
boala Alzheimer. Urmând sugestiile de mai jos se poate diminua sansa de a
contracta boala:
1. Verificati glezna !
Circulația săracă a
sângelui în talpa piciorului este un semn că există tulburări în creier si
un risc de accident cerebral și de demență.
Teoria este că
sănătatea veselor sanguine este aceeași în tot corpul, dar gradul de sclerozare
a arterelorși fluxul sanguine la nivelul talpilor poate sugera
arteroscleroza vaselor de sânge cerebrale.
Asa ca, cereți
doctorului un test pentru stabilirea indexului gleznă–brațe (ABI =
ankle–brachial index), carenecesită un aparat cu ultrasunete și o brățară
pentru măsurat tensiunea si care compară tensiunea la nivelul gleznei cu
cea la nivelul brațului. Pentru a rezolva orice dezechilibru al fluxului
sanguine, doctorul personal poate sugera intensificarea exercițiilor fizice sau
o schimbare a dietei sau medicației.
2. Alimente poternic
antioxidante
Anumite alimente
infuzează creierul cu antioxidanți ce pot încetini declinul
memoriei și contribuie laprevenirea bolii Alzheimer. Toate
fructele și legumele sunt bune, dar în capul listei se află: murele,
boabele de soc, stafidele, afinele și coacăzele negre.
3. Evitati grăsimile
rele
Tipul de grăsimi pe care
le consumațI influențează funcționarea creierului în bine sau în rău.
Feriți–vă de grăsimile saturate care sufocă celulele
creierului și le face ineficiente ! CumpărațI produse lactate
(lapte,brânză, înghețată) cu conținut de grăsimi scăzut ! RenunțațI la
alimentele prăjite !
4. Stimulati cresterea
creierului
Creierul începe să se
reducă în volum odată ce se atinge vârsta de 30 sau 40 de ani, astfel încât
efortul de învățare sporește. Totuși, cercetătorii cred acum ca
dimensiunea creierului poate fi sporită prin actul de învățare. Încercați să
studiați, să învățați lucruri noi sau – pentru stimulare – sa lărgiti
cercul de prieteni.
5. Prajituri cu
ciocolată
Cacaoa, principalul
ingredient al ciocolatei, are cantități imense de antioxidanți,
numiți flavonoide, care au puternice proprietăți protectoare pentru
inimă și creier. Cand se bea cacao, se intensifică fluxul sanguin către
creier.
Pudra de cacao are de
două ori mai multe flavonoide decat ciocolata cu lapte. Ciocolata albă nu le
conținedeloc.
6. Prezenta
estrogenilor
68% dintre pacienții
cu Alzheimer sunt femei ! Este posibil ca, la mijlocul vieții, ele au
pierdut protecțiahormonului estrogen care susține memoria.
Dacă medicul dvs. nu
va spune altfel, începeți imediat să luați estrogen în perioada
instalării menopauzei. Orice întârziere duce la riscul confruntării cu
demnță și accident vascular cerebral.
7. Cresteti
colesterolul bun
Este binecunoscut că o
valoare crescută a colesterolului bun de tip HDL protejeajă organismul contra
bolilor cardiace. Dar, de asemenea, poate să va salveze și creierul.
Cercetătorii spun că
acest tip de colesterol bun blochează substanțele ce tind a se depune
distrugandcelulele creierului și totodata, acționează ca
un anti–inflamator ce încetinește degradarea creierului.
Metodele de sporire a
colesterolului bun include exercițiile fizice, consumul moderat de
alcool și scăderea greutății.
8. Navigati pe
Internet
Înregistrări ale
activitătii cerebrale arată că navigatorii pe internet experimentati, prezintă
de două ori mai multe impulsuri ale activitătii cerebrale decât începătorii !
Conectati–vă, deci, la Internet pentru căutarea de informatii! Desi nu se stie
cât de mult va ajuta creierului dvs., este oricum de preferat în locul unei
navigări pasive.
9. Gena ApoE4
Un sfert dintre voi,
care citiți acest document deține o specifică bombă genetic cu
temporizare, iar aceasta vă face de 3–10 ori mai susceptibili de a
contracta o târzie boală Alzheimer! Gena se numeșteApolopiproteină E4. Dacă
moșteniți o singură versiune de ApoE4 de la unul din părinți, riscul dvs.
de a căpăta Alzheimer este de trei ori mai mare! Dacă moșteniți
o doză dublă de la ambii părinți, riscul crește de 10 ori ! Cereți
doctorului dvs. un test ADN pentru a vi se identifica genotipul ApoE4.
10. Spuneti un DA
cafelei
Cafeaua se dovedeste a
fi un tonic al creierului aflat în process de îmbătrânire. Este un
anti–inflamator, contribuie la blocarea efectelor pe care colesterolul le are
asupra creierului si reduce riscurile accidentelor cerebrale, depresiei si
diabetului, care toate facilitează dementa.
Ea are un mare
continut de antioxidanţi si de cafeină, care stopează moartea neuronilor si
ameliorează diabetul, hipertensiunea si accidentele cerebrale care conduc la
dementă. Pentru majoritatea oamenilor, un consum de cafea zilnic moderat, de
2–4 cesti, nu este rău si poate fi util.
11. Pericolul unei
greutăti scăzute
Peste vârsta de 60 de
ani, pierderea nemotivată de greutate poate fi un semn al bolii Alzheimer. Un
studiu a arătat că femeile care au această boală au început să piardă din
greutate cu cel putin 10 ani înainte de diagnosticarea dementei. Dintre femeile
care au aceeasi greutate, cele care au început să dezvolte dementă au slăbit în
decursul a trei decenii si atunci când au fost diagnosticate, aveau cu circa 6
kg mai putin decât cele care nu prezentau Alzheimer. Dacă aveti peste 60 de ani
si prezentati o inexplicabilă pierdere în greutate, adresati–va medicului dvs !
12. Beti vin
Un pahar de vin pe zi
poate întârzia demența. Cercetările arată că vinul este un
anti–inflamator și crește colesterolul bun, ceea ce ajută
la preîntâmpinarea demenței. Antioxidanții puternici din vinul roșu
conferă acestuia proprietăți anti–demență. Astfel de antioxidanți
relaxează arterele, dilată vasele sanguine și sporesc debitul sanguin,
ceea ce stimulează procesele cognitive.
13. Cunoasteti care
sunt primele semnale
Problemele de memorie
nu sunt primul semnal de alarmă ! Puteți constata un declin în
aprecierea distanței. De exemplu, puteți dori să apucați un pahar, dar
eșuați în a–l apuca. Sau puteți aprecia greșit distanța atunci când
traversați strada.
Rezolvând un joc de
puzzle sau citind o hartă, pot aparea de asemenea, probleme. Pierderea simțului
mirosului poate fi, de asemenea, un semnal de alarmă ! La fel, punerea în
mod repetat a aceleiași întrebări sau depunerea în locuri improprii a
lucrurilor personale (de exemplu, punerea cheilor în frigider).
Acordați atenție
problemelor de memorie, întrucât cu cât sunt identificate mai devreme
semnalele de alarmă, cu atât pot fi mai eficiente modificările de stil de viață
sau de medicație!
14. Dieta
mediteraneană
Indiferent de regiunea
în care trăiți, dieta mediteraneană poate feri creierul dvs. de
deteriorarea memorieiși demență !
Studiile arată în mod
sistematic că mâncarea din Grecia, Italia și Liban este, realmente, o
hrană pentrucreier. Urmând această dietă –bogată în legume cu frunze verzi,
pește, fructe, nuci, legume, ulei de măsline și puțin vin–
poate reduce la jumătate riscul de boală Alzheimer! Decât să depindeți de
un singur aliment sau de puține substanțe nutrient, dieta propusă este un meniu
bogat în elemente complexe benefice pentru creier, ce includ un set de
antioxidanți ce apără celulele cerebrale de deteriorarea oxidantă.
15. Obezitatea la
vârsta medie
Creierul dvs. este
sensibil la grăsimea dvs. Un studio a arătat că persoanele obeze au cu 8% mai
puțințesut cerebral, iar persoanele supraponderale au cu 4% mai
puțin țesut cerebral decât persoanele cu greutate normala. Crește, astfel,
alarmant, riscul de Alzheimer! În plus, scăderea volumului creierului se
produce în zone ce reprezintă ținte ale bolii Alzheimer și care
sunt critice pentru planificare, memoria pe termen lung,
atenție și funcții de execuție și de control al mișcărilor
!
Sesizați chiar de la
apariție semnele de creștere a greutății, încă din tinerețe sau la vârstă
mijlocie. În mod ciudat, obezitatea după vârsta de 70 de ani nu sporește
riscul de Alzheimer, dar asta nu înseamnă căputem neglija exercițiul fizic, cel
mai bun mod de stimulare a funcției cognitive și de întârziere
a apariției bolii Alzheimer la orice vârstă.
16. Asigurati–vă un
bun somn de noapte
Lipsa de somn este
toxică pentru celulele creierului. Somnul are surprinzătoare puteri de
protejare a creierului contra pierderilor de memorie specifica bolii Alzheimer.
Este un mijloc minunat de manipulare a nivelurilor temutei toxine cerebrale
peptide beta–amiloidă, primul agent instigator al bolii Alzheimer, care conform
cercetărilor conduce la accelerarea riscului apariției bolii. Cercetările
au arătat, de asemenea, că un somn în medie de 5 ore sau mai puțin în timpul
nopții este corelat cu o mare creștere a grăsimii visceral abdominal, care
poate conduce la diabet și obezitate și în final, la
Alzheimer. Recurgeți la perioade scurte de somn (ațipiri) și
la tratamente în caz de insomnii.
17. Asigurati–vă un
larg cerc social
Studiind creierul unei
femei de 90 de ani care a decedat din cauza bolii Alzheimer, cercetătorii din
Chicago au descoperit că o largă rețea de socializare i–a asigurat o mare
”rezervă cognitivă”, care a permis creierului ei să nu iși dea seama că suferă
de Alzheimer. De ce se întâmplă așa, este un mister, darinteracțiunea cu
prietenii și cu familia pare să crească eficiența creierului. El își
formează rute de comunicare alternative, care șuntează conexiunile
deteriorate de boala Alzheimer. Deci, întâlniți–vă adesea cu
familia și prietenii și extindeți–vă rețeaua sociala! Cu
cât este mai puternică rezerva creierului pe care o construiți în
decursul vieții, cu atât este mai probabil ca să restrângeți simptomele
bolii Alzheimer !
18. Rezolvati stresul
Când sunteți stresat,
corpul eliberează hormone denumiți corticosteroizi, care vă salvează în
caz de criză. Dar reacțiile unui stress persistent declanșate
de evenimente zilnice – cum ar fi frustrarea la locul de muncă, problemele
din trafic sau cele finaciare – pot fi periculoase. În timp, acest stres poate
distruge celulele creierului și poate suprima creșterea unora noi, astfel
încât volumul creierului se va restrânge.
Evenimente
traumatizante bruște – moartea cuiva drag sau un eveniment de schimbare
majoră a stilului de viața, cum ar fi pensionarea – pot conduce la un
sever stress psihologic care precede demența. Rețineți faptul că stresul
cronic poate spori vulnerabilitatea persoanelor vârstnice în ceea ce privește
deteriorarea memoriei și demența.
Căutați sfaturi
profesioniste ! Antidepresivele, sfaturile, tehnicile de relaxare și
alte forme de terapie pot limita pierderea de memorie cauzată de stress,
în cazul în care se iau măsuri din timp.
19. Atentie la dantură
Gingiile deteriorate
va pot otrăvi creierul. Persoanele cu boli de dantură și de gingii tind
să prezinte rezultate scăzute la teste de memorie și cognitive,
conform cercetătorilor din USA din domeniul stomatologiei, care au descoperit
că infecția responsabilă de bolile gingivale eliberează produse colaterale
ce migrază spre zonele din creier implicit în pierderea de memorie.
În consecință,
perierea danturii, folosirea firelor dentare și prevenirea bolilor
gingivale pot ajuta lamenținerea sănătății gingiilor și a dinților,
dar și a acuității memoriei.
Un alt studiu a arătat
că persoanele în vârstă cu cele mai severe gingivite (inflamării ale gingiilor)
prezentau de 2–3 ori mai multe semne de deteriorare a memoriei și
cunoașterii, decât cei cu forme discrete ale gingivitei.
20. Asigurati–vă
suficientă vitamină B12
Pe măsură ce înaintați
în vârstă, vitamina B12 in nivelul sanguin, scade iar șansa de a
suferi de Alzheimer crește. Abilitatea dvs. de a absorbi această vitamina
din alimente scade cam la vârsta mijlocie, când, de fapt, se decide stadiul de deteriorare
ulterioară a creierului.
Cercetătorii de la
Oxford University au descoperit ca un creier care funcționează cu un conținut
de vitaminB12 redus, de fapt își reduce volumul, iar o deficient a
acesteia poate duce la atrofierea creierului prin fragmentarea mielinei, scutul
de protecție cu conținut gras din jurul neuronilor. Se mai poate
ajunge și la declanșarea de inflamații, un alt factor de distrugere a
celulelor creierului.
După vârsta de 40 de
ani, trebuie să se administreze zilnic 500–1000 milicentigrame de vitamină B12.
Dacă la dvs. sau la un membru în vârstă al familiei apare o inexplicabilă
scădere a memoriei, oboseală sau semne de demență, trebuie neaparat să se
verifice de către doctorul dvs. posibila deficiența de vitamina B12.
Evitati si refuzati
plombarea dintilor cu combinatii ce contin mercur.
21. Otet la orice
Există multiple teorii
că oțetul scade factorii de risc ce pot conduce la scăderea memoriei,
respective glicemia mare, rezistența la insulina,
diabetul și pre–diabetul și creșterea în greutate.
Cercetătorii din Phoenix
(Arizona) au observat, în cadrul studiilor pe oameni și animale, că
elementele acide potențează efectele de acădere a glicemiei. Studiile
au arătat, de asemenea, că ele pot ține în frâu apetitul și
consumul de alimente, prevenind astfel creșterea în greutate și
obezitatea, acestea fiind asociate cu diabetul, demența accelerată și
pierderea memoriei.
Apelați, deci, la
oțet, adăugați–l la salate, consumați–l cu lingura, chiar adăugați–l la un
pahar de apă de băut ! Orice tip de oțet este binevenit !
22. Verificati–vă
ochii
Dacă vă păstrați o
vedere bună sau excelentă pe măsură ce înaintați în vârstă, șansele dvs.
de a suferi de demență scad cu un surprinzător procentaj de 63% !
Dacă vederea este
slabă, simpla vizitare a unui optician pentru un test și un posibil
tratament, cel puțin o dată pe an, reduce în aceeași măsură șansele
dvs. De a suferi de demență!
Nu este însă clar
modul in care problemele de vedere stimulează apariția demenței, dar o vedere
afectată face dificilă participarea la activități mentale și
fizice cum ar fi cititul și activități practice,
precum șiactivitățile sociale, toate acestea fiind apreciate
ca încetinind declinul cognitiv.
Rețineți că ochii dvs.
reflectă modul în care funcționează creierul dvs., mai ales pe măsură
ce înaintati în vârstă ! Nu neglijați vederea slabă, întrucât în
majoritatea cazurilor ea poate fi corectată!
23. Consumati curry
Pudra de curry conține
condimentul galben–portocaliu numit turmeric (șofran de India) bogat în
curcumină, despre care se știe că stopează deteriorarea memoriei. Un
studiu a arătat că bătrânii indieni care consumau chiar și mici cantități
de curry, obțineau rezultate mai bune la testele cognitive. Curcumina
acționează, în primul rând, prin blocarea acumulării plăgilor amiloide
(depozite identificate în creierul suferinzilor) care induc boala Alzheimer,
apoi prin distrugerea plăgilor existente, încetinind astfel declinul cognitive.
Este recomandat sa consumati curry de 2–3 ori pe săptămână – în special, curry
galben – sau sa presărați condimentul pe alimentele consumate.
24. Controlul
glicemiei
Dacă aveți diabet de
tip 2, sunteți mai vulnerabil la Alzheimer! Studiile arată că riscul de
Alzheimer este de 2–3 ori mai mare, iar cu cât diabetul se instalează mai
curând, cu atât este mai mare șansa de a suferi dedemență !
Unii experți denumesc
boala Alzheimer ”diabetul creierului”, cele două afecțiuni avand cauze
similare:obezitate, hipertensiune, colesterol ridicat, dietă bogată în
grăsimi și zaharuri, activitate fizică scăzută,precum și glicemie
ridicată ! Pe scurt, diabetul poate produce creierului o dublă nenorocire,
distrugând neuronii și favorizînd inflamările.
Faceți tot posibilul
de a ține glicemia la valori scăzute și adoptați o dietă cu
conținut scăzut de grăsimi saturate, carora sa le alăturati
exerciții fizice regulate !
25. Beti mai mult ceai
(negru si verde)
Evidențele sugerează
că ceaiul stopează pierderea cognitivă ce precede boala Alzheimer și
că cu cât bețimai mult ceai, cu atât memoria dvs. este mai ascuțită.
Secretul ceaiului nu
mai este un mister! Frunzele au un bogat conținut de compuși capabili să
penetreze bariera sânge–creier și acolo să blocheze
deteriorarea neuronilor. Un antioxidant deosebit din ceaiul verde poate
bloca toxicitatea beta–amiloidei, care omoară celulele creierului. Faceți–vă un
obicei din a bea ceai negru și ceai verde. Nu adăugați lapte,
întrucât reduce cu 25% activitatea antioxidantă a ceaiului.
Mulți ani să aveți, dar cu
sănătate !
No comments:
Post a Comment
sau trimite comentariul tau la scanave@yahoo.com