EPUIZAREA SUPRARENALELOR!
Sep 2 at 9:39 PM
EPUIZAREA SUPRARENALELOR! --- INFORMAȚIE F. IMPORTANTĂ
SINDROMUL DE EPUIZARE SUPRARENALE – PROBLEMA DE SĂNĂTATE NR.1 a prezentului
Am revenit cu un articol sintetic despre această problemă de sănătate, întrucât crește alarmant numărul celor care manifestă simptomele sale, medicina ”alopată” nu recunoaște simptomele acestei tulburări, pacienții sunt plimbați de
la un medic la altul, de la cardiolog, la endocrinolog, de la internist la psihiatru – și sunt tratați inutil cu medicamente chimice – iar tulburările se accentuează și suferințele devin din ce în ce mai mari.
Sunteți invitați să răspândiți informația la cât de multe persoane cunoașteți, întrucât puteți ajuta multă lume să recunoască ce se întâmplă și să ia măsurile necesare.
Adulți și copii deopotrivă suferă de slăbiciune masivă a suprarenalelor.
Este o afecțiune care nu se vede la nici o investigație, apar doar semne indirecte ale suferinței suprarenalelor pe analizele de laborator și semne clinice foarte clare – pentru cei care le înțeleg.
Suprarenalele – sau glandele de stres, sunt glande care aparțin sistemului endocrin al corpului (considerat ”guvernul”
corpului omenesc, sau sistemul de coordonare a activității tuturor celorlalte părți ale corpului).
Aceste glande sunt de dimensiunea unor cireșe mai mari și sunt localizate în partea de sus a rinichilor (undeva în
partea de jos a coastelor, în regiunea lombară).
Sunt printre cele mai importante glande ale corpului, ocupându-se de adaptarea noastră la mediul înconjurător, cu toate stresurile sale.
Funcțiile acestor glande vitale sunt:
** adaptarea la stres (prin secreția de adrenalină și noradrenalină) – de la stres fizic (efort fizic, alergare, muncă fizică etc), la cel emoțional sau mental (suprasolicitare intelectuală). După o ceartă de câteva minute, corpul are nevoie de 5-6 ore să elimine cantitatea de adrenalină eliberată.
** acțiune anti-inflamatorie și anti-alergică – suprarenalele eliberează cortisol, o substanță care ajută celulele corpului să neutralizeze acizii rezultați din diferite procese, care pot irita și răni celulele (le ”inflamează”) sau să neutralizeze diferitele substanțe toxice ce pot pătrunde în organism (polenuri, viruși, bacterii etc) – având contribuție importantă
la imunitate.
** funcție esențială în utilizarea mineralelor (calciu, magneziu, fier etc) la nivel celular. Hormonii mineralocorticoizi eliberați de suprarenale sunt esențiali pentru folosirea mineralelor în corp (dacă ei nu funcționează bine, se iau degeaba toate suplimentele minerale sub formă de tablete, căci tot nu pot fi folosite de către corp).
** reglarea glicemiei corpului – prin hormonii glucocorticoizi (scăderea glicemiei este întotdeauna un semn al slăbiciunii suprarenalelor – iar hipoglicemia, cu simptomele tip „gol în stomac, slăbiciune, leșin, tremur al mâinilor, transpirații reci, ameliorată dacă mănâncă ceva dulce este o indicație clară a problemelor suprarenalelor)
** reglarea funcțiilor sexuale – prin hormonii sexosteroizi (suprarenalele sintetizează testosteron și progesteron la femei și la bărbați, în cantități diferite desigur, contribuind la echilibrul funcțiilor sexuale la ambele sexe)
** reglarea presiunii arteriale a corpului (alături de rinichi, suprarenalele contribuie majoritar la menținerea tensiunii arteriale, hipotensiunea fiind un semn clar al slăbiciunii acestor glande)
** împreună cu celelalte glande endocrine, suprarenalele mențin conexiunea cu hipofiza (glanda ”șefă” a tuturor glandelor endocrine) și influențează funcția întregului ax endocrin (în special a tiroidei, paratiroidelor, dar și a ovarelor,
pancreasului, timusului, epifizei și desigur, hipofizei).
Semnele clinice principale ale epuizării suprarenalelor:
** stare de lipsă de energie, lipsă de putere,
oboseală și lipsa forței vitale (ca și cum corpul fizic, dar și mintea, rămân ”fără baterie”)
** ocazional, stări de rău intens, cu slăbiciune, transpirații și leșin, ce pot fi însoțite de palpitații și amorțeli ale mâinilor (sau feței),încleștări ale mâinilor sau spasme (confundate cu ”lipsa de calciu” – de fapt, o proastă folosire a
calciului în țesuturi, o acidoză intensă la nivelul sistemului limfatic, care nu mai poate fi echilibrată de un organism din ce în ce mai slăbit). Perfuziile cu săruri și injecțiile cu calciu ajută aceste stări pentru că alcalinizează (echilibrează, tamponează) acidoza existentă. Dar NU vindecă principala cauză a problemei – acidoza limfatică, provocată de slăbiciunea suprarenalelor și a rinichilor.
** În situații de suprarsolicitare (fizică, emoțională, intelectuală – la școală, înainte de examene, în situația bolii sau decesului unor membrii ai familiei) – apar ”crize” de ”atacuri de panică” (așa sunt denumite popular, întrucât nimeni nu explică simptomele apărute) – de fapt, veritabile momente de epuizare a suprarenalelor – palpitații intense (hipotensiunea dată de slăbiciunea suprarenalelor/rinichilor determină cordul să bată mai rapid, să poată duce sângele până în periferie) cu stări de sufocare (de la nod în gât, până la presiune pe piept și respirație greoaie). Multe dintre crizele de ”astm bronșic” cu componentă spastică sunt reale crize de slăbiciune a suprarenalelor – de aceea
prednisonul are efect benefic (pentru că suprareanele nu mai secretă propriul cortisol, care are acțiune calmantă, anti-inflamatoare și antispastică).
Senzația> persoanei este că ”este pe moarte”, frica este intensă (semn că suprarenalele și-au epuizat secrețiile de
adrenalină și nu mai pot ajuta adaptarea la stres), apar: tremur, slăbiciunea corpului, transpirație, chiar leșin.
** Crizele tip ”atac de panică” apar și dispar, de multe ori fără legătură cu stresurile aparente (mai ales când suprarenalele sunt foarte slăbite); iar faptul că medicii la care merg pentru ajutor nu înțeleg ce li se întâmplă pacienților îi determină pe pacienți să intre în stări de anxietate, chiar depresie. Realitatea este că apar treptat din ce în ce mai multe simptome, aparent nelegate între ele – dar toate provenind din acest dezechilibru din ce în ce mai marcat al suprarenalelor.
**Tulburările de somn apar destul de repede – dificultatea de adormire seara, cu hiper-activitatea minții sau trezirea peste noapte, la orele 3-4 dimineața și dificultatea de readormire, trezirea grea dimineață, cu senzație de oboseală (chiar după un somn de 8-9 ore).
Progresiv, aceste tulburări de somn se transformă în insomnii severe, greu de tratat cu medicamente – pentru că nici un sedativ sau tranchilizant nu se adresează, de fapt, cauzei problemei – slăbiciunea suprarenalelor (cu staza limfatică în partea de sus a capului și blocarea activității glandei epifize, responsabilă de calitatea somnului).
** Blocajul epifizei/hipofizei, determinat de slăbiciunea suprarenalelor duce și la dispariția bucuriei vieții, a viziunii optimiste asupra lumii, apare un văl de ”ceață pe creier”, persoana devine confuză, buimacă, iritabilă, nefericită, nemulțumită – caută consolare în aspecte materiale ale vieții (mâncat, cumpărături, relații), merge la specialiști
(doctori, psihiatri, psihologi, terapeuți, preoți) – dar nimeni și nimic nu pare să o ajute.
** Apar probleme de atenție, de concentrare și de memorie (atât la adulți, cât și la copii), dificultăți ale activității intelectuale – persoana ia decizii proaste la multe nivele și se simte din ce în ce mai vinovată de propria inadecvare.
Scade încrederea în propriile puteri, apare o auto-critică intensă care accentuează și mai mult slăbiciunea
suprarenalelor (se intră într-un cerc vicios interior care se auto-întreține și este greu de rupt).
În planul fizic apar:
** Probleme de vedere (vederea în ceață la distanță, probleme de citire, crește presiunea intra-oculară – 80% dintre cazurile de glaucom se datorează slăbiciunii suprarenalelor), dar și probleme precum orjelete (urcioare) care se tot repetă, secreții lacrimale intense (lăcrimare intensă la vânt, lumină, praf), infecții repetate (conjunctivite) și tendința la
a forma chistulețe în pleoape.
Un semn clar al slăbiciunii suprarenalelor este umflarea în unghiul intern al ochilor, între rădăcina nasului și colțul interior al ochilor – multă lume are pleoapele umflate acolo. Sau depunerea de colesterol (xanthelasmata) în acel unghi intern al ochilor (la cei cu slăbiciunea suprarenalelor, care mănâncă grăsimi – uleiuri, alune, semințe, etc).
Senzația de ochi grei, de pleoape grele – reprezintă ale semne ale stagnării limfatice în zona capului, determinată de slăbiciunea suprarenalelor.
** Probleme cu nasul – sinuzita este semn precoce al slăbiciunii suprarenanelor, la fel și rinita alergică, sau mucusul nazal persistent (cu ”tras nasul” în mod continuu, la copii sau adulți) sau suflat nasul continuu
** Probleme cu urechile – senzație de presiune în urechi, episoade frecvente de otite, dar mai ales țiuituri
în urechi persistente, amețeli și tulburări precum răul de mișcare – sunt semne clare ale slăbiciunii suprarenalelor/rinichilor și afectarea circulației sângelui în periferie.
** Probleme cu pielea feței – erupții tip acnee, diferite dermatite, mătreața capului, căderea părului sau îngrășarea lui rapidă, uscăciunea pielii feței cu apariția ridurilor (aici, slăbiciunea suprarenalelor este combinată cu cea a paratidroidelor, care se ocupă de fermitatea țesuturilor corpului), erupții precum herpesul și bubele dulci. Adolescenți cu suprarenalele slăbite sunt duși la medici dermatologi și tratați cu medicamente, toxine pentru piele, fără a identifica reala cauză a problemei cu care se confruntă (suprarenalele sunt foarte slăbite în adolescență și pubertate,
pentru că eliberează și hormoni sexuali, necesari maturizării și nu mai sunt în stare să mențină și funcțiile anti-inflamatorii sau perfuzia sângelui în periferie. Stresul școlii și al examenelor este un ”bonus” pentru adolescenți).
** Probleme ale gurii – ulcerații și afte frecvente, probleme ale gingiei (sângerări, abcese, slăbiciune), distrucția smalțului dentar (prin acidoza salivei) și apariția cariilor dentare,
** Mărirea ganglionilor limfatici la nivelul gâtului, a amigdalelor și polipilor și eliminări de secreții periodice la nivelul lor (”inflamații” și infecții frecvente)
** Durerile de cap pulsatile sunt semne clare ale slăbiciunii suprarenalelor – multe migrene trecând
dacă se consumă apă (3-4-5 pahare de apă, băute gură cu gură) întrucât ajută la funcționarea
complexului rinichi/suprarenale.
** Probleme la nivelul gâtului – de la ”roșu în gât” cu sau fără răgușeală, la uscăciunea gâtului și dresul constant al vocii, până la diferite tuse uscate, spastice și persistente, la copiii și adulți – toate sunt semne ale slăbiciunii
suprarenalelor.
** Legătura suprarenalelor cu tiroida/paratiroidele este vitală și foarte importantă, de aceea afectarea suprarenalelor determină apariția multor dezechilibre la nivelul tiroidei – și explică abundența cazurilor de ”tiroidite auto-imune” și a altor probleme (ușor de echilibrat, când le înțelegi cauza).
** Astmul bronșic cu wheezing este un simptom clar al slăbiciunii suprarenalelor și lipsei cortisolului propriu
al corpului.
La fel este și orice episod de sufocare sau dificultate de respirație (persoane care nu pot să tragă aer, nu le ajunge aerul, care simt o apăsare pe piept sau o strângere în piept, între plămâni). Toate simptomele se agravează în
spații închise, cu multă lume, sau la căldură (în magazine, în autobuze etc) și la eforturi fizice sau intelectuale (după exerciții de fitness la sală).
Mișcarea fizică este bună, dar la o persoană cu suprarenalele epuizate accentuează tulburările – de aceea mulți se
simt bine imediat după mișcare (au mai stimulat un pic suprareanelele să producă adrenalină), dar foarte rău
în zilele după (datorită acidozei limfatice suplimentare create, pe care corpul nu o poate îndepărta la timp).
** Dureri tip înțepături la nivelul sternului, sau inimii, sau toracelui, sau sânilor (la femei), probleme ale sânilor (noduli, chisturi, dureri) la femei, uneori legate de ciclul menstrual – sunt alte semne indirecte ale slăbiciunii suprarenalelor. Orice fel de durere intensă, ca o înțepătură sau arsură în corp – este un semn de acidoză limfatică a acelei zone și
ne indică deficiența funcției suprareanalelor.
** Probleme digestive – cu dureri abdominale, distensie și gaze, bolboroseli și dificultăți de eliminare a scaunului (constipație cel mai adesea, dar și alternanță diaree constipație) sunt produse, indirect, de slăbiciunea suprarenalelor și stagnarea limfatică din pereții intestinali. Plus o dietă necorespunzătoare pentru ființa umană.
** Probleme genitale multiple – tip neregularitatea ciclului menstrual la femeie (regularitatea ciclului depinde de funcția suprareanelelor), până la oprirea acestuia completă, indiferent de vârstă, până la tulburări de fertilitate la bărbat și femeie – sunt evident probleme ale slăbiciunii suprarenalelor.
Multe cupluri care nu pot procrea se confruntă la ambii parteneri cu suprarenale foarte slăbite. Este suficientă susținerea funcției lor – și concepția apare! Dar femeia cu suprarenaele slăbite are dificultăți în menținerea
sarcinii (multe dintre pierderile de sarcină sau sarcinile oprite în evoluție se datorează slăbiciunii suprarenalelor femeii – de aceea medicii prescriu Utrogrestan, Gravibinon și alți hormoni progesteronici – pentru că suprarenalele femeii NU MAI PRODUC propriul progesteron, menit a ajuta corpul să păstreze și să dezvolte sarcina). Și apoi, după naștere – multe femei se confruntă cu probleme tip depresie post-natală – indusă tot de proasta funcție de suprarenalelor și
tiroidei/paratiroidelor – iar tratamentul este de multe ori eronat – un tratament cu sedative și tranchilizante, care nu se adresează cauzei problemei.
** Proasta funcție a suprareanelor afectează> aparatul urinar, rinichii mai ales, care nu mai filtrează, nu mai elimină reziduurile acide, întregul sistem limfatic deasupra rinichilor se încarcă cu reziduuri acide, spatele devine înțepenit, dureros și rigid (mai ales seara, după o zi grea), apar probleme la nivelul coloanei vertebrale (în timp, ducând la hernieri și alte degenerări), apar probleme la nivelul articulațiilor (primele articulații care suferă când rinichii nu mai filtrează bine sunt genunchii – după starea acestora puteți evalua starea funcționării rinichilor dv) și în timp, datorită acidozei, apar probleme la nivelul filetelor nervoase (nervii sunt iritați de acidoza din țesuturi) cu amorțeli, furnicături, parestezii și uneori chiar paralizii.
Scleroza multiplă și toate celelalte afectări neurologice grave sunt rezultatul unei prelungite stagnări de reziduuri
acide la nivelul vaselor limfatice ale corpului – pornind inițial de la aceeași slăbiciune a suprarenalelor.
** Multe alte probleme de sănătate pot fi legate de slăbiciunea suprareanelelor (de la problemele de circulație periferică, de toate felurile, mâini și picioare reci, și până la vase sparte, și picioare umflate, picioare grele etc etc - la cârcei, tetanii, spasme și dureri intense musculare și până la diferite ”boli ciudate” diagnosticate de medici cu etichete și nume stranii).
După cum ați observat deja – majoritatea suferințelor omenești pornesc din același ”izvor” – slăbiciunea suprarenalelor (a sistemului endocrin al corpului) – proasta filtrare a rinichilor – și stagnarea reziduurilor acide în sistemul limfatic, cu acidoză limatică generalizată.
Semne ”indirecte” pe analize de laborator ale suferinței suprarenalelor și suferinței rinichilor:
* creșterea colesterolului peste 200
* glicemia scăzută (ințial, 60-70) apoi cu tedință de creștere (în jur de 90-100 este deja semn clar de slăbiciune a suprarenalelor)
* creatinina crescută peste 0.6 este un semn că rinichiul suferă (la o valoare de 1 – deja suferința este importantă)
* acidul uric peste 3.5 este semn important de acidoză limfatică
* pH-ul urinii sub 6 – este semn de urină acidă și suferință tip acidoză
* sideremia crescută/foarte scăzută – este un semn de mare slăbiciune a suprarenalelor; la fel și calciul din sânge foarte crescut/scăzut – este un semn de slăbiciune a suprarenalelor
* cortisolul sanguin – este o analiză care poate indica suprasolicitarea suprarenalelor (în multe cazuri de epuizare este foarte crescut – în încercarea corpului de compensare și supraviețuire) – dar poate fi și foarte scăzut.
Dacă analizele de mai sus sunt ”bune” (în limitele laboratoarelor) dar valorile sunt apropiate de cele maxime – există o
indicație clară către slăbiciunea suprarenalelor
Semne fizice evidente de slăbiciune a suprarenalelor:
* pleoapele superioare umflate, mai ales dimineața la trezire, mai ales în unghiul intern al ochilor, cu senzație de ochi grei și uscați
* cearcăne marcate, uneori albăstrui/vineții (înainte de a se îmbolnăvi, copii au cearcăne 1-2 zile, indicând stagnarea acizilor și proasta funcție de eliminare a rinichilor/suprarenalelor)
* față buhăită, umflată, dimineață la trezire, nas înfundat cu secreții, multe secreții oculare, chiar lipicioase (urdori) dimineața, mucus din spatele gâtului/nasului, vâscos și greu de eliminat, urechi înfundate, cu multă ceară/cerumen
* depozit gros, albicios-gălbui-maroniu al limbii, dimineața la trezire, cu miros neplăcut al gurii și al gingiilor
* dureri lombare (”dureri de șale”) surde, ca înțepeneala, dimineața dar și în cursul zilei (uneori dureri intense, înțepătoare, înjunghietoare) la eforturi,
* dureri de spate, spate înțepenit, ceafă înțepenită, amețeli, dureri de cap, mai ales la nivelul regiunii occipitale,
* țiuituri în urechi, cu sau fără amețeli,
* nevoia marcată de dulce (suprarenalele cer dulce, pentru că nu mai pot regla glicemia), mai ales dulce
concentrat (ciocolată, înghețată, prăjituri, făinos, patiserie).
* nevoia marcată de stimulenți (”nu pot> fără”: cafea, țigară, ceai, energizant etc etc)
* nevoia de carne („nu pot fără carne”) (aduce în corp neutrotransmițători de la animalele sacrificate), pește, condimente (ardei iute, piper, sare)
* foame ”dureroasă” – dacă nu mănâncă, apar usturimi, dureri, arsuri – de fapt, o acidoză gastrică marcată
RECUNOAȘTEȚI în fiecare dintre dv gradul afectării suprarenaleor.
Nu se mai pune problema DACĂ vă sunt afectate suprarenalele – ci CÂT de afectate sunt și cât de mult
aveți de muncit pentru a le reface. Pentru că organismul minunat pe care îl avem are mecanisme de refacere și regenerare pentru orice. În orice moment al vieții.
Echilibrarea suprarenalelor este SIMPLĂ – atât de simplă încât majoritatea oamenilor aproape că nu poate crede asta.
DIETA SIMPLĂ și ODIHNA reprezintă ”medicamentele” pentru suprarenale.
Somnul, relaxarea, odihna, refacerea, statul întins în stare relaxată interioară, cu respirația liniștită, nu
precipitată – este principalul instrument de refacere al suprarenalelor.
Dieta simplă, de detoxifiere, ajutată de suplimentele naturale pentru susținerea suprarenalelor – despre care vorbesc în toate cărțile și articolele mele – este al doilea instrument.
Suprarenalele se echilibrează SIMPLIFICÂND viața complicată pe care o ducem.
Primul pas – RECUNOAȘTEȚI și CONȘTIENTIZAȚI problema. Îndepărtați frica necunoscutului și a bâjbâielii și înțelegeți cu ce vă confruntați.
Al doilea pas – începeți să luați măsuri treptate, pas cu pas, încetul cu încetul, de reechilibrare, re-așezare a vieții, a dietei, a relațiilor, a tuturor aspectelor existenței și înaintați încet spre vindecare.
Este posibil! Și este foarte simplu.
SURSA: http://www.centrulnatura.ro/
No comments:
Post a Comment
sau trimite comentariul tau la scanave@yahoo.com