Sunday, September 2, 2012

Cole Porter ... evocare

azi, 2 sept. pe un canal Tv a putut fi vizionat un film ds. viata acestui mare compozitor american, un film frumos si plin de invataminte....

Wikipedia, enciclopedia liberă

Cole Porter

Cole Porter, compozitor Născut 09 iunie 1891
Peru, Indiana, Statele Unite ale Americii
Sa stins din viata 15 octombrie 1964 (în vârstă de 73)
Santa Monica, California, Statele Unite ale Americii
Soția sa, Linda Lee Thomas (1919-1954)

Cole Porter Albert a fost un renumit compozitor american. Născut într-o familie bogată din Indiana, a sfidat dorințele bunicul său dominator și a luat muzica ca profesie. A studiat pianul clasic, dar a fost atras spre teatru muzical. După un început lent, el a început să atinga succesul în anii 1920, și din 1930 el a fost unul dintre cei mai importanti compozitori  pe Broadway. Spre deosebire de cei mai de succes compozitori de pe Broadway, de remarcat ca Porter a scris atât versurile și muzica pentru melodiile sale.

După un accident grav de calarie în 1937, Porter a fost grav afectat și mereu cu dureri insuportabile, dar el a continuat să lucreze. Spectacolele sale de la începutul anilor 1940 conțineau hit-uri din anii 1920 și 30 de ani, dar în 1948 el a avut o revenire triumfala cu muzicaluri de succes, Kiss Me, Kate.

Printre muzicalurile lui Porter se includ ‘Fifty Million Frenchmen, ‘DuBarry Was a Lady, ‘Anything Goes si ‘Can-Can, iar numeroasele sale slagare -  "Night and Day", "I Get a Kick out of You", "Well, Did You Evah!" si "I've Got You Under My Skin" au ramas memorabile.

click aici


No comments:

Post a Comment

sau trimite comentariul tau la scanave@yahoo.com