Wednesday, October 23, 2013

Rosia Montana ... ce nume romanesc

Dragi prieteni ai Rosiei Montane,
Solidaritatea romanilor fata de comunitatea locala din Rosia Montana ce se opune proiectului minier cu cianuri este extraordinara. Opt saptamani de proteste in strada au aratat ca impreuna suntem fermi, creativi si nu vom ceda pana cand revenidcarile noastre nu vor fi indeplinite! Impreuna continuam si dezvoltam cea mai puternica miscare sociala din Romania. Va transmitem mai jos doar cateva din vestile bune pentru Rosia Montana:
Protestele pentru Rosia Montana s-au extins in intreaga lume. De la Bucuresti la Washington si de la Cimpeni la Londra, duminica de duminica, romanii sunt prezenti in strada. Cu doar cateva zile in urma, un grup de romani din Statele Unite au protestat in fata Casei Albe pe durata intalnirii premierului Victor Ponta cu vice-presedintele american Joe Biden. Anterior acestia i-au adresat oficialului american urmatoarea scrisoare.
Publicatia online TOTB a publicat raportul expertilor britanici de la Universitatile Oxford si Leicester intocmit in 2010. Raportul considera ca peisajul cultural de la Rosia Montana este de semnificatie universala exceptionala si ca intregul ansamblu trebuie conservat integral in-situ. Existenta raportului a fost negata de Ministerul Culturii condus de Daniel Barbu, desi documentul a fost pus la dispozitia Comisiei Nationale de Arheologie imediat dupa elaborarea sa. Asociatiile si organismele profesionare cer ministrului Barbu asumarea raportului britanicilor.

Creativitatea protestatarilor e de nepretuit. De la mesajele pancartelor, la realizarea frunzei Salvati Rosia Montana din oameni, la evenimente de solidariatate precum
 greva generala pentru Rosia sau aratarea rosiei Guvernului Ponta, toate acestea anima spatiul public in prezent. Mai mult, cei ce sustin Campania Salvati Rosia Montana si protesteaza incepand cu 1 septembrie impotriva atitudinii servile a guvernului Ponta fata de interesul companiei canadiene au inteles si aplicat modul de manifestare non-violenta in ciuda tentativelor de instigare si deturnare a protestelor.
Energia transmisa de protestele din lumea intreaga i-a determinat pe moti sa isi faca si ei vocea auzita impotriva proiectului minier. Duminica, 19 octombrie, a avut loc Marea Adunare de la Campeni. Peste 5000 de persoane au spus intr-un glas: 'aceasta este vointa noastra' laadoptarea Proclamatiei de la Campeni.

Ne unesc nu doar energia strazii, convingerile si idealurile comune, dar si intelegerea ca viitorul Romaniei nu poate fi reprezentat de mineritul cu cianuri sau o clasa politica corupta.

Din aceste motive, atat pe 27, cat si pe 30 octombrie comemoram 42 de ani de la producerea accidentului minier de la Certej ce a dus la moartea a 89 de persoane din localitatea hunedoreana Certeju de Sus.

Oriunde te-ai afla duminca seara sau miercuri  aprinde lumina pentru Certej! Daca vii la protest adu cu tine o lumanare intr-un recipient decorat de tine. Daca esti acasa, pune lumina la fereastra ca sa stim ca suntem impreuna! Promoveaza acest eveniment in randul prietenilor!
Posteaza apoi fotografiile tale cu tag-ul #aprindelumina #rosiamontana #certej #unitisalvam

Campania Salvati Rosia Montana anunta ca protestele in strada vor continua pana in momentul in care:
- Parlamentul, prin Senat si Camera Deputatilor va vota respingerea proiectului de lege;
- Guvernul va respinge in procedura de urgenta prin hotarare de guvern acordul de mediu;
- Rosia Montana va fi inclusa pe lista tentativa a Romaniei pentru UNESCO
- Cianura va fi interzisa prin lege in activitatile miniere din Romania.
- Cei patru initiatori ai acestui proiect de lege: ministrul marilor proiecte (Dan Sova), cel al mediului (Rovana Plumb), cel al culturii (Daniel Barbu) si directorul ANRM (Gheorghe Dutu) vor fi demisi.
- Demisia prim-ministrului Victor Ponta.
Uniti salvam Rosia Montana!
Noutati in timp real pe pagina facebook Rosia Montana in Unesco

IMPORTANT: Pentru a primi TOATE notificarile, stirile si noutatile Campaniei Salvati Rosia Montana pe facebook va rugam mergeti la butonul de LIKE/ IMI PLACE > Setting/Setari si selectati ALL UPDATES/ TOATE NOTIFICARILE

No comments:

Post a Comment

sau trimite comentariul tau la scanave@yahoo.com