REVOLUTIE IN BUCATARIE,
| |
Mancati fara grija | |
Urda cu marar | Legume sote |
Salata de fasole verde cu usturoi
| Legume la gratar |
Salata de vinete
| Legume la abur |
Salata de leurda
| Ghiveci de legume |
Salata de ghebe cu usturoi
| Mancare de stevie |
Salata de ton | Mancare de urzici |
Salata de rosii | |
Salata de castraveti cu marar | |
Salata de andive | |
Salata de spanac | |
Salata de papadie | |
Salata de rucola cu rosii cherry | |
Salata de varza | |
Salata asortata cu ardei gras,
castraveti, rosii, ceapa | |
Salata verde cu ceapa verde si ridichi | |
Sos vinegreta | Mancati cu moderatie |
Sos de usturoi(mujdei) | Rosii umplute cu branza |
Sos de mustar
| Ardei umpluti cu branza |
Sos de iaurt cu verdeturi si usturoi | Supa de ceapa |
Hrean cu sfecla rosie | Ciuperci umplute la cuptor |
Supa de legume | Rata pe varza |
Bors de fasole verde | Varza murata |
Bors de urzici | Varza rosie murata |
Ciorba de fasole | Castraveti in saramura |
Ciorba de loboda | Muraturi asortate |
Ciorba de praz | Paine de casa cu cereale si seminte |
Ciorba de legume | |
Mancare de mazare | |
Mancare de praz | |
Mancare de fasole verde | |
Mancare de spanac | |
tab 1/4 |
2 ori pe saptamana | 2 ori pe luna |
Oua scrob | Salata de icre |
Oua fierte moi | Supa de pui cu galuste |
Oua romanesti(in apa) | Supa de gaina cu taitei de casa |
Supa de cartofi | Taitei |
Bors de gaina | Macaroane cu branza |
Scrumbie in pergament | Macaroane cu nuci |
Curcan la cuptor | O data pe luna |
Gem de pere cu ghimbir(fara zahar) | Supa din carne de gaina de gaina cu zdrente |
O data pe saptamana | Ciorba de potroace |
Salata de praz cu ciuperci | Ardei(dovlecei) umpluti cu carne |
Salata orientala de vara | Rasol de vita |
Supa crema de legume | |
Ciorba de vacuta | |
Mancare de cartofi | |
Iahnie de fasole | |
Varza la cuptor
| |
Tocanita de pui cu legume | |
Spaghete cu sos de rosii | |
Plachie de crap | |
Rasol de gaina | |
Pulpe de pui la tava | |
Orez | |
Orez cu legume | |
Orez cu ciuperci | |
Cous-cous cu legume | |
Mamaliga | |
Mamaliga cu branza si smantana | |
Gem de prune(fara zahar) | |
tab 2/4 |
Ocazional | Placinta cu mere |
Cascaval pane | Placinta cu branza |
Snitel de pui
| Prajitura cu prune/caise/visine |
Omleta | Gris cu lapte |
Oua cu cascaval la capac | Orez cu lapte |
Supa crema de mazare verde | Gogosi |
Supa de vaca-consome | Papanasi |
Bors de peste | Compot de prune/mere/piersici/pere/caise |
Bors de miel | Ciocolata de casa |
Ciorba de pui a la grec | Gem/dulceata de mere/prune/capsuni/caise |
Ciorba de perisoare | Ocazional(de sarbatori) |
Ciorba de burta | Sarmale in foi de varza cu carne de porc |
Ciorba de fasole cu afumatura | Pulpa de miel la cuptor |
Ciorba de oase de porc | Chec |
Ostropel | Cozonac |
Varza cu ciolan | Ocazional(rar) |
Stufat de miel | Chiftele marinate |
Limba cu masline | Pui prajit |
Coltunasi cu branza de vaci | |
Hering marinat | |
Pasta de peste | |
Peste prajit | |
File de peste pane | |
Mititei | |
Limba rasol | |
Muschi de vaca la tava | |
Porc la gratar | |
Piure de cartofi | |
Cartofi taranesti cu kaizer | |
Gogosari in otet | |
Castraveti in otet | |
Bulz | |
Inghetata de vanilie | |
Sarlota de vanilie/cacao | |
Spuma de capsuni | |
Crema de zahar ars | |
Cornulete cu gem si nuca | |
tab 3/4 |
Sfatul lui Menci |
Mierea si sucanatul (sucul de trestie deshidratat) sunt singurii indulcitori care au valoare nutritionala. |
Cuptorul cu microunde este nociv, devitalizeaza alimentele. |
Uleiul de masline si cel de palmier sunt rezistente la prajire |
Folositi ulei de masline extravirgin presat la rece pentru salate si obisnuit pt prajire. |
Modul de preparare "pane" este cancerigen |
Nu curatati castravetii si rosiile de coaja |
Pentru atenuarea mirosului de usturoi mestecati frunze de patrunjel |
Folositi sare de mare nerafinata sau sare de mina bruta
|
Consumati oua de gospodarie sau oua marcate cu cifra "0" sau "1" |
Zeama de varza si borsul natural sunt ingrediente valoroase |
Borsul indicat este cel obtinut prin fermentatie cu "husti" de tarate de grau.Nu-l fierbeti si nu-l inlocuiti cu produse industriale care il imita. |
Ciorbele si borsurile corect preparate sunt mancaruri sanatoase |
Usturoiul va fi de preferinta cel din productia locala. Cel importat este iradiat. |
Fierbeti/prajiti legumele cat mai putin posibil("al dente") pentru a le pastra calitatile nutritionale |
Maslinele naturale sunt cele colorate neuniform. |
Bulionul industrial contine putine rosii si multi aditivi; alegeti bulion preparat in casa sau pe cel de la magazinele bio. |
Piperul se macina pe loc |
De preferat gainile de curte, ecologice sau crescute in aer liber. |
Folositi spaghete autentice, italiene, din grau dur. |
Scortisoara adevarata este cea de Ceylon sub forma de batoane. |
Coaja de portocale poate fi toxica datorita tratamentului cu agenti chimici de suprafata |
Carnea tocata se oxideaza rapid, deci nu este sanatoasa |
Se prefera carne de porc crescut ecologic, in gospodarie sau
in semisalbaticie. |
Carnea nu contine fibre alimentare de aceea trebuie asociata cu legume. |
Mielul trebuie sa aiba peste 10-12 kg, daca este mai mic este indigest. |
Calitatea mamaligii depinde de cea a malaiului. Malaiul rafinat sau grisat, ingrasa. |
Starea de spirit negativa blocheaza digestia, indiferent de calitatea alimentelor din farfurie |
Ideal ar fi sa consumam un singur fel de aliment concentrat la o masa.Orice nu este fruct sau leguma este aliment concentrat. |
Nu beti apa sau alte lichide inaintea, in timpul mesei si nici imediat dupa masa. |
Fructele se mananca numai pe stomacul gol, intre mese. |
Este recomandat sa avem in bucatarie un dispozitiv de fierbere in vapori (mai multe vase suprapuse peste un vas in care fierbe apa) |
Se recomanda tigaia WOK. Aceasta este de origine asiatica, are fundul mic si astfel consuma cantitati mici de ulei. Timpul de gatire este redus. |
Nu folositi oale sau folii din aluminiu. |
No comments:
Post a Comment
sau trimite comentariul tau la scanave@yahoo.com