Monday, October 28, 2013

Sfaturi pentru bucatarie ....


REVOLUTIE IN BUCATARIE,

 
 
 
Mancati fara grija 
Urda cu mararLegume sote
Salata de fasole verde cu usturoi
Legume la gratar
Salata de vinete
Legume la abur
Salata de leurda
Ghiveci de legume
Salata de ghebe cu usturoi
Mancare de stevie
Salata de tonMancare de urzici
Salata de rosii 
Salata de castraveti cu marar 
Salata de andive 
Salata de spanac 
Salata de papadie 
Salata de rucola cu rosii cherry 
Salata de varza 
Salata asortata cu ardei gras,
 castraveti, rosii, ceapa
 
Salata verde cu ceapa verde si ridichi
Sos vinegretaMancati cu moderatie
Sos de usturoi(mujdei)Rosii umplute cu branza
Sos de mustar
Ardei umpluti cu branza
Sos de iaurt cu verdeturi si usturoiSupa de ceapa
Hrean cu sfecla rosieCiuperci umplute la cuptor
Supa de legumeRata pe varza
Bors de fasole verdeVarza murata
Bors de urziciVarza rosie murata
Ciorba de fasoleCastraveti in saramura
Ciorba de lobodaMuraturi asortate
Ciorba de prazPaine de casa cu cereale si seminte
Ciorba de legume 
Mancare de mazare 
Mancare de praz 
Mancare de fasole verde 
Mancare de spanac 
                                                                 tab 1/4
 
 
 
2 ori pe saptamana2 ori pe luna
Oua scrobSalata de icre
Oua fierte moiSupa de pui cu galuste
Oua romanesti(in apa)Supa de gaina cu taitei de casa
Supa de cartofiTaitei
Bors de gainaMacaroane cu branza
Scrumbie in pergamentMacaroane cu nuci
Curcan la cuptorO data pe luna
Gem de pere cu ghimbir(fara zahar)Supa din carne de gaina de gaina cu zdrente
O data pe saptamanaCiorba de potroace
Salata de praz cu ciuperciArdei(dovlecei) umpluti cu carne
Salata orientala de varaRasol de vita
Supa crema de legume 
Ciorba de vacuta 
Mancare de cartofi 
Iahnie de fasole 
Varza la cuptor
 
Tocanita de pui cu legume 
Spaghete cu sos de rosii 
Plachie de crap 
Rasol de gaina 
Pulpe de pui la tava 
Orez 
Orez cu legume 
Orez cu ciuperci 
Cous-cous cu legume 
Mamaliga 
Mamaliga cu branza si smantana 
Gem de prune(fara zahar) 
  
                                                   tab 2/4
 
 
OcazionalPlacinta cu mere
Cascaval panePlacinta cu branza
Snitel de pui
Prajitura cu prune/caise/visine
OmletaGris cu lapte
Oua cu cascaval la capacOrez cu lapte
Supa crema de mazare verdeGogosi
Supa de vaca-consomePapanasi
Bors de pesteCompot de prune/mere/piersici/pere/caise
Bors de mielCiocolata de casa
Ciorba de pui a la grecGem/dulceata de mere/prune/capsuni/caise
Ciorba de perisoareOcazional(de sarbatori)
Ciorba de burtaSarmale in foi de varza cu carne de porc
Ciorba de fasole cu afumaturaPulpa de miel la cuptor
Ciorba de oase de porcChec
OstropelCozonac
Varza cu ciolanOcazional(rar)
Stufat de mielChiftele marinate
Limba cu maslinePui prajit
Coltunasi cu branza de vaci 
Hering marinat 
Pasta de peste 
Peste prajit 
File de peste pane 
Mititei 
Limba rasol 
Muschi de vaca la tava 
Porc la gratar 
Piure de cartofi 
Cartofi taranesti cu kaizer 
Gogosari in otet 
Castraveti in otet 
Bulz 
Inghetata de vanilie 
Sarlota de vanilie/cacao 
Spuma de capsuni 
Crema de zahar ars 
Cornulete cu gem si nuca 
                                                  tab 3/4
 
 
 
Sfatul lui Menci
Mierea si sucanatul (sucul de trestie deshidratat) sunt singurii
indulcitori care au valoare nutritionala.
Cuptorul cu microunde este nociv, devitalizeaza alimentele.
Uleiul de masline si cel de palmier sunt rezistente la prajire
Folositi ulei de masline extravirgin presat la rece pentru
salate si obisnuit pt prajire.
Modul de preparare "pane" este cancerigen
Nu curatati castravetii si rosiile de coaja
Pentru atenuarea mirosului de usturoi mestecati frunze de patrunjel
Folositi sare de mare nerafinata sau sare de mina bruta
Consumati oua de gospodarie sau oua marcate cu cifra "0" sau "1"
Zeama de varza si borsul natural sunt ingrediente valoroase
Borsul indicat este cel obtinut prin fermentatie cu "husti" de tarate de grau.Nu-l fierbeti si nu-l inlocuiti cu produse industriale care il imita.
Ciorbele si borsurile corect preparate sunt mancaruri sanatoase
Usturoiul va fi de preferinta cel din productia locala. Cel importat este iradiat.
Fierbeti/prajiti legumele cat mai putin posibil("al dente") pentru a le pastra
calitatile nutritionale
Maslinele naturale sunt cele colorate neuniform.
Bulionul industrial contine putine rosii si multi aditivi; alegeti bulion
preparat in casa sau pe cel de la magazinele bio.
Piperul se macina pe loc
De preferat gainile de curte, ecologice sau crescute in aer liber.
Folositi spaghete autentice, italiene, din grau dur.
Scortisoara adevarata este cea de Ceylon sub forma de batoane.
Coaja de portocale poate fi toxica datorita tratamentului cu agenti chimici
de suprafata
Carnea tocata se oxideaza rapid, deci nu este sanatoasa
Se prefera carne de porc crescut ecologic, in gospodarie sau
in semisalbaticie.
Carnea nu contine fibre alimentare de aceea trebuie asociata cu legume.
Mielul trebuie sa aiba peste 10-12 kg, daca este mai mic este indigest.
Calitatea mamaligii depinde de cea a malaiului. Malaiul rafinat sau grisat, ingrasa.
Starea de spirit negativa blocheaza digestia, indiferent de calitatea alimentelor
din farfurie
Ideal ar fi sa consumam un singur fel de aliment concentrat la o masa.Orice nu este fruct sau leguma este aliment concentrat.
Nu beti apa sau alte lichide inaintea, in timpul mesei si nici imediat dupa masa.
Fructele se mananca numai pe stomacul gol, intre mese.
Este recomandat sa avem in bucatarie un dispozitiv de fierbere in vapori
(mai multe vase suprapuse peste un vas in care fierbe apa)
Se recomanda tigaia WOK. Aceasta este de origine asiatica, are fundul mic si astfel consuma cantitati mici de ulei. Timpul de gatire este redus.
Nu folositi oale sau folii din aluminiu.
 

No comments:

Post a Comment

sau trimite comentariul tau la scanave@yahoo.com