1.Ghimbirul:
Ingredientul
activ ce face ghimbirul atat de sanatos este gingerolul, un component
despre care se stie ca relaxeaza vasele de sange, stimuleaza circulatia
sanguina si ne scapa de dureri. Gingerolul este folosit si in ajutorul
digestiei si inhiba senzatia de voma. Astfel, ghimbirul este un
condiment excelent pentru raul de dimineata sau pentru a trata efectele
secundare ale chimioterapiei.
Ghimbirul este si
anti-inflamator, ceea ce inseamna ca poate fi folosit impotriva bolilor
de inima, a cancerului, a Alzheimer-ului si a artritei. Mai mult,
ghimbirul este bogat in antioxidanti care sunt foarte benefici
organismului uman.
Stire picanta: Proprietatile sanatoase ce le contine ghimbirul au fost documentate inca de acum 2000 de ani!
2. Oregano:
Doua
dintre cele mai importante componente din oregano sunt timolul si
carvacolul ce au puternice proprietati antibacteriene. Mai mult, un
studiu a aratat ca in Mexic, oregano a fost mai eficient impotriva
amibei decat medicamentele prescrise de doctori precum tinidazolul.
Oregano
este si un antioxidant puternic, bogat in fitonutriente. Un gram de
oregano contine de 42 de ori mai multi antioxidanti decat marul, de 30
de ori mai multi antioxidanti decat cartoful, de 12 ori mai multi
antioxidanti decat portocala si de 4 ori mai multi antioxidanti decat
afinele.
Stire picanta: Oregano inseamna “bucuria muntelui” si in unele parti din Europa este denumit si maghiran salbatic, fiind inrudit cu acesta.
3. Scortisoara:
Scortisoara
este un condiment anti-microbian. Un studiu din august 2003 al Revistei
Internationale de Microbiologie a descoperit faptul ca un numar scazut
de picaturi de ulei de scortisoara amestecat cu suc de morcov poate
conserva mancarea si poate distruge organismele patogene din aceasta,
toate in timp ce ii da si o aroma mai placuta.
Scortisoara previne si
formarea cheagurilor de sange si blocarea capilarelor. Mai mult, poate
imbunatati si functiile creierului.
Persoanele care sufera de diabet ar trebui sa stie ca
scortisoara este foarte folositoare in stabilizarea nivelului de zahar
din sange. Un studiu din decembrie 2003 al Centrului pentru Diabetici a
aratat ca daca un bolnav consuma zilnic intre 1 gram si 6 grame de
scortisoara, nivelul zaharului din sange scade simtitor (la suferinzii
de diabet de tip II), la fel ca si cel al trigliceridelor si al
colesterolului.
Si asta nu e tot! Scortisoara este si cel mai puternic antioxidant dintre toate condimentele!
Stire picanta: In medicina traditionala chineza, scortisoara este folosita in ceai impreuna cu ghimbirul pentru a trata raceala si gripa.
4. Sofranul de India (Curcuma):
Curcuma, cea care ii da sofranului culoarea galbuie, este
ingredientul activ din acest condiment. Curcuma este o substanta
anti-inflamatoare si poate lupta impotriva unor boli precum fibroza
cistica, Alzheimer, colita, ulcerul, artrita sau boala lui Crohn. De
asemenea, curcuma ofera protectie cardiovasculara si imbunatateste
functiile ficatului.
Stire picanta: Sofranul sau curcuma este condimentul utilizat in sosurile curry. Tot acest condiment coloreaza in galben traditionalul mustar.
5. Salvia:
Salvia este anti-inflamatoare si antioxidanta. Salvia contine
flavonoide, acizi fenolici si enzime hidrolitice. Astfel, salvia poate
combate artrita reumatoida, bolile inflamatorii, astmul bronsic si
ateroscleroza.
Se pare ca salvia ajuta si la o
mai buna functionare a activitatii cerebrale. Un studiu al Societatii
Farmaceutice Biochimice a revelat ca persoanele care au consumat ulei
din extract de salvie aveau o memorie mai buna fata de cei care au urmat
un tratamen cu placebo.
Stire picanta: La
origini, salvia inseamna “a fi salvat”. Mai multe companii farmaceutice
incearca sa adauge uleiul de salvie in cel folosit la gatit pentru a
preveni uleiurile sa rancezeasca si pentru a creste rata de viata a
omului.
6. Ardeii iuti:
S-a descoperit ca ardeii iuti ce contin capsicina ajuta la urmatoarele:
- curata substantele mucoase din plamani si nas;
- imbunatatesc imunitatea organismului;
- previn ulcerele stomacale;
- ajuta la pierderea in greutate;
- reduc colesterolul si nivelul trigliceridelor;
- previn cancerul de stomac;
- calmeaza durerile.
Stire picanta: Cu cat este mai iute ardeiul, cu atat mai multa capsicina contine
7. Patrunjelul:
Poate
ca cel mai interesant lucru pe care il poate face patrunjelul este sa
lupte impotriva cancerului. Studiile pe animale au aratat ca patrunjelul
inhiba formarea de tumori, in special pulmonare. Mai mult, patrunjelul
neutralizeaza efectele fumului (de tigara sau gratar).
Patrunjelul este si o sursa
bogata de antioxidanti si nutrienti ce protejeaza inima precum vitamina
C, betacarotenul si acidul folic.
|
No comments:
Post a Comment
sau trimite comentariul tau la scanave@yahoo.com