Somonul de crescătorie: Peştele cu cantităţi excesive de PLUMB
Agenţiile
guvernamentale şi organizaţiile de mediu din întreaga lume au ales în
mod constant să ignore previziunile îngrijorătoare atât pentru mediu,
cât şi pentru sănătatea umană, în ierarhia intereselor predominând mai
degrabă profitul pe care îl are această industrie înfloritoare.
Biologul
Alexandra Morton a postat o serie de studii recente în ceea ce priveşte
impactul somonului de crescătorie asupra sănătăţii umane, prezentate în
filmul documentar "Somonul Confidenţial".
Descoperirile
pericolelor asupra sănătăţii umane, discutate de norvegieni în
mass-media, au venit ca o surpriză chiar şi pentru ei, fiind cunoscut
faptul că Norvegia este "patria somonului".
Asociaţia
de Mediu din Bergen, care conduce campania pentru piscicultura
durabilă, a primit o scrisoare de la o firmă de avocatură angajată de
către industria naţională de piscicultură, cu ameninţarea că vor fi daţi în judecată dacă nu opresc vânzarea de peşte de crescătorie.
Aşa
cum a explicat şi Morton, Dr. Anne-Lise de la Universitatea din Begen,
Norvegia, a subliniat câteva îngrijorări serioase cu privire la
nivelurile ridicate de contaminanţi din somonul crescut în crescătorii.
Aceşti
contaminaţi toxici sunt legaţi de moleculele de grăsime din peştele
sălbatic, iar în momentul când aceşti peşti sunt consumaţi împreună cu
uleiuri bogate în grăsimi, aceste molecule pot intra în organism şi se
depun pe celule.
Acest
fenomen poate cauza probleme de sănătate şi reprezintă, în acelaşi
timp, o ameninţare pentru sănătatea copiilor care se află în burţile
mamelor însărcinate, consumatoare de somon. Aşa cum explică Morton,
atunci când femeile nasc, "depozitele" de toxine din corp ajung până la
90% în organismul primului copil născut al unei mame. Apoi, mai multe toxine sunt ulterior transmise prin laptele matern, scrie financiarul.ro. De aceea este atât de important să evităm
expunerile toxice în
timpul copilăriei, pentru a preveni deteriorarea generaţiilor viitoare, precum şi ciclul de viaţă propriu.
"Eu
nu recomand femeilor gravide, copiilor şi tinerilor să consume somon de
crescătorie. Este incert atât în ceea ce priveşte cantitatea de toxine
pe care o conţine, cât şi în privinţa modului în care ne afectează.
Tipul de contaminanţi care au fost detectaţi în somonul de crescătorie
au un efect asupra dezvoltării creierului şi este asociat cu autism şi
reducerea IQ-ului. Ştim, de asemenea, că pot afecta alte organe în
sistemul şi metabolismul imunitar al corpului", recomandă Alexandra Morton.
Norvegia a influenţat creşterea nivelului de toxine admisibile în hrana de somon
În
2006, Rusia a interzis importul de somon de crescătorie norvegian,
susţinând că acesta conţinea cantităţi excesive de plumb şi cadmiu
(provenind de la hrana cu care aceştia erau hrăniţi). Autoritatea
Norvegiană pentru Siguranţa Alimentară a respins acuzaţiile.
După
această dezbatere cu privire la pericolul de a mânca somon de
crescătorie din cauza nivelului ridicat de poluanţi nocivi, s-a
dezvăluit că Norvegia a
făcut lobby la Uniunea Europeană pentru a permite un nivel mai mare de
toxine în somon (Endosulfan - o toxină bioacumulativă).
Endosulfanul
este un pesticid toxic, cunoscut că atacă sistemul nervos şi poate
creşte riscul de autism şi provoacă malformaţii congenitale ale
sistemului reproductiv uman masculin. Revoltător
este şi faptul că Uniunea Europeană a acordat aprobarea oficială ca
porcii şi puii să fie utilizaţi în hrana pentru somonul de crescătorie. De când somonul mănâncă o dietă pe bază de carne de porc şi pasăre?
Aşa
cum noi, ca oameni, avem nevoie de o dietă pentru a fi sănătoşi, aşa şi
animalele au nevoie de dieta lor optimă. Iar peştii nu au fost meniţi
din firea lor să mănânce cereale, carne de por şi de pasăre. În plus,
faţă de acest regim alimentar nenatural, peştilor de crescătorie din
toate speciile li se adaugă în alimentaţie un amestec de vitamine şi
antibiotice, şi în funcţie de peşte se adaugă pigmenţi sintetici pentru a
compensa lipsa de culoare a cărnii naturale, ca urmare a dietei
modificate. Fără acestea, carnea de somon crescut în cuşti,
ar avea o culoare gri pal. Este grav că am ajuns să ingerăm aceste
medicamente şi substanţe chimice atunci când consumăm peşte.
Cu ce se dă culoare somonului
Cadmiul
este metalul cu care se dă culoare somonului, se colorează în roşu
aprins cutiile de răcoritoare, se lipesc bijuteriile şi se fac
acumulatorii de la gadget-urile noastre de zi cu zi. Toate
acestea în condiţiile în care cadmiul este unanim asociat cu cancerul,
iar un tratament pentru tratarea intoxicaţiei cu cadmiu este deocamdată
necunoscut.
O
parte din cantitatea de cadmiu produsă la nivel mondial, aproximativ
2000 de tone anual, este folosită în producerea pigmenţilor. Sulfatul de
cadmiu sau roşul de cadmiu (Cd x CdSe) este un pigment intens de
culoare roşu cald care variază ca tentă între roşu-orange până la maron
şi este disponibil sub mai multe forme, deschise şi închise.
De
asemenea, compuşii cadmiului sunt utilizaţi în imprimare, în industria
textilă, în fotografie, în lasere, în semiconductori, în pirotehnie, în
celulele solare, în contoare cu scintilaţie, ca neutroni absorbanţi în
reactoarele nucleare, în amalgamele dentare, în fabricarea lămpilor
fluorescente, în bijuterii, în gravură, în industria de automobile şi
avioane, ca pesticide, catalizatori de polimerizare. Cadmiul este găsit şi în îngrăşămintele cu superfosfat.
Rapoartele
britanice de explorare geologică au raportat în anul 2001 că cel mai
mare producător de cadmiu este China, aproximativ 60% din producţia
mondială de cadmiu, urmată de Coreea de Sud şi Japonia.
Cadmiul
se acumulează în rinichi unde afectează mecanismele de filtrare. Acest
lucru provoacă excreţia de proteine şi zaharuri din corp şi mai departe
provoacă vătămarea rinichilor. Durează foarte mult până când metalul
acumulat în rinichi este eliminat din corpul uman prin urină. Alte
efecte asupra sănătăţii provocate de prezenţa cadmiului în organism
sunt: dificultăţi în procesul de reproducere şi chiar infertilitate,
vătămarea sistemului imunitar, afecţiuni psihice şi posibila vătămare a
ADN-ului sau dezvoltarea cancerului.
Studii medicale
În
anul 1985 a fost realizat un studiu cu privire la incidenţa cancerului
în rândul muncitorilor care lucrau cu cadmiu la o fabrică de baterii cu
conţinut de nichel-cadmiu din Suedia. Grupul ţintă a fost de 522 de lucrători suedezi care au fost expuşi la cadmiu cel puţin un an de zile.
În
urma studiilor realizate într-o perioadă de peste zece ani s-a ajuns la
următoarele concluzii: din cei 522 de lucrători, 162 s-au îmbolnăvit de
cancer de prostată, iar 195 de cancer pulmonar. Analizele au arătat că pe termen lung expunerea la cadmiu este asociată cu cancerul.
No comments:
Post a Comment
sau trimite comentariul tau la scanave@yahoo.com