Sunday, August 31, 2014

Despre - BANI, MONEY, DENGHI ...

despre bani


Zece lucruri pe care cel mai probabil nu le stim despre bani

V-ati intrebat vreodata unde a aparut prima bancnota din istorie?
Sau care este povestea acestor "hartii" care au ajuns sa conduca lumea?

Unde a fost emisa prima bancnota?

 

Unde a fost emisa prima...??
Prima bancnota de hartie a fost folosita in China dinastiei Tang (de la 618 la 907, d. Hs.), cu aproape 800 de ani inate de aparitia primelor bancnote de hartie in Europa in sec. XVII.

Banii sunt murdari. La PROPRIU!

Banii sunt murdari. La PROPRIU!Image removed by sender. ?Image removed by sender. ?
Un studiu facut in 2002 a scos la iveala ca 94% dintre bancnotele americane erau pline de stafilococi si alte agenti patogeni. De ce? E foarte simplu banii circula prin tot felul de medii, de la baruri frecventate de betivi si oameni ai strazii, pana la medii cu grad ridicat de toxicitate, spitale, WC-uri publice si asa mai departe. Mai mult, majoritatea bancnotelor de dolari au urme de cocaina pe ele, datorita traficantilor de droguri care ii folosesc in tranzactiile lor.

Care este cel mai frecventa fata de pe bancnote?

 

Care este cel mai frecventa...Image removed by sender. ?Image removed by sender. ?
Regina Elisabeta a II a a Marii Britanii, este persoana al carei chip apare cel mai frecvent pe bancnotele si monedele din intreaga lume. Ea este suveranul a peste 30 de tari de pe Glob iar chipul ei apare pe 33 de valute, de la lira sterlina pana la dolarul canadian sau cel australian.

Care este originea simbolului dolarului?

 

Care este originea simbolului...Image removed by sender. ?Image removed by sender. ?
Simbolul dolarului vine de la… pesos. Pesos-ul este moneda utilizata in tarile din America Latina si isi are originea in pessos-ul spaniol, o moneda utilizata in sec. XIX. Initial simbolul $ desemna pesos-ul spaniol si era o abstractizare a literelor suprapuse P si S (de la pesos si de la Spania).

Bancnota de un milion de lire sterline

 

Bancnota de un milion de lire...Image removed by sender. ?Image removed by sender. ?
Ea a fost emisa in 1948 de BancaAngliei si a avut o viata foarte scurta, de doar cateva luni. Bancnota a fost destinata doar uzului guvernamental, fiind folosita in cadrul Planului Marshal de reconstructie a Europei dupa Al Doilea Razboi Mondial. Dar faptul ca a fost scoala din uz acum aproape 65 de ani nu inseamna ca acum nu mai valoreaza nimic. Avand in vedere ca a fost scoasa intr-o serie foarte limitata, putin sunt cei care o detin. O astfel de bancnota s-a vandut la o licitatie in 2008 cu suma de 120 000 de dolari americani.

Cea mai mare bancnota cu valoare nominala

 

Cea mai mare bancnota cu...Image removed by sender. ?Image removed by sender. ?
Aceasta a fost emisa in Zimbabwe, tara cu cea mai mare inflatie din lume, 234 000 000%. Aici a circulat bancnota de 100 de trilioane (1, urmat de 14 zerouri).

Primele sisteme bancare

 

Primele sisteme bancareImage removed by sender. ?Image removed by sender. ?
Ele au aparut pe langa templele antice, acum circa 4 000 de ani, in Mesopotamia, in jurul Babilonului, la popoarele semite de acolo. Pe atunci nu existau bani ca acum, deci primele banci nu operau cu bancnote si monede ci cu niste obiecte standardizate, cu o grutate stas, din argint, care tineau loc de bani si care se numeau sicli.

Prima aparitie

 

Prima aparitieImage removed by sender. ?Image removed by sender. ?
Prima mentiune occidentala a unei forme de bancnota a fost facuta de Marco Polo la sfarsitul secolului al XIII-lea.

Banii virtuali sunt mai multi decat banii fizici

 

Banii virtuali sunt mai multi...Image removed by sender. ?Image removed by sender. ?
Altfel spus, banii virtuali din conturile bancare exista doar pe hartie in proportie de aproape 90% si doar 10% au acoperire reala.
Asta datorita faptului ca aceiasi
bani figureaza in contabilitatile mai multor entitati, la unii sub forma de credite, la altii sub forma de depozite.

Povestea leului romanesc

 

Povestea leului                                               romanescImage removed by sender. ?Image removed by sender. ?
Numele monedei romanesti este luat dupa talerii olandezi din sec. XVII, care au circulat si pe aici, si care aveau gravati pe revers un leu.
La propunerea lui Heliade Radulescu, moneda nationala ar fi trebuit sa se numeasca “român”, dupa modelul francului francez. Parlamentul a respins insa aceasta denumire la sesizarea unui deputat care a atras atentia ca pot aparea situatii penibile, si a dat ca exemplu un caz ipotetic in care, la un targ de vite, cineva ar putea intreba: ”cati români costa un bou?”.Acest argument a fost decisiv pentru impunerea denumirii de “leu”.

No comments:

Post a Comment

sau trimite comentariul tau la scanave@yahoo.com