Patrunjelul, telina si mararul
Cand
rupi o frunza de patrunjel ca s-o pui in oala cu supa, un fir de
leustean ca sa boteze ciorba cu aroma sau o ramurea de marar ca sa
parfumeze o salata de castraveti, nu te gandesti niciodata ca
verdeturile pe care le-ai cumparat la piata ascund in ele comori cu mult
mai nepretuite decat aromarea bucatelor.
Ei
bine, modestele frunze pe care le tocam fara mila cu ghilotina
cutitului sunt zacaminte absolut fabuloase de principii vitale.
Reconsiderate cu
demnitatea care li se cuvine, scoase din rolul de Cenusarese ale bucatariei, ele va pot darui remedii de sanatate nepretuite.
Folositi-le! Costa putin si pot mai mult decat tonele de medicamente pe care le inghitim.
PATRUNJELUL VERDE
Il
stim atat de bine ca aliment, incat ideea ca ar putea fi si medicament
ni se pare mai mult o figura de stil. Ba fiert in supe, ba tocat in
salate, s-a banalizat prea tare, ca sa-l mai poti privi cu respect. Si
totusi, va trebui sa reconsideram patrunjelul, acordandu-i importanta pe
care o merita.
Putine
medicamente din lume se pot compara ca eficienta
cu aceasta leguma, care, corect preparata si administrata, are o
actiune terapeutica extrem de intensa. Atat de intensa, incat
laboratoarele unor universitati si firme farmaceutice prestigioase din
lume l-au luat in studiu pentru a-i afla tainele. Iar ceea ce s-a descoperit despre el merita toata atentia. De
aceea, il vom scoate din supa si-l vom pune acolo unde-i e locul: intre
miracolele naturii, care cresc pana si in gradina cu zarzavat.
Ce folosim de la patrunjel
Totul! Radacina este un excelent remineralizant, stimulent al
rinichilor, drenor al ficatului si antiviral. Frunzele si tulpinile
neutralizeaza si ajuta la eliminarea toxinelor din organism,
improspateaza respiratia, dizolva si
ajuta la eliminarea pietrelor la rinichi si la ficat. Fructele
(semintele) de patrunjel sunt un puternic tonic digestiv, stimuleaza
puternic glandele sexuale si au efecte afrodiziace uimitor de puternice,
combat alcoolismul. Iata, in continuare, cateva preparate din
patrunjel.
Sucul de frunze
Pentru a obtine sucul de patrunjel verde se mixeaza o mana de
frunze proaspete, la care s-au adaugat patru linguri de apa, dupa care
se lasa jumatate de ora la macerat, apoi se filtreaza. Licoarea obtinuta
este bine sa se consume imediat sau sa fie pastrata la frigider, dar nu
mai mult de 4 ore. Sucul proaspat obtinut din frunze de patrunjel este
un puternic medicament, care de obicei nu se administreaza singur, ci
diluat in putin suc de
radacina de morcov. De regula, se iau de 4 ori pe zi, cate 4-6 linguri
de suc de frunze de patrunjel, diluate in cate un sfert de pahar de suc
de morcov.
Sucul de radacina
In functie de mijloacele avute la dispozitie, se poate prepara in doua moduri:
Varianta I - cu storcatorul centrifugal: Este cea mai simpla
metoda si presupune sa avem un storcator de fructe centrifugal (cum se
gasesc in comert). Radacinile de patrunjel se spala bine, eventual
frecandu-le cu o perie aspra, dar fara a le razui cu cutitul, intrucat
astfel s-ar pierde anumite vitamine si enzime pretioase continute de
coaja subtire de la suprafata. Dupa spalare, se taie bucati, apoi se pun
in centrifuga (nu se tin inainte in apa sau la
frigider). Sucul care rezulta se consuma imediat sau se pune intr-o
sticla cu dop si se lasa la racoare. Se bea in maximum 30 de minute de
la preparare, diluat in proportia de 1:3 in suc de morcov.
Varianta II -
prin tocare urmata de filtrare manuala: Radacinile de patrunjel se
spala si se taie marunt, dupa care se trec prin masina manuala de tocat
carne. Pasta astfel obtinuta se filtreaza printr-un tifon pus in doua,
asa incat sucul obtinut in final sa fie cat mai limpede. Sucul se pune
deoparte, iar reziduul rezultat se foloseste in scopuri culinare sau se
arunca. Administrarea se face, de asemenea, la scurta vreme (maximum 30
de minute) dupa obtinerea sucului.
Pulberea
Se obtine din seminte de patrunjel, prin macinarea cu rasnita
electrica de cafea sau prin sfaramarea in piua (urmata de cernere prin
sita pentru faina alba). Dupa macinare, pulberea se pastreaza la
frigider intr-un borcan bine inchis, pentru a nu se evapora uleiurile
volatile. Se administreaza jumatate de lingurita rasa, de 2-3 ori pe
zi.
Cataplasma
Radacina de patrunjel se da prin razatoarea fina si apoi se
inveleste intr-un tifon. Se aplica pe locul afectat vreme de 30-60 de
minute, dupa care se indeparteaza si se lasa pielea sa se usuce la aer.
De regula, aplicatiile se fac zilnic, vreme de minimum 7 zile.
Boli care se vindeca prin tratamentul intern cu patrunjel
Hepatita virala -
studii recente au aratat ca patrunjelul are un neobisnuit efect de
combatere a virusurilor care ataca ficatul. Se recomanda asadar
bolnavilor de
hepatita A, B si C sa faca vreme de 4 saptamani o cura cu suc proaspat
de frunze de patrunjel, cate cincisprezece linguri pe zi, luate de
preferinta pe stomacul gol, inainte de masa.
Alcoolism -
intr-un litru de apa se pun patru radacini de patrunjel, coaja de la o
lamaie si coaja de la un grepfruit. Se fierbe tot acest amestec pana
scade la jumatate, se ia de pe foc si se adauga doua linguri de seminte
de patrunjel. Se lasa acoperit sa se raceasca si apoi se filtreaza. Se
pastreaza la frigider si se ia de patru ori pe zi cate o lingura din
acest preparat, pana la epuizarea intregii cantitati. Acest remediu
reduce nevoia de alcool, inlatura unele sechele hepatice si nervoase ale
alcoolismului, dand chiar o intoleranta la acest drog. Ca paleativ
contra intoxicatiei alcoolice acute (betiei) si a urmarilor ei, se
consuma mari cantitati de patrunjel frunze, care se mesteca bine,
inainte de inghitire.
Celulita, acumulare de apa in tesuturi
- se face o cura de suc de radacina de patrunjel, minimum trei
saptamani, timp in care se bea un pahar pe zi. Suplimentar, se face un
masaj energic pe zonele afectate cu suc de patrunjel proaspat.
Litiaza renala si biliara
- se bea de trei ori pe zi, inainte de masa cu 1-2 ore, cate un sfert
de pahar de suc de patrunjel (radacina si frunze), diluat cu trei
sferturi de pahar de suc de morcovi.
Anorexie
- cateva frunze de patrunjel mestecate inainte de masa trezesc pofta de
mancare si activeaza digestia, fiind un excelent remediu contra
anorexiei. De asemenea, acest zarzavat combate greata, fiind de un real
ajutor celor cu boli grave, care nu pot manca din cauza starilor de
greata persistente.
Halena
- patrunjelul verde mestecat indelung da un miros placut respiratiei,
actioneaza ca un dezinfectant excelent asupra cailor respiratorii medii
si superioare. Se recomanda ca tratament celor care sufera de halena,
precum si celor cu boli respiratorii cronice.
Infectii recidivante, imunitate slabita -
in medicina araba, patrunjelul verde taiat fin, amestecat cu suc de
lamaie, ulei de masline si putin usturoi (eventual cateva felii de
rosii), este folosit ca salata ce se administreaza celor care au boli
infectioase recidivante. Studii recente facute la universitatea din
Ankara (Turcia) au pus in evidenta ca acest remediu culinar facut din
patrunjel activeaza puternic sistemul imunitar si, in plus, combate
direct foarte multe specii de bacterii si ciuperci parazite.
Boala canceroasa -
salatele cu mult patrunjel si sucul de frunze si radacina de patrunjel
sunt un excelent adjuvant in tratamentul cancerului. Acest zarzavat
proaspat mentine pofta de mancare, activeaza sistemul imunitar,
sustinand organismul sa lupte cu boala, ajuta la restabilirea
echilibrului hormonal. In plus, patrunjelul verde combate multe dintre
reactiile adverse ale citostaticelor si ale radioterapiei.
Sterilitate masculina, impotenta
- se face un tratament de 40 de zile, timp in care se administreaza, de
patru ori pe zi, cate o jumatate de lingurita de pulbere de seminte de
patrunjel, inainte de masa. Pentru efecte rapide, se ia o doza unica din
urmatorul preparat: doua lingurite de pulbere de patrunjel si un varf
de cutit de piper negru se amesteca bine pana cand se omogenizeaza.
Remediul se ia pe stomacul gol. Acelasi tratament este extrem de
eficient contra frigiditatii.
Tratamentul extern cu patrunjel
Hernie - o suta de grame de radacini de patrunjel se fierb vreme
de 15 minute intr-o jumatate de litru de bors. Se scot apoi radacinile,
se zdrobesc, se pun intr-un tifon si se aplica sub forma de cataplasma
pe zona afectata. Zeama rezultata in urma fierberii patrunjelului in
bors se bea pe parcursul unei zile.
Inflamatii ale pleoapelor si ale ochilor
- se aplica o compresa cu suc de frunze de patrunjel, care se tine
vreme de 20 de minute. Frunzele de patrunjel au efecte antiinfectioase,
antiinflamatoare si regenerative.
Contra inflamatiilor sanilor
(la femeile care alapteaza) - se pune pe locul afectat o cataplasma cu
frunze si radacini de patrunjel, fierte cateva minute in apa. Aplicatia
dureaza 30 de minute si se repeta zilnic. Cataplasma din frunze de
patrunjel proaspete, nefierte, ajuta la oprirea lactatiei.
Nevralgie -
se combina sucul de radacina de patrunjel in proportie egala cu alcool
de 70 de grade. Se inmoaie degetul aratator in acest preparat si se ung
traseele nervoase afectate, precum si gingiile.
Precautii:
Sucul de patrunjel (radacina sau frunze) are o actiune terapeutica atat
de intensa, incat nu se foloseste niciodata nediluat, ci doar amestecat
cu suc de morcov, cu care se combina foarte bine.
In doze mai mari de
200 ml la adulti si de 60 de ml la copii, sucul de patrunjel poate da
reactii adverse, cum ar fi hiperexcitabilitate nervoasa, anumite
deranjamente digestive.
O doza mai mare de 8 grame de seminte produce vertij, spasme, deranjamente digestive puternice.
Contraindicatii
Patrunjelul nu va fi utilizat in scopuri terapeutice de catre
femeile insarcinate,
intrucat are efecte abortive (produce avortul). Cel mai puternic efect
abortiv il au semintele (cateva grame determina inceperea contractiilor
uterine), dar nici efectul similar al radacinii si mai ales al frunzelor
nu este de neglijat.
Patrunjelul si pofta de mancare
Cateva frunze de patrunjel mestecate inainte de masa trezesc pofta
de mancare si activeaza digestia, fiind un excelent remediu contra
anorexiei. De asemenea, acest zarzavat combate greata, fiind de un real
ajutor celor grav bolnavi, care nu pot manca din cauza starilor de voma
persistente.
Patrunjelul si bolile
hepatice
Studii recente au aratat ca patrunjelul are un neobisnuit efect de
combatere a virusurilor care ataca ficatul. Se recomanda asadar
bolnavilor de hepatita A, B si C sa faca vreme de 4 saptamani o cura cu
suc proaspat de frunze de patrunjel (obtinut prin centrifugare), cate
cincisprezece linguri pe zi, luate de preferinta pe stomacul gol,
inainte de masa.
Patrunjelul si respiratia
Patrunjelul verde mestecat indelung da un miros placut
respiratiei, actioneaza ca un dezinfectant excelent asupra cailor
respiratorii medii si superioare. Se recomanda ca tratament celor care
sufera de halena, precum si celor
cu boli respiratorii cronice.
Patrunjelul si infectiile
In medicina araba, patrunjelul verde taiat fin si amestecat cu
suc de lamaie si putina ceapa (eventual cateva felii de rosii) este
folosit ca salata, care se administreaza celor care au boli infectioase
recidivante. Studii recente facute la o universitate din Turcia au pus
in evidenta ca acest remediu activeaza puternic sistemul imunitar si, in
plus, combate direct foarte multe specii de bacterii si ciuperci
parazite. Preventiv, mancati si dvs. dimineata, la micul dejun, paine
unsa cu putin ulei de dovleac sau masline, presarata din abundenta cu
patrunjel tocat. Daca va permite stomacul, adaugati si un catel de
usturoi ras.
Patrunjelul contra cancerului
Salatele cu mult patrunjel si sucul de patrunjel sunt excelenti
adjuvanti in tratamentul cancerului. Acest zarzavat proaspat mentine
pofta de mancare, activeaza sistemul imunitar sustinand organismul sa
lupte cu boala, ajuta la restabilirea echilibrului hormonal. In plus,
patrunjelul verde combate multe dintre reactiile adverse ale
citostaticelor si ale radioterapiei.
FRUNZELE DE TELINA
In medicina chineza se spune ca nu exista aliment mai eficient
pentru intinerirea corpului si a mintii ca frunzele de telina. Ele dau
vioiciune, calmeaza „focul interior” care mistuie resursele vitale, dau
vigoare trupului si, nu in ultimul rand, retrezesc virilitatea si
erotismul. Aceeasi parere o aveau si medicii greci si romani, care
puneau frunze proaspete de telina in vin, pentru marirea puterii fizice
si a capacitatii de procreare.
Vindecatorii
populari romani foloseau telina verde ca pe un mic panaceu, util
copiilor (pentru a-i face sa creasca repede si a-i feri de boli),
adultilor (contra bolilor de rarunchi si a oboselii), batranilor (contra
reumatismului, senilitatii si a altor neajunsuri). Deopotriva aliment
si medicament, frunzele de telina au o serie de proprietati terapeutice
remarcabile, recunoscute si de medicina moderna, dupa cum vom afla in
continuare:
Telina si bolile de piele
Frunzele de telina sunt un excelent diuretic si depurativ, precum
si un fin reglator hormonal, intrunind multe din calitatile necesare
tratarii unor boli de piele cu o cauzalitate complexa, cum ar fi:
psoriazisul, sclerodermia, vitiligo, anumite forme de acnee, dermatozele
alergice. Se tin cure de 2-3 saptamani, timp in care se consuma la
fiecare masa salate asezonate cu telina verde din belsug.
Telina si bolile cauzate de intoxicatii
Zece-cincisprezece linguri de suc de telina consumate zilnic,
in cure de doua saptamani, sunt un excelent depurativ de primavara, care
accelereaza puternic procesul de eliminare
a substantelor toxice din corp. Acest tratament este indicat in mod
special persoanelor care lucreaza intr-un mediu poluat, celor care au
consumat sau consuma carne, alimente cu aditivi alimentari, tutun sau
medicamente de sinteza cu efecte adverse puternice.
Telina si echilibrul hormonal la femei
Studii facute in China, Japonia, Rusia au pus in evidenta
faptul ca o dieta in care se consuma multe legume si zarzavaturi
proaspete, in special telina, in cantitati mari prelungeste tineretea
biologica a femeii, combate foarte eficient dismenoreea si
infertilitatea. Sucul de telina este un puternic remediu contra
menopauzei premature, precum si contra tulburarilor care apar la debutul
climaxului.
Telina si potenta
Nu exista in medicina populara romaneasca un remediu sexual mai
raspandit ca sucul proaspat de telina. Putini stiu insa ca cel mai
eficient nu este sucul obtinut din radacina, ci din frunze. Din acesta
se consuma cate o jumatate de pahar pe zi, in cure de 3-4 saptamani.
Telina si reumatismul
Salatele cu multa telina taiata marunt sunt un excelent preventiv
si adjuvant in tratamentul reumatismului si al gutei. Ele au efect
antiinflamator, depurativ si chiar usor calmant pentru durere. Extern,
se face urmatorul tratament contra reumatismului:
frunzele de telina oparite cu apa clocotita se lasa sa se raceasca un
pic si se pun pe articulatiile dureroase, se invelesc cu un celofan si
pe deasupra cu o tesatura de lana. Se tine aceasta cataplasma vreme de
doua ore. Este un tratament valabil si in vitiligo si in cancerul de
piele.
Cum se prepara sucul de verdeturi
Se mixeaza o mana de frunze proaspete (de telina, de patrunjel sau
de marar) la care s-au adaugat patru linguri de apa, dupa care se lasa
jumatate de ora sa macereze si se filtreaza. Licoarea obtinuta este bine
sa se consume imediat sau sa fie pastrata la frigider, dar nu mai mult
de 4 ore. Sucul proaspat, obtinut din zarzavaturi, este un puternic
medicament, care de obicei nu se administreaza singur, ci diluat in
putin suc de radacina de morcov. De regula, se iau de 4 ori pe zi cate
4-6 linguri
diluate in cate un sfert de pahar de suc de morcov.
Cum trebuie folosite verdeturile la gatit
Este bine sa tineti cont de cateva sfaturi simple, referitoare la prepararea mancarii:
Nu fierbeti niciodata verdeturile, ci adaugati-le la cateva minute dupa
ce mancarea a fost scoasa de pe foc. In felul acesta se va pierde mai
putin din aroma si puterea lor tamaduitoare.
Pentru a nu pierde nimic din proprietatile terapeutice ale verdeturilor
prin preparare termica, taiati zarzavaturile foarte fin si adaugati-le
in mancare, doar inainte de a o consuma.
Nu pastrati mult timp zarzavaturile in apa, dupa ce le-ati cumparat, deoarece isi pierd rapid continutul de vitamine.
Pentru a pastra mai mult timp zarzavaturile, puneti-le in frigider (nu
in congelator), intr-o punga de plastic bine inchisa. Astfel verdeturile
pot fi pastrate 2-3 zile fara sa-si piarda foarte mult din proprietati.
Mancarurile cu zarzavaturi crude trebuie mestecate indelung (de minim
30 de ori), altfel ele vor trece prin organism complet nedigerate si, in
consecinta, fara sa aiba actiune terapeutica.
MARARUL
Este probabil zarzavatul cu cea mai lunga „cariera” din lume,
folosirea sa ca adaos in mancaruri, dar si ca medicament fiind
mentionata intr-un papirus egiptean vechi de peste 4000 de ani. Mararul a
fost intens folosit si in medicina tibetana (Unani) si in cea indiana
(Ayurveda), unde era administrat ca tonic digestiv, antiinfectios si
antiinflamator. In
Antichitate, romanii pretuiau in mod special mararul, care era un
remediu de prim ajutor contra tulburarilor digestive si a durerilor de
cap ce apareau dupa petrecerile prea imbelsugate. In medicina populara
romaneasca sucul proaspat sau decoctul obtinut din tulpinile de marar se
dadea contra bolilor de inima si contra tusei, dar si pentru diverse
„boli femeiesti” ori pentru „boli de pantece”.
Secretul
frunzelor sale fine, de un verde ambrat, este constituit de uleiul
aromat pe care il contin, o substanta cu proprietati terapeutice
exceptionale. Uleiul aromatic din marar actioneaza in special asupra
sistemului digestiv si a acelui nervos, dar are si alte actiuni, asa cum
vom vedea in cele ce urmeaza:
Mararul si bolile digestive
Mararul verde are darul de a ne feri de o multime de probleme, cum
ar fi: indigestia, hipoaciditatea sau balonarea. Mararul este de un
real folos si in colite, intrucat substantele aromate pe care le contine
impiedica bacteriile sa se dezvolte in intestin. Persoanele care se
confrunta cu aceste probleme ar trebui sa consume mancaruri condimentate
cu mult marar sau sa manance salate de marar, cu ulei de
masline si suc de lamaie, iar vara, sa adauge in compozitie si rosii.
Mararul si sistemul nervos
In medicina traditionala a multor popoare europene, mararul este
renumit pentru efectele sale echilibrante asupra sistemului nervos.
Mestecarea catorva tulpini de marar verzi combate eficient durerile de
cap (inclusiv cele insotite de ameteala si varsaturi), reda acuitatea si
claritatea simturilor celor surmenati, combate astenia nervoasa.
Mararul si aparatul urinar
Consumarea a patru linguri de suc proaspat de
marar (obtinut prin centrifugare), de 3-4 ori pe zi, in cure de doua
saptamani, este un puternic stimulent al activitatii rinichilor, ajuta
la prevenirea si combaterea calculozelor, fiind si un bun adjuvant in
combaterea cistitelor si a infectiilor renale. Acest remediu este cu
atat mai indicat cu cat nu are reactii adverse si poate fi administrat
pe perioade lungi.
Mararul si starile post-graviditate
Frunzele de marar proaspete, mestecate zilnic de femeile care au
nascut de curand, sunt un excelent tonic fizic si nervos, ajutand la
recapatarea apetitului, stimuland secretia lactica, imbunatatind
calitatea laptelui, favorizand recapatarea tonusului psihic.
Mararul si
feminitatea
Frunzele de marar contin mici cantitati de estrogen, hormonul
feminin care catifeleaza pielea, face ca pilozitatile sa creasca mult
mai lent, ajuta la cresterea naturala a sanilor, incetineste foarte mult
procesele de imbatranire. Salatele asezonate cu mult marar sunt asadar
recomandate in aceasta perioada, cand planta are maximum de forta
terapeutica, fiind un adevarat elixir de frumusete.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Pe situl meu veti gasi peste 2,000
de pagini cu informatii despre retete, remedii si terapii naturiste:
Peste 300 de remedii naturiste:
Sute de Retete naturiste (alifii, ceaiuri, comprese, cataplasme etc)
Catalog cu peste o suta de plante medicinale
Zeci de Terapii alternative
Peste 100 de carti electronice Gratuite (le puteti downloada sau citi online):
Un catalog al produselor Calivita
Un catalog cu peste 300 de afectiuni si schema de tratament recomandata
Toate aceste materiale plus MII de alte resurse/prezentari/documentare etc (peste 200 Mb de informatie)
le-am inscriptionat pe CD-ul Medicina Naturista.
Detalii gasiti aici:
O zi excelenta va doresc
No comments:
Post a Comment
sau trimite comentariul tau la scanave@yahoo.com