Fw: Medicamente si leacuri din vremea lui Iisus
Medicamentele si leacurile din perioada in care a trait Iisus s-au
aflat cu precadere sub influenta medicinei grecesti, considerata
revolutionara si eficienta in acele timpuri. Medicina antica greaca avea
in vedere cele patru umori (fluide corporale): sange, bila galbena,
bila neagra, iar ulterior aceste concepte medicinale au fost adoptate si
de romani in timpul vietii lui Iisus. Aceste practici nu erau insa
singurele forme de medicina comune. Medicamentele populare traditionale,
diversele remedii din plante erau un ajutor de nepretuit in tratarea
diverselor boli ale trupului. Unele dintre acestea sunt mentionate in
Biblie, iar altele au fost descrise in scrierile unor carturari ai
vremii. Aulus Cornelius Celsius vorbeste despre
ele, in in cartea “Despre Medicina”. La fel si Gaius Plinius Secundus
(Plinius cel Batran), in “Naturalis Historia”. Desi medicina moderna a
evoluat fantastic, anumite practici medicale contemporane isi au
radacina in practicile medicinii romano-grecesti. Intr-un articol
publicat pe beliefnet.com
Aron Tabor, doctor in medicina si expert in dieta si nutritie, prezinta
cele 10 plante-medicament comune in tratarea bolilor, in perioada in
care a trait Iisus. Chiar daca erau folosite in vremuri de demult,
medicina moderna ne confirma calitatile exceptionale ale acestor plante
si beneficiile lor in medicina. Articol aparut in aceasta publicatie isi
are ca principal punct de plecare Naturalis Historia, a lui Plinius cel
batran.
10 leacuri exceptionale din vremea lui Iisus
1. Tamaia =
darul magic Unul din darurile pe care magii le-au adus la nasterea lui
Iisus a fost tamaia. Tamaia era utilizata in acele timpuri drept un
remediu universal in prevenirea infectiilor si era apreciata pentru
capacitatile sale antiseptice, antiinflamatorii si analgezice,
precizeaza Aron Tabor pe http://www.beliefnet.com/ Istoricul
roman si botanistul Pliniu cel Batran recomanda tamaia ca un antidot
pentru otravirea cu cucuta. Se credea, totodata, ca tamaia ar fi
eficienta si in problemele digestive si in tratarea raceli si
a febrelor, a tusei, dar si pentru regenerarea parului si a pielii si
pentru intarirea gingiilor. Pentru a-si astupa si vindeca ranile din
scoarta, arborele de Boswellia, originar din Orientul Mijlociu, secreta
aceasta rasina speciala. Esenta de tamaie dispune de o energie yin
vindecatoare, ce inlesneste curatarea energetica si spirituala, dar are
totodata efecte extraordinare in afectiunile respiratorii si in tratarea
bronsitei si a laringitei. In medicina moderna s-au facut unele
cercetari ce atesta calitatile exceptionale ale tamaiei. Cercetatorii au
facut referire la ea ca un posibil tratament pentru anumite tipuri de
cancer, pentru colitele ulcerative, pentru boala Crohn, pentru anxietate
sau astm etc.
2. Smirna =
aur pentru sistemul imunitar Alaturi de tamaie, cei trei magi au adus
in dar pruncului Iisus si smirna, ambele considerate a fi obiecte “de
lux” si la fel de pretioase ca si aurul. Insa beneficiile smirnei nu
inceteaza sa ne uimeasca si astazi, in epoca moderna. In mod
traditional, smirna era folosita pentru a trata artrita, pentru a
imbunatati circulatia, pentru tulburari digestive, dureri ale
menstruatiei, infectii respiratorii, respiratie urat mirositoare, lepra,
febra si raceli, gingii slabite etc. insa oamenii de stiinta i-au
descoperit si alte beneficii. Pe langa intarirea sistemului imunitar,
acestia cred ca smirna stimuleaza productia de celule albe din sange.
Smirna este un antioxidant
extrem de puternic, iar medicina actuala are in vedere efectele pe care
le are aceasta in tratarea cancerului si a tumorilor. Stiati ca in
2001, cercetatorii de la Universitatea Rutgers au identificat
substantele continute de smirna care omoara celulele canceroase? La fel
ca si tamaia, smirna contine 75% seschiterpene care stimuleaza partea
creierului care controleaza emotiile. Totodata, ajuta si hipotalamusul,
glanda pineala si glanda pituitara. Smirna are si proprietati
antifungice, antibacteriale si antiinflamatorii.
3. Usturoiul =
planta vitalitatii Usturoiul este una dintre cele mai vechi plante
cultivate pe acest Pamant, datand de acum 6000 de ani. Egiptenii antici
credeau ca usturoiul este inzestrat cu virtuti sacre si era plasat ca
atare in mormintele faraonilor. Totodata, era obligatoriu ca slavii care
construiau piramidele sa consume usturoi,
intensificandu-si astfel puterea si vitalitatea. Usturoiul era
consumat si in timpurile antice, de catre atletii greci si de soldatii
romani, inainte de a pleca la batalie sau la vreo competitie, pentru a
le spori vigoarea. Usturoiul era folosit atat ca aliment, cat si ca
medicament, in timpul vietii lui Iisus. Usturoiul este intr-adevar
miraculos si are proprietati medicinale si vindecatoare remarcabile.
Este un antibiotic natural extrem de puternic, dar si un antioxidant pe
masura, iar calitatile sale antibacteriale si antivirale au devenit
legenda. Conform oamenilor de stiinta de la Universitatea Alabama,
Birmingham, o dieta bogata in usturoi poate preveni aparitia anumitor
tipuri de cancer, precum cel de colon, de san sau de prostata, deoarece
usturoiul are puterea de a amplifica producerea de suflat de hidrogen.
Totodata, usturoiul este minunat in ceea ce priveste beneficiile
cardiovasculare, reducand nivelul de trigliceride si
colesterolul total, de la 5% pana la 15%.
4. Limba Mielului =
Bogata in fitonutrienti, minerale si vitamine Bogata in fitonutrienti,
minerale si vitamine, limba mielului era consumata atat in alimentatie,
cat si pentru mentinerea sanatatii in timpurile lui Iisus. In medicina
traditionala, limba mielului era utilizata pentru a reduce tusea, febra,
durerile menstruale, reumatismul, eczemele. Astazi se stie ca planta de
Limba Mielului contine acizi grasi esentiali, precum acid gama-linoleic
(in concentratie de 17-20%), ce sunt renumiti pentru efectul lor
antiinflamator. Acidul linolenic este un acid gras omega-6, ce joaca un
rol esential in reducerea durerilor articulare, in intarirea imunitatii
si a mentinerii sanatatii pielii. Totodata, limba mielului
contine o cantitate insemnata de vitamina C (60% din doza zilnica
recomandata per 100 g), vitamina A (140% din doza zilnica recomandata),
vitamina B3 (niacin), fier (41% din doza zilnica recomandata)calciu,
potasiu, cupru, magneziu, zinc.
5. Feniculul =
unul dintre cele mai bune alimente antioxidante si antiinflamatorii de
pe planeta Feniculul era o planta utilizata in timpurile lui Iisus, ca
un substitut de sezon pentru piper, fiind totodata cunoscuta pentru
efectul sau de crestere a apetitului. In Naturalis Historia a lui
Plinius se mentioneaza insa si intrebuintarea medicala a feniculului:
se credea ca feniculul are efecte benefice asupra sanatatii ochiului.
Cercetarile moderne au aratat insa ca feniculul este o sursa excelenta
de vitamina C, acid folic, potasiu si fibre dietare. Cu doar 27 de
calorii per ceasca si zero
colesterol, feniculul este unul dintre cele mai bune alimente
antioxidante si antiinflamatorii de pe planeta. Cercetatorii de la
Universitatea din Texas au descoperit ca anetolul, un fitonutrient
antiinflamator ce impiedica transformarea celulelor normale, in celule
canceroase, se gaseste din belsug in compozitia feniculului. Feniculul
este intrebuintat astazi in tratarea flatulentei, a indigestiei, a
hipertensiunii, in alaptare si in tratarea sindromului premenstrual, in
tratarea congestiei sinusurilor.
6. Rodia =
"Super Antioxidantul" Despre rodie nu se poate spune decat de bine….
Inca din epoca lui Iisus, rodia era considerata un dar pretios al
naturii si folosita ca un remediu in medicina. Radacinile de rodie erau
preparate si intrebuintate pentru a elimina parazitii intestinali precum
tenia. Florile de rodie serveau in schimb drept remediu pentru afte si
dizenterie. Stiinta moderna arata ca rodiile contin o paleta bogata si
diversa de substante protective si benefice, incluzand fitoestrogeni,
polifenolitanin, elagicantocianina. Toate aceste substante sunt in mod
natural antioxidanti puternici. Mai multi cercetatorii au demonstrat ca
sucul de rodie are abilitatea uimitoare de a anula ateroscleroza
existenta. In plus, un studiu efectuat in Israel arata ca sucul de
rodie distruge celulele canceroase, lasandu-le in schimb intact pe cele
sanatoase. Semintele de rodie actioneaza precum o aspirina, prevenind
formarea de cheaguri de sange. Rodia contine o cantitate insemnata de
antioxidanti (vitamine si enzime raspunzatoare pentru mentinerea, in
cote normale, a colesterolului) si de aceea a fost numita
“superantioxidantul”. Oamenii de stiinta de la Universitatea din
California, Berkeley, au descoperit ca sucul de rodie are o putere
antioxidanta de trei ori mai mare decat cea a vinului rosu sau a
ceaiului verde, antioxidanti puternic la randul lor.
7. Tarhonul =
Mai mult decat un condiment, e un medicament excelent Cu o aroma
deosebita, ce il recomanda drept un pretios condiment, tarhonul era
utilizat in vremurile lui Iisus si ca remediu in medicina
traditionala. Se credea ca tarhonul stimuleaza apetitul si este util in
tratarea sughitului, a indigestiei si a meteorismului. Ceaiul de tarhon
era folosit pentru tratarea insomniilor, iar frunzele de tarhon erau
pur si simplu mestecate, pentru ameliorarea durerilor de dinti.
Cunoscut ca “rege al plantelor”, tarhonul are proprietati antioxidante
si contribuie la stimularea creierului, a sistemului nervos, a
sistemului circulator, al sistemului endocrin si digestiv. Conform
cercetarilor recente, componentele sale polifenolice contribuie la
scaderea nivelului de glucoza din sange.
8. Varza = Peste 87 de remedii In Naturalis Historia se arata pe http://www.beliefnet.com/, ca Plinius mentiona
cel putin 87 de remedii atribuite verzei. Specialistii in medicina din
timpurile lui Iisus considerau ca, prin consumul frecvent de varza
cruda, te protejezi impotriva durerilor de cap si iti intaresti vederea.
De asemenea, consumul de varza cruda era indicat si pentru mentinerea
starii generale de sanatate, iar compresele de varza inmuiata in apa
calduta erau folosite in tratarea ranilor si a luxatiilor si chiar a
diverselor forma de cancer, chiar daca
termenul nu este cunoscut in acele timpuri. Astazi se cunoaste faptul
ca varza este un bun antioxidant, continand chiar mai multa vitamina C
decat portocalele. Este totodata o sursa bogata de iod, ceea ce ajuta la
functionarea optima a creierului si a sistemului nervos, dar si la
mentinerea unei bune functionari a glandelor endocrine. Varza contine si
vitamina E, calciu, magneziu, potasiu, vitamina B, fibre.
9. Murele =
fructele cu cel mai mare nivel de antioxidanti In epoca lui Iisus,
murele erau considerate a fi eficiente in bolile gingiilor si ale
amigdalelor, se arata pe acelasi site. In acele timpuri se credea ca
murele pot chiar neutraliza efectele veninului de sarpe. Pe de alta
parte, Plinius mentiona in NaturalisHistoria intrebuintarea
extractelor din mugurii de mur in scop diuretic si curativ, iar a
frunzelor de
mur, in tratarea ranilor pielii. In zilele noastre, cercetatorii ne
dezvaluie faptul ca murele se numara printre fructele cu cel mai mare
nivel de antioxidanti. Dintre legume, doar spanacul si varza Kale mai
prezinta o cantitate similara de antioxidanti. Murele sunt o sursa
excelenta de vitamina C (100 g de mure contin 35% din doza zilnica
recomandata), au putine calorii, contin fitoestrogenantocianine, acid
elagic, salicil. Prin urmare, au efect de protectie impotriva cancerului
(cervical in special), a bolilor psihice si a celor cardiace.
10. Isopul =
"Planta Sfanta" “Curata-ma cu isop si voi fi curat”, spune David in
psalmul 51:7... Considerat a fi planta purificatoare, isopul era
folosit de vechii egipteni in curatarea templelor, iar in timpurile lui
Iisus pentru curatarea ritualica a leprosilor. Isopului i se mai spune
si “planta sfanta” si este considerata a fi vindecatoare, inca din
timpurile biblice. Atunci cand Iisus a fost rastignit pe cruce, cei din
preajma s-au folosit de un lujer de isop, pentru a ridica buretele
inmuiat in otet, menit sa-i “stinga” setea… Totodata, in timpul Pastelui
evreiesc, isopul era utilizat spre a picta casele israelitilor. Romanii
au folosit si ei aceasta planta, pentru a se proteja
impotriva ciumei. Medical vorbind, isopul era folosit mai ales in
problemele respiratorii, sub forma de ceai, dar si in tratarea tusei si
pe post de decongestionant nazal. Durerile reumatice si cele artritice,
febra, dar si ranile si taieturile erau tratate cu aceasta planta.
Cercetarile moderne au demonstrat ca, intr-adevar, isopul are
proprietati antiseptice, antimicrobiene si astringente. Uleiul esential
de isop este folosit in cazul bronsitelor sau al racelilor. Un studiu
efectuat in 2003 si condus de Brigham Young University a confirmat ca
isopul, in concentratii mici, inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.
|
No comments:
Post a Comment
sau trimite comentariul tau la scanave@yahoo.com