Tuesday, April 1, 2014

Cu 'trecutul' tau, la PSY

Cu trecutul la psiholog

Mihaela Dobosan
To Me
Apr 1 at 9:02 PM

Alaturi de bagajul genetic, luam de la parintii si bunicii nostri o serie de trasaturi psihologice legate de comportament, iar de multe ori repetam greselile din tinerete ale acestora. Alegerea partenerilor si rolul pe care vrem sa-l jucam in societate tin de trecutul familiei. Nu sunt mituri, sunt lucruri demonstrate de specialistii in psihogenealogie.
Ioana N. are 28 de ani si a apelat la ajutorul unui psiholog pentru ca are „un blocaj". Asa il numeste ea: „blocaj de personalitate". In traducere, cea mai mare problema a ei este ca nu reuseste sa-si gaseasca un partener de viata.

CERCETATORII AU GASIT CENTRUL FRICII

„Pana acum doi ani, a fost tot timpul cineva in viata mea, dar niciodata persoana potrivita. De doi ani insa nu reusesc sa-mi fac ordine in ganduri. Nu am mai avut o relatie de 24 de luni", explica Ioana. Psihologul care ar trebui s-o ajute sa iasa din acest blocaj nu a identificat o problema majora in urma unor prime discutii. „Analiza unui caz dureaza insa ceva mai mult", spune specialistul.

In urma cu cateva zile, s-a decis sa-i faca Ioanei o genograma - o analiza a arborelui genealogic in functie de profilul psihologic al membrilor familiei. „Si atunci am descoperit una dintre cauze. Mama Ioanei s-a casatorit la 32 de ani. Intre 26 si 31 de ani a avut un blocaj similar cu al ei", afirma psihologul.

De cele mai multe ori, temerile pe care le au tinerii sunt reflectii ale anxietatilor parintilor sau ale bunicilor, spun specialistii. „Aschia nu sare departe de trunchi nici cand vine vorba de trasaturi psihologice", spune si Cristiana Levitchi, psihoterapeut la Sensart. Aceasta sustine ca trecutul familiei ne influenteaza de cele mai multe ori deciziile.

PROGRAMARE PSIHOLOGICA
„Daca mama a avut o relatie foarte buna cu sotul, iar copilul, sa zicem fata, o apropiere deosebita fata de tata, ea isi va alege un partener care sa semene cu parintele", explica Levitchi un mit vechi din strabuni. Totusi, daca tatal consuma mult alcool si isi batea sotia, copilul se va feri toata viata de un partener violent sau care are anumite vicii.

De cele mai multe ori mostenim lucruri legate de meserii, de parteneriat, de modalitatea de trai in cuplu, dar si sentimente de fericire, de implinire sau de nefericire. Toate aceste preluari nu sunt altceva decat o programare psihologica inconstienta. Cristiana Levitchi a alcatuit si o lista de cazuri clare de psihogenealogie.

INCARCATURA NUMELUI. Numele dat copiilor este si o eticheta psihologica. In cazul in care cel mic este botezat dupa un bunic, acesta ia o parte din destinul acestuia. Astfel, nu este bine sa punem copilului numele unui bunci sau al unui unchi care a avut un destin tragic.
COPIII DE INLOCUIRE. „Un copil nascut la cateva saptamani sau chiar luni dupa decesul unui membru important al familiei sau dupa moartea unui frate este de multe ori vazut de ceilalti ca un inlocuitor pentru cel decedat", explica Levitchi. Copilul va avea toata viata de suferit din punct de vedere psihologic pentru ca persoanele din jur se asteapta sa repete destinul celui care a incetat din viata. Cristiana Levitchi povesteste cazul unei fetite de 6 ani si 7 luni care s-a aflat in aceasta situatie.
„Fata suferea de pareza de nerv facial. Aparenta ei este baietoasa, este tunsa scurt. Este nedezlipita de mama la propriu, si mama de ea (anxietate de separare) si nescolarizata. Nu a fost data niciodata la gradinita, sub pretextul mamei ca nu «sta singura». Mama doarme, desigur, cu ea in pat. Mai are doua surori si un frate mai mari ca ea. Inaintea ei, familia a mai avut un copil, un baiat care a decedat la 1 an si jumatate, dupa ce a cazut intr-o oala cu lichid fierbinte. Desigur, mezina este copil de inlocuire pentru acel baiat", spune Levitchi.

SECRETELE DE FAMILIE. Psihologii spun ca nu este bine sa ascundem lucruri precum faptul ca un copil a fost adoptat sau ca este „din flori". „La fel, nu este bine sa ascundem violente, crime, vicii. Aceste temeri se transmit la nivel psihologic si sunt repetate inconstient", mai spune psihoterapeutul. Levitchi isi aminteste de cazul unei fete de 16 ani care a facut un avort la aceasta varsta. Din analiza arborelui genealogic a reiesit ca si mama fetei a avut un avort tot la 16 ani, insa acest lucru a fost tinut secret.

SENSIBILITATILE PSIHOLOGICE. Comportamentul parintilor fata de cei din jur, dar si unele trasaturi de personalitate sunt transmise din generatie in generatie. La fel, sensibilitatile psihologice ale parintilor se accentueaza in cazul copiilor, in situatii declansatoare.

"Aschia nu sare departe de trunchi nici cand vine vorba de trasaturi psihologice. Toate caracteristicile pe care le mostenim sunt, de fapt, o programare inconstienta." Cristiana Levitchi, psihoterapeut

CONSILIERE DE FAMILIE PE BAZA EMOTIILOR MOSTENITE
Sfaturile specialistilor pot schimba defecte mostenite din familie  

Cel mai nou domeniu in care este folosita psihogenealogia, si implicit genogramele, este consilierea de familie. „Probleme din cadrul unui cuplu sau dintr-o casnicie sunt analizate din punct de vedere al trasaturilor si comportamentelor parintilor celor doi soti", afirma Cristiana Levitchi. Potrivit specialistilor, genograma poate fi utila pentru a determina diferentele fundamentale dintre indivizi, dar si pentru a gasi acele lucruri considerate inacceptabile de catre unul dintre parteneri.

Multe defecte si diferente dintr-un cuplu sunt puse in oglinda cu problemele din alte familii. Comportamentele care nu au fost acceptate de mama la sot vor fi acceptate cu greu de fiica, atunci cand este in interiorul unui cuplu. La fel, psihogenealogia poate oferi raspunsuri clare cand vine vorba de relatia cu copilul.

„De multe ori se ajunge la conflicte in interiorul unei familii din cauza ca unul dintre parteneri nu se poarta cu copilul asa cum si-ar dori celalalt", mai spun psihologii. Acestia sustin ca, daca unul dintre membrii cuplului a crescut intr-o familie violenta, acesta ar putea avea o serie de accese de furie fata de propriul copil.

„Aceste comportamente se pot corecta doar prin terapie si prin consiliere familiala. Partenerul trebuie sa accepte ca defectele nu dispar peste noapte si ca o persoana se schimba foarte greu", explica specialistii. Si in cazul cuplurilor tinere este bine ca partenerii sa cunoasca trecutul celuilalt. „Nu trebuie sa fie un interogatoriu, dar membrii viitorului cuplu trebuie sa afle lucruri despre familie, despre statutul social si financiar", adauga Levitchi.

SARAC SAU BOGAT?

Aceasta spune ca fericirea si nefericirea in cuplu se mostenesc, la fel ca satisfactia financiara. „Saracia si bogatia sunt lucruri care se invata din familie. Daca unul dintre parteneri a crescut cu ideea ca este bogat, nu se va putea adapta unei stari financiare precare."

In acelasi timp, cei care au mostenit saracia ca o normalitate, vor face greseli in momentul in care vor deveni bogati. Unele dintre aceste greseli pot consta in indepartarea partenerului de cuplu sau in crearea unei imagini de sine eronate.  In cazul fericirii, daca unul dintre membrii cuplului a crescut intr-o familie dezbinata, acesta se va bucura mai greu de o stare de armonie in cuplu.

GENOGRAMA SAU CAT DE SANATOASA E FAMILIA TA

Instrumentul de lucru folosit de psihologi pentru rezolvarea unor astfel de cazuri este genograma. De fapt, un tablou al relatiilor interumane ale familiei, dar si al bolilor de care au suferit stramosii nostri, potrivit genealogytoday.com. Primele genograme au aparut in 1985 si au fost facute pornind de la arborele genealogic al unei persoane. Si acum genogramele se alcatuiesc in acelasi mod, stabilind in cazul fiecarui membru al familiei ce relatii a avut cu alte rude, de ce boli grave a suferit, dar si modul in care s-a comportat cu copiii.

La inceput, acestea erau folosite pentru rezolvarea unor cazuri medicale si pentru identificarea unor boli ereditare. Cercetatorii de la mai multe universitati de medicina din Marea Britanie au incercat sa gasesca si o legatura genetica pentru cazurile de cancer, folosindu-se de genograme. Ulterior, acestea au devenit relevante si in domeniul specialistilor care studiaza  comportamente umane.

Astfel, in prezent, genogramele sunt folosite de consilieri in cariera, de psihologi, de traineri personali, dar si de specialisti in genetica. Genogramele oglindesc trasaturile psihice, alaturi de cele de personalitate luate de la parinti, si sunt o analiza a comportamentelor inaintasilor, mostenite, care pot fi insa educate, spun si expertii citati de site-ul genealogytoday.com.
 

Autor: CRISTIANA ALEXANDRA LEVITCHI
 

No comments:

Post a Comment

sau trimite comentariul tau la scanave@yahoo.com