Wednesday, June 4, 2014

"SILENCE" .....

"Silence" EXCEPTIONAL......!

Mihaela Dobosan
To Mircea Olaru
Today 05062014 at 1:46 AM


Emotionant!
Nu stiam istoria acestei melodii!
De cite ori am s-o ascult de acum incolo, o sa-mi aduc aminte de vietile irosite ale acelor tineri americani care au luptat pentru eliberarea Europei de sub ocupatia hitlerista!
 
Concertul orchestrei lui Andre Rieu, in care este interpretata si melodia ”Il SILENZIO” - SILENCE, s-a tinut la Maastricht, Olanda, in 2008.
 
Intimplator, sau nu, Maastricht este si locul unde s-a semnat acordul definitiv de creare  a Uniunii Europene, visul nerealizat pina acum al atitor vizionari (ca să nu le spun altfel!) printre care si Napoleon si Hitler.
 
La aproximativ șase mile distanta de Maastricht, în Olanda, se află îngropati 8301 de soldați americani care au murit în "Operațiunea  Market Garden", în luptele pentru eliberarea Olandei în toamna și iarna 1944-1945. Fiecare ostas îngropat în cimitirul din apropierea orasului Maastricht, precum și din alte  cimitire ale eroilor canadieni și britanici, a fost adoptat de o familie olandeză care ingrijeste de mormânt pentru ca să păstreze vie amintirea soldatului care a luptat pentru libertatea tarii lor.

Olandezii au obiceiul de a păstra un portret al soldatului american sau al cimitirului respectiv într- un loc de cinste în casa lor. Anual, de " Ziua Eliberării", serviciile de comemorare sunt ținute pentru  "cei care au murit pentru a elibera Olanda".

Ziua următoare celei de comemorare se încheie cu un concert.

Piesa de final al acestui concert este întotdeauna " Il Silenzio ", o piesă comemorativă 
comandata de olandezi, și care a fost cîntată pentru prima dată in 1965, la aniversarea a 20 de ani de la eliberarea Olandei.

În anul 2008, ”Il Silenzio” a fost scris de o tînără olandez
ă în vârstă de 13 ani, Melissa Venema, acompaniată de orchestra condusă de André Rieu (Orchestra Regală din Țările de Jos).

Această  piesă de concert  se bazează pe  versiunea originală si a fost scrisă de compozitorul italian Nini Rosso.

No comments:

Post a Comment

sau trimite comentariul tau la scanave@yahoo.com