Există locuri pe pământ care stârnesc admiraţia turiştilor prin coloritul lor. Nu e nevoie să spui decât Santorini – sau să arăţi o imagine a locuinţelor albe cu acoberiş albastru -  şi imediat ştii despre ce este vorba. În afară de acest loc foarte cunoscut am ales de această dată să prezentăm alte oraşe ale căror clădiri sunt vopsite într-o singură culoare. Ele sunt foarte rare, dar se află în topul destinaţiilor turistice neobişnuite. Chiar dacă nu sunt atât de cunoscute merită din plin să fie vizitate.
8. Chefchaoen (Maroc)
Chefchaouen sau Chaouen este un oraş din nord-vestul statului Maroc. Este capitala provinciei cu acelaşi nume şi se remarcă prin clădirile sale vopsite în nuanţe de albastru. Străvchiul oraş a servit ca refugiu pentru evrei, în timpul Reconquistei spaniole din Evul Mediu. De asemenea, aici s-au refugiat mulţi evrei în anii ’30, iar în renovarea locuinţelor au folosit lapte de var, de nuanţă albăstruie. Astăzi culoarea a devenit reprezentativă pentru acest oraş, majoritatea caselor adoptând acest colorit.
7. Ubrique (Spania)
Este unul dintre celebrele Oraşe Albe ale Andaluziei. Sunt peste 1500 de oraşe şi sate albe în Spania. Alegerea acestei culori nu este una întâmplătoare, dimpotrivă temperatura aici este extrem de mare în verile lungi şi secetoase, iar albul acţionează ca un strat reflectorizant al razelor solare, păstrând răcoarea în interior. Localitatea este situată în provincia Cadiz şi are peste 17.000 de locuitori. O plimbare prin aceste locuri, în zilele cu soare din belşulg, îţi poate lua ochii la propriu.
6. Piodao (Portugalia)
Piódão este o localitate istorică, aşezată pe pantele Serra do Açor, un munte din centrul Portugaliei. Din cauza materialului de construcţie existent în zonă, aproape toate casele sunt de culoare maro. Era considerat prin anii ’80 modelul tipic al satului lusitan.
5. Collonges-la-Rouge (Franţa)
 
Această localitate este situată la 23 km sud-est de oraşul Brive, iar caracteristica sa este că toate satele sunt construite din gresie locală, care este foarte roşie. Oraşul este unul extrem de frecventat de turişti care sunt miraţi de coloritul monocolor al acestuia. Localitatea face parte din Asociaţia celor Mai Frumoase Locuri din Franţa, fiind chiar locul de baştină al acestei organizaţii.
4. Jodhpur (India)
Jodhpur este o pată albastră în mijlocul Deşertului Thar, motiv pentru care este şi numit Oraşul Albastru. Fiecare faţadă în parte este văruită în albastru, fără ca cineva să impună acest lucru. Nu se ştie de unde le-a venit această idee locuitorilor, dar se presupune că are legătură cu sistemul de caste existent în India. Acest oraş are şi un centru istoric extrem de bogat în forturi, palate şi temple.
3. Jaipur (India)
Supranumit “Oraşul roz”, Jaipur este capitala rgiunii Rajasthan. Toate clădirile de aici sale sunt placate cu marmură roz. Ca lucrurile să capete o nuanţă suprarealistă pe lângă clădirile roz întâlnişti elefanţi, cămile şi vaci. Oraşul a fost fondat în 1727 de Sawai Jai Singh II şi a fost denumit după avesta. Culoarea roz are o altă poveste: urbea s-a “îmbrăcat” aşa în 1863, în onoarea unei vizite a Prinţului Albert, soţul Reginei Victoria.
2. Izamal (Mexic)
Izamal este un oraş din statul mexican Yucatan, aflat la 72 km de capitala acestui stat, Merida. Oraşul a fost locuit din cele mai vechi timpuri, având o istorie îndelungată. Are 15.000 de locuitori şi este cunoscut sub numele de Oraşul Galben. În fapt, este vorba de un galben muştar cu care sunt pictate faţadele tuturor clădirilor. Este un oraş care merită să-l faci la picior. Surprize te pândesc la fiecare pas. Rătăcind printre străzile înguste şi casele galbene poţi da peste biserici vechi sau chiar piramide Maya.
1. Juzcar (Spania)
Júzcar (220 locuitori) este un oraş în provincia Malaga, parte a comunităţii autonome Andaluzia, din sudul Spaniei. În primăvara lui 2011, toate clădirile de aici, inclusiv biderica şi pietre funerare au fost vopsite în albastru, pentru a celebra premiera filmului Ştrumfii. S-au folosit peste 4000 de litri de vopsea.
În decembrie 2011, Sony Pictures s-a oferit să-i redea oraşului culorile originale, dar locuitorii au votat ca el să rămână pictat albastru. În şase luni a atras 80.000 de turişti, faţă de 300 câţi se strângeau în 12 luni, înainte de vopsirea caselor.