afinele
To Me
Today 16 07 2014 at 8:02 AM
Afinele - efecte terapeutice
. Cu drag vali
Afinele lupta impotriva bolilor la mai multe niveluri si sunt un instrument pentru mentinerea unei stari bune de sanatate, utilizate insa insuficient. Stiti probabil despre sucul de afine ca este o unealta de lupta impotriva infectiilor bacteriene ale tractului urinar.
Suferinzii de cistita trebuie sa consume mult suc de afine neindulcit pentru eliminarea din tractul urinar a E.coli si Proteus, care provoaca dureri in timpul urinarii, crampe abdominale si chiar sangerari.
Afinele au cea mai mare capacitate antioxidanta dintre toate fructele
Afinele
sunt foarte bogate in antioxidanti numiti antocianina, vitamina C,
vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru (care intareste
imunitatea si are rol antibacterian), seleniu, zinc, fier (promoveaza
imunitatea prin cresterea hemoglobinei si a concentratiei de oxigen din
sange) si stimuleaza astfel, sistemul imunitar si previne aparitia
infectiilor. Odata ce imunitatea dumneavoastra este puternica, veti
evita raceala, febra, varicela si multe dintre bolile care se pot
transmite, atat pe cale virala, cat si bacteriana.
Afinele neutralizeaza radicalii liberi care pot promova boala si imbatranirea in organism
Afinele
sunt unele dintre fructele cele mai bogate in antioxidanti. Acest lucru
se datoreaza in special prezentei antocianinei, un pigment responsabil
de culoarea albastra a afinelor. Cantitatea insemnata de vitamina C este
un alt argument pentru rolul benefic al acestor fructe.
Afinele contribuie la diminuarea grasimii din zona abdomenuluiUn nou studiu de specialitate sugereaza ca afinele pot ajuta la reducerea factorilor de risc din cauza carora puteti acumula grasime in zona abdominala si astfel poate sa scada probabilitatea aparitiei bolilor cardiovascularesi a sindromului metabolic.
Pana
in prezent nu s-au facut insa studii pe subiecti umani. Studiul s-a
facut pe sobolani in a caror dieta s-a adaugat si o pulbere de afine.
Dupa 90 de zile, sobolanii care au consumat dieta imbogatita cu pulberea
de afine au prezentat mai putina grasime in zona abdominala, numar mai
mic de trigliceride, colesterol mai mic, s-a imbunatatit glicemia a jeun
si a crescut sensibilitatea la insulina.
Desi
este nevoie de cercetari suplimentare, un alt studiu a aratat ca
barbatii cu factori de risc pentru boli de inima, care au baut suc de
afine salbatice timp de 3 saptamani au inregistrat imbunatatiri in ceea
ce priveste controlul glucozei si a insulinei.Ajuta la mentinerea sanatatii tractului urinar
Dezvoltarea
coloniilor de bacterii, precum b-coli de-a lungul peretilor mucoasei
din interiorul tractului urinar, sunt responsabile pentru aceasta
infectie care conduce la inflamatie, senzatie de arsura in tipul
urinarii si alte complicatii.
In
acest caz, afinele pot fi surprinzator de benefice. Acestea contin un
compus format din polimeri mari, precum moleculele grele, care inhiba
cresterea bacteriilor respective. Afinele au proprietati antibiotice,
care se adauga la acest efect. Moleculele mari si grele spala practic
aceste bacterii de pe peretii tractului urinar, prevenind declansarea
infectiei.
Pastreaza integritatea vederii
Extractul
de afine contine un nivel ridicat de compusi numiti antocianozide, care
s-a dovedit in urma studiilor clinice ca incetinesc pierderea vederii.
Acesti compusi pot preveni sau intarzia toate problemele legate de
imbatranire, cum ar fi degenerescenta maculara, cataracta, miopia si
hipermetropia , uscaciunea ochilor si infectiile, in special cele de la
nivelul retinei, datorita propietatilor lor antioxidative.
Afinele
contin un grup special de antioxidanti numiti carotenoide (luteina,
zeaxantina, etc.),flavonoide (cum ar fi rutina, resveritrol,
quercentina, etc.), in plus pe langa alte substante importante precum
vitamina C, vitamina E si vitamina A, seleniu, zinc si fosfor, care sunt
benefice si esentiale pentru sanatatea ochilor.
Studiile
au indicat faptul ca, daca mancati 3 sau mai multe portii de fructe pe
zi, puteti reduce riscul aparitiei degenerescentei maculare asociata
imbatranirii (cauza principala a pierderii de vedere la persoanele in
varsta), cu aproximativ 36%.
Mentin sanatatea creierului
Aceste
fructe mici contin antociani, vitaminele A, complexul-B, C si E, zinc,
sodiu, potasiu, cupru, magneziu, fosfor, mangan si pot preintampina sau
vindeca printre altele, aparitia tulburarilor nevrotice, prin prevenirea
degenerarii sau distrugerii neuronilor, a celulelor creierului, ajutand
la mentinerea santatatii sistemului imunitar .
Este
greu de crezut insa, ca aceste fructe pot vindeca si afectiuni grave
precum boala Alzheimer. Ele contribuie la vindecarea celulelor
deteriorate si tesuturilor neuronilor si, pastreaza nealterata
memoria pentru o perioada lunga de timp. Cercetatorii au descoperit ca
dietele bogate in afine imbunatatesc in mod semnificativ si capacitatea
de invatare.
Afinele scad riscul dezvoltarii bolilor de inima
Continutul
ridicat de fibre, antioxidanti puternici si abilitatea afinelor de a
dizolva colesterolul rau, fac din aceste fructe un supliment alimentar
ideal pentru vindecarea bolilor de inima. Acestea intaresc si muschii
inimii. Intr-un studiu efectuat recent, cercetatorii au descoperit ca o
cantitate moderata de vin alb contine 0,47 mmol de antioxidanti ai
radicalilor liberi, vinul rosu 2,04 mmol, iar vinul obtinut din afine
contine 2,42 mmol din acesti compusi protectivi.
Ajuta in ameliorarea constipaiei si a digestiei
Fibrele
din afine tin la distanta constipatia (prin consumul constant a unei
cantitati insemnate), iar vitaminele, sodiul, cuprul, fructoza si acizii
imbunatatesc digestia .
Lupta impotriva cancerului
Afinele
s-au dovedit a fi de ajutor bolnavilor de cancer, deoarece contin
anumiti compusi, cum ar fi pterostilbene (excelent in remediul
cancerului de colon si ficat) si acid aleagic, care in combinatie cu
antocianina si alti antioxidanti precum vitamina C si cupru, pot duce la
prevenirea sau vindecarea cancerului.
Studiile
de laborator arata ca acei compusi fenolici din afine pot inhiba
proliferarea celulelor canceroase din colon si pot induce
apoptoza (moartea programata a celulelor). A fost observata, de
asemenea, o reducere semnificativa (aproximativ 34%) a riscului de
cancer ovarian la femeile care au un aport crescut de luteolina (ce se
gaseste in citrice)
No comments:
Post a Comment
sau trimite comentariul tau la scanave@yahoo.com