Sunday, July 27, 2014

Una tare [ a fost una si mai tare dat n-am postat-o]

Nici n-am lansat bine Proiectul Eridan, că oamenii deja au început să ne întrebe: ce soluții aveți pentru țara asta? O întrebare care m-ar face să zâmbesc, dacă n-ar fi una serioasă…
Așteptați soluții? Nu sunteți în stare să le găsiți singuri? V-ați obișnuit atât de mult să fiți conduși? Vă convine să gândească alții pentru voi? Să vă arate în ce direcție să vă îndreptați și cu ce viteză? Vă rugați pentru un Mesia divin sau pământean care să vă salveze, în loc să încercați să vă salvați singuri. Și pe voi, și pe cei din jurul vostru. Vă uitați la filme cu supereroi și vă întrebați de ce nu există un Superman în realitate. Și ne mirăm cum de câștigă voturi politicieni care promit că vom trăi bine, iar cei corupți vor fi pedepsiți. În același mod în care religiile ne promit că vom duce o viață bună dacă acceptăm o divinitate care la un moment dat va reveni pe Pământ pentru a eradica Răul și a ne salva. Și așa s-au scurs multe milenii, iar salvarea tot întârzie să apară.
Ce-ar fi să încercați ceva nou? Să nu mai permiteți nimănui să gândească pentru voi. Să nu mai cereți altora soluții. Să nu mai așteptați să fiți salvați. În schimb, ce-ar fi să vă puneți cu toții capetele la contribuție pentru a găsi acele soluții? Ce-ar fi să vă uniți pentru a vă salva singuri? Ce-ar fi dacă ați începe să îi salvați și pe alții?
Cei care ne conduc ne-au înrădăcinat adânc în suflete egoismul, cel care ne face să ne pese doar de noi, nu și de ceilalți. Să alergăm după averi, cu care să ne fălim, în timp ce le facem dușmanilor în ciudă. Și nu doar lor, ci tuturor. Iluminați precum Buddha sau Iisus au încercat să ne explice că suntem aici pentru ceilalți, nu pentru noi. Că misiunea noastră este de a-i ajuta pe ceilalți. Că nu contează atât de mult individul, cât omenirea ca întreg. Pentru că, oricât de individualiști am fi, suntem parte dintr-un întreg. Dar uităm acest lucru, făcându-le pe plac conducătorilor noștri.
Spartacus n-a reușit singur să elibereze sclavii. Burebista n-a reușit singur să unească triburile dacice. Hannibal n-a ajuns singur la porțile Romei. Mihai Viteazul n-a reușit singur să unească teritoriile vechii Dacii. Niciunul dintre ei nu a găsit singur soluții. Cu toții au fost înconjurați de oameni care le-au găsit împreună. Oameni simpli, din popor, nu politicieni îmbrăcați la patru ace, cu studii superioare la cele mai bune instituții de învățămând din lume. Oameni simpli, la fel ca Moș Ion Roată.
Dacă vreți soluții, le vom căuta împreună. Dacă vrem o lume mai bună, o vom construi împreună. Noi nu suntem aici pentru a vă conduce, pentru a vă salva sau pentru a gândi în locul vostru. Suntem aici doar pentru a vă impulsiona. Doar voi puteți construi. Împreună, ca un întreg, în care fiecare individ poate deveni un salvator. Al său și al celorlalți.

No comments:

Post a Comment

sau trimite comentariul tau la scanave@yahoo.com