Sa luptam contra Alzheimerului
To M.Olaru
Jul 17 at 6:59 PM
Valabil in general la insi peste 60 ani....
Urmând sugestiile de mai jos, se poate diminua șansa de a contracta boala:
1. Verificați glezna
Circulația săracă a sângelui în talpa piciorului este un semn că există tulburări în creier cu un accident cerebralși demență.
Teoria este că sănătatea veselor sanguine este aceeași în tot corpul.
Gradul de sclerozare a arterelor și fluxul sanguin la nivelul talpilor poate sugera arteroscleroza vaselor de sânge cerebrale.
Cereți doctorului un test pentru stabilirea indexului gleznă-brațe (ABI = ankle-brachial index), care necesită un aparat cu ultrasunete și o brățară pentru măsurat
tensiunea, care compară tensiunea la nivelul gleznei cu cea la nivelul brațului.
Pentru a rezolva orice dezechilibru al fluxului sanguin, doctorul personal poate sugera intensificarea exercițiilor fizice, sau o schimbare a dietei sau medicației.
2. Alimente puternic antioxidante
Anumite alimente infuzează creierul cu antioxidanți ce pot încetini declinul memoriei și contribuie la prevenirea bolii Alzheimer.
Toate fructele și legumele sunt bune, dar în capul listei se află:
murele, boabele de soc, stafidele, afinele și coacăzele negre.
3. Evitați grăsimile rele
Tipul de grăsimi pe care le consumați influențează funcționarea creierului în bine, sau în rău.
Feriți-vă de grăsimile saturate care sufocă celulele creierului și le face ineficiente.
Cumpărați produse lactate (lapte, brânză, înghețată) cu conținut de grăsimi scăzut. Renuțați la alimentele prăjite.
4. Stimulați creșterea creierului
Creierul începe să se reducă în volum odată ce se atinge vârsta de 30 - 40 de ani, astfel încât efortul de învățare trebuie sport. Cercetătorii cred acum ca dimensiunea creierului poate fi sporită prin actul de învățare.
Încercați să studiați, să învățați lucruri noi sau - pentru stimulare - de a lărgi cercul prietenilor.
5. Prajituri cu ciocolată
Cacaoa, principalul ingredient al ciocolatei, are cantități imense de antioxidanți, numiți flavonoide, care au puternice proprietăți protectoare pentru inimă și creier.
Cand se bea cacao se intensifică fluxul sanguin către creier. Pudra de cacao are de două ori mai multe flavonoide decât ciocolata cu lapte.Ciocolata albă nu le conține deloc.
6. Prezența estrogenilor68% dintre pacienții cu Alzheimer sunt femei; este posibil ca pe la mijlocul vieții ele pierd protecția hormonului estrogen care susține
memoria. Dacă medicul dvs. nu va spune altfel, începeți imediat săluați estrogen în perioada instalării menopauzei. Orice întârziereduce lariscul confruntării cu demență și accident vascular cerebral.
7. Creșteți colesterolul bunEste bine-cunoscut că o valoare crescută a colesterolului bun de tip HDL protejeajă contra bolilor cardiace. Dar, de asemenea, poate să va
salveze și creierul.
Cercetătorii pretind că acest tip de colesterol blochează substanțelece tind a sedepune și distrug celulele creierului și acționează ca unanti-inflamator ce încetinește degradarea creierului.
Metoda de sporire a colesterolului bun, include exercițiile fizice,consumul moderat de alcool și scăderea greutății.
8. Navigați pe Internet
Navigarea pe Internet în cautarea unor informații poate stimula creierul îmbătrânit mai mult decât o face cititul unei cărți.
Înregistrări ale activității cerebrale arată că navigatorii
experimentați, prezintăde două ori mai multe impulsuri ale activității cerebrale decâtîncepătorii. Conectați-vă la Internet pentru căutarea de informații,achiziționarea de bunuri, sau pentru jocuri.
Deși nu se știe cât de mult va ajuta creierului dvs., este oricum depreferat în locul unei navigări pasive.
9. Gena ApoE4
Un sfert dintre voi, care citiți acest document, deține o specifică bombăgenetica cu temporizare, iar aceasta vă face de 3-10 ori maisusceptibili de a contracta o târzie boală Alzheimer. Gena se numeșteApolopiproteină E4.
Dacă moșteniți o singură versiune de ApoE4 de la unul din părinți, risculdvs. de a căpăta Alzheimer este de trei ori mai mare. Dacă moșteniți adoză dublă de la ambii părinți, riscul crește de 10 ori.
Cereți doctorului dvs. un test ADN pentru a vi se identifica genotipul ApoE4.
10. Spuneți DA cafelei
Cafeaua se dovedește a fi un tonic al creierului aflat în proces deîmbătrânire. Este un anti-inflamator, contribuie la blocarea efectelorpe care colesterolul le are asupra creierului și reduce riscurileaccidentelor cerebrale, depresiei și diabetului, care toate faciliteazădemența. Are un mare conținut de antioxidanți și cafeină, care stopează
moartea neuronilor și ameliorează diabetul, hipertensiunea și
accidentele cerebrale care conduc la demență.
Pentru majoritatea oamenilor, un consum de cafea zilnic moderat, de2-4 ceșcuțe, nu este rău și poate fi util.
11. Pericolul unei greutății scăzute
Peste vârsta de 60 de ani, pierderea nemotivată de greutate poate fiun semn al bolii Alzheimer.
Un studiu a arătat că femeile care au această boală au început să piardădin greutate cu cel puțin 10 ani înainte de diagnosticarea demenței.
Dintre femeile care o aceeași greutate, cele care început să dezvoltedemență, au slăbit în decursul a trei decenii și atunci când au fostdiagnosticate aveau cu circa 6 kg mai puțin decât cele care nuprezentau Alzheimer.
Dacă aveți peste 60 de ani și prezentați o inexplicabilă pierdere îngreutate adresați-va medicului dvs.
12. Beți vin
Un pahar de vin pe zi poate întârzia demența. Cercetările arată că vinuleste un anti-inflamator și crește colesterolul bun, ceea ce ajută lapre-întâmpinarea demenței.
Antioxidanții puternici din vinul roșuconferă acestuia proprietățianti-demență. Astfel de antioxidanți
relaxează arterele, dilată vasele sanguine și sporesc debitul sanguine,ceea ce stimulează procesele cognitive.
13. Cunoașteți care sunt primele semnale
Problemele de memorie nu sunt primul semnal de alarmă. Puteți constataun declinîn aprecierea distanței, de exemplu puteți dori să apucați un pahar,dar eșuați în a-l apuca. Sau puteți aprecia greșit distanța atuncicând
traversați strada.
Rezolvând un joc de puzzle, sau citind o hartă, pot de asemenea, să văproducă probleme.
Pierderea simțului mirosului poate fi de asemenea, un semnal de alarmă. La fel,punerea în mod repetat a aceleiași întrebări, sau depunerea în locuriimproprii a lucrurilor personale (de exemplu, punerea cheilor înfrigider). Acordați atenție problemelor de memorie, întrucât cu câtsunt identificate mai devreme semnalele de alarmă, cu atât pot fi maieficiente modificările de stil de viață, sau de medicație.
14. Dieta mediteraneană
Indiferent de regiunea în care trăiți, dieta mediteraneană poate fericreierul dvs. de deteriorarea memoriei și demență.
Studiile arată în mod sistematic că mâncarea din Grecia, Italia șiLiban este realmente o hrană pentru creier. Urmând această dietă -bogată în legume cu frunzeverzi, pește, fructe, nuci, legume, ulei demăsline și puțin vin - poate reduce la jumătate riscul de boalăAlzheimer.
Decâtsă depindeți de un singur aliment, sau de puține substanțe nutrient,dieta propusă este un meniu bogat în elemente complexe, benefice pentrucreier, ce includ un set de antioxidanți ce apără celulele cerebrale de deteriorarea oxidantă.
15. Obezitatea la vârsta medie
Creierul dvs. este sensibil la grăsimea dvs.
Un studiu a arătat că persoanelșe obeze au cu 8% mai puțin țesut cerebral, iar persoanele supraponderale au cu 4% mai puțin țesut cerebral decât persoanele cu greutate normala. Crește astfel alarmant riscul de Alzheimer. În plus, scăderea volumului creierului se produce în zone ce reprezintă ținte ale bolii Alzheimer și care sunt critice pentru planificare, memoria pe termen lung, atenție și la funcțiile de
execuție și de control al mișcărilor.
Sesizați chiar de la apariție semnele de creștere a greutății, încă din tinerețe, sau la vârstă mijlocie.
În mod ciudat, obezitatea după vârsta de 70 de ani nu sporește riscul de Alzheimer, dar asta nu înseamnă că putem neglija exercițiul fizic, cel mai bun mod de stimulare a funcției cognitive și de întârziere a apariției bolii Alzheimer la orice vârstă.
16. Asigurați-vă un bun somn de noapte
Lipsa de somn este toxică pentru celulele creierului.Somnul are surprinzătoare puteri de protejare a creierului contra pierderilor de memorie si bolii Alzheimer. Este un mijloc minunat de manipulare a nivelurilor temutei toxine cerebrale - peptide beta-amiloidă, primul agent instigator al bolii Alzheimer, care conform cercetărilor conduce
la accelerarea riscului apariției bolii.
Cercetările au arătat, de asemenea, că un somn în medie de 5 ore, sau mai puțin, în timpul nopții este corelat cu o mare creștere a grăsimii visceral abdominal, care poate conduce la diabet și obezitate și în final la Alzheimer. Recurgeți la perioade scurte de somn (ațipiri) și la tratamente în caz de insomnii.
17. Asigurați-vă un larg cerc social
Studiind creierul unei femei de 90 de ani care a fost foarte sociala, care a decedat din caza bolii Alzheimer, cercetătări din Chicago au descoperit că o largă rețea de socializare i-au asigurat o mare ”rezervă cognitivă” care a permis creierului ei să nu iși dea seama că suferă de Alzheimer. De ce se întâmplă așa este un mister, dar interacțiunea
cu prietenii și cu familia pare să crească eficiența creierului.El își formează rute de comunicare alternative, care șuntează conexiunile deteriorate de boala Alzheimer.
Deci întâlniți-vă adesea cu familia și prietenii și extindeți-vă
rețeaua social.
Cu cât este mai puternică rezerva creierului, pe care o construiți în decursul vieții, cu atât este mai probabil ca să restrângeți simptomele bolii Alzheimer.
18. Rezolvați stresul
Când sunteți stresat, corpul eliberează hormoni denumiți corticosteroizi,care vă salvează în caz de criză. Dar reacțiile unui stress persistent declanșate de evenimente zilnice - cum ar fi frustrarea locului de muncă, problemele de traffic, sau cele finaciare - pot fi periculoase.
În timp, acest stres poate distruge celulele creierului și suprima creșterea unora noi, astfel încât volumul creierului se restrânge.
Evenimente traumatizante bruște - moartea cuiva drag, sau un eveniment de schimbare majoră a stilului de viața cum ar fi pensionarea - pot conduce la un sever stress psihologic care precede demența.
Rețineți faptul că stresul cronic poate spori vulnerabilitatea
persoanelor vârstnice, în ceea ce privește deteriorarea memoriei și demența.
Căutați sfaturi profesioniste (psiholog). Antidepresivele, sfaturile, tehnicile de relaxare și alte forme de terapie pot limita pierderea de memorie cauzată de stress, în cazul în care se iau măsuri din timp.
19. Atenție la dantură
Gingiile deteriorate pot să vă otrăvească creierul. Persoanele cu boli de dantură și gingii tind să prezinte rezultate scăzute la teste de memorie și cognitive, conform cercetătorilor din USA din domeniul stomatologiei, care au descoperit că infecția responsabilă de bolile gingivale eliberează produse colaterale ce migrează spre zonele din creier implicate în pierderea de memorie.
În consecință, perierea danturii, folosirea firelor dentare și prevenirea bolilor gingivale pot ajuta la menținerea sănătății gingiilor și a dinților, dar și a acuității memoriei.
Un alt studiu a arătat că persoanele în vârstă, cu cele mai severe gingivite (inflamării ale gingiilor) prezentau de 2-3 ori mai multe semene de deteriorare a memoriei și cunoașterii, decât cei cu forme discrete ale gingivitei.
20. Asigurați-vă suficientă vitamină B12
Pe măsură ce înaintați în vârstă, nivelul sanguin al vitaminei B12 scade și șansa de a suferi de Alzheimer crește.
Abilitatea dvs. de a absorbi această vitamina din alimente, scade cam la vârsta mijlocie, când se decide stadiul de deteriorare ulterioară a creierului.
Cercetărtori de la Oxford University au descoperit ca un creier care funcționează cu un conținut de vitamină B12 redus, de fapt își reduce volumul, iar o deficiență a acesteia poate duce la atrofierea creierului prin fragmentarea mielinei, scutul de protecție cu conținut gras din jurul neuronilor.
Se poate ajunge și la declanșarea de inflamații, un alt factor de distrugere a celulelor creierului. După vârsta de 40 de ani trebuie să se administreze zilnic 500-1000 milicentigrame de vitamină B12.
Dacă la dvs. sau la un membru în vârstă al familiei apare o inexplicabilă scădere a memoriei, oboseală sau semen de demență, trebuie neaparat să se verifice de către doctorul dvs. a posibilei deficiențe a vitaminei B12.
Evitați și refuzați plombarea dinților cu combinații ce conțin mercur.
21. Oțet la orice
Există largi evidențe că oțetul scade factorii de risc ce pot conduce la scăderea memoriei, respectiv glicemia mare, rezistența la insulina,diabetul și pre-diabetul și creșterea în greutate.
Cercetători din Phoenix(Arizona) au observant în cadrul studiilor pe oameni și animale că elementele
acide potențează efectele de scădere a glicemiei. Studiile au arătat de asemenea, că ele pot ține în frâu apetitul și consumul de alimente,prevenind astfel creșterea în greutate și obezitatea, acestea fiind asociate cu diabetul, demența accelerată și pierderea memoriei.
Apelați la oțet, adăugați-l la salate, consumați-l cu lingura, chiar adăugați-l la un pahar de apă de băut. Orice tip de oțet este bine-venit.
22. Verificați-vă ochii
Dacă vă păstrați o vedere bună, sau excelentă pe măsură ce înaintați în vârstă, șansele dvs. de a suferi de demență scade cu un surprinzător procentaj - de 63%. Iar dacă vederea este slabă, simpla vizitare a unui optician pentru un test și un posibil tratament, cel puțin o dată pe an, reduce în aceeași măsură șansele dvs. de a suferi de demență.
Nu este însă clar cum problemele de vedere stimulează apariția demenței, dar o vedere afectată face dificilă participarea la activități mentale și fizice cum ar fi cititul și activități practice, precum și activitățile sociale, toate acestea fiind apreciate ca încetinind declinul cognitiv.
Rețineți: ochii dvs. reflectă modul în care funcționează creierul dvs., mai ales pe măsură ce înaintezi în vârstă. Nu neglijați vederea slabă, întrucât în majoritatea cazurilor ea poate fi corectată.
23. Consumați curry
Pudra de curry conține condimentul galben-portocaliu numit turmeric (șofran de India) bogat în curcumină, despre care se știe că stopează deteriorarea memoriei.
Un studiu a arătat că bătrânii indieni care consumau chiar și mici cantități de curry, obțineau rezultate mai bune la testele cognitive.
Curcumina acționează în primul rând prin blocarea acumulări plăgilor amiloide (depozite identificate în creierul suferinzilor) care induc boala Alzheimer, apoi prin distrugerea plăgilor existente, încetinind astfel declinul cognitive.
Este recomandat a se consuma curry de 2-3 ori pe săptămână, în special curry galben. Sau presărați condimentul pe alimetele consumate.
24. Controlul glicemiei
Dacă aveți diabet de tip 2 sunteți mai vulnerabil la Alzheimer.
Studiile arată că riscul de Alzheimer este de 2-3 ori mai mare, iar cu cât diabetul se instalează mai curând, cu atât este mai mare șansa de a suferi de demență. Unii experți denumesc boala Alzheimer ”diabetul creierului”.
Cele două afecțiuni au cauze similare - obezitatea, hipertensiunea, cholesterol ridicat, dietă bogată în grăsimiși
zaharuri, activitate fizică scăzută, precum și glicemie ridicată.Pe scurt, diabetul poate produce creierului o dublă nenorocire, distrugând neuronii și favorizînd inflamările. Faceți tot posibilul de a ține glicemia la valori scăzute și adoptați o dietă cu conținut scăzut de grăsimi saturate, alături de exerciții fizice regulate.
25. Beți mai mult ceai(negru și verde)
Evidențele sugerează că ceaiul stopează pierderea cognitivă ce precede boala Alzheimer și că, cu cât beți mai mult ceai, cu atât memoria dvs. este mai ascuțită.
Secretul ceaiului nu mai este un mister. Frunzele au un bogat conținut de compuși capabili să penetreze bariera sânge-creier și acolo să blocheze deteriorarea neuronilor. Un antioxidant deosebit din ceaiul verdepoate bloca toxicitatea beta-amiloidei, care omoară celulele creierului. Faceți-vă un obicei din a bea ceai negru și ceai verde.Nu adăugați lapte, întrucât reduce cu 25% activitatea antioxidantă a ceaiului.
Mulți ani cu sanatate !
Urmând sugestiile de mai jos, se poate diminua șansa de a contracta boala:
1. Verificați glezna
Circulația săracă a sângelui în talpa piciorului este un semn că există tulburări în creier cu un accident cerebralși demență.
Teoria este că sănătatea veselor sanguine este aceeași în tot corpul.
Gradul de sclerozare a arterelor și fluxul sanguin la nivelul talpilor poate sugera arteroscleroza vaselor de sânge cerebrale.
Cereți doctorului un test pentru stabilirea indexului gleznă-brațe (ABI = ankle-brachial index), care necesită un aparat cu ultrasunete și o brățară pentru măsurat
tensiunea, care compară tensiunea la nivelul gleznei cu cea la nivelul brațului.
Pentru a rezolva orice dezechilibru al fluxului sanguin, doctorul personal poate sugera intensificarea exercițiilor fizice, sau o schimbare a dietei sau medicației.
2. Alimente puternic antioxidante
Anumite alimente infuzează creierul cu antioxidanți ce pot încetini declinul memoriei și contribuie la prevenirea bolii Alzheimer.
Toate fructele și legumele sunt bune, dar în capul listei se află:
murele, boabele de soc, stafidele, afinele și coacăzele negre.
3. Evitați grăsimile rele
Tipul de grăsimi pe care le consumați influențează funcționarea creierului în bine, sau în rău.
Feriți-vă de grăsimile saturate care sufocă celulele creierului și le face ineficiente.
Cumpărați produse lactate (lapte, brânză, înghețată) cu conținut de grăsimi scăzut. Renuțați la alimentele prăjite.
4. Stimulați creșterea creierului
Creierul începe să se reducă în volum odată ce se atinge vârsta de 30 - 40 de ani, astfel încât efortul de învățare trebuie sport. Cercetătorii cred acum ca dimensiunea creierului poate fi sporită prin actul de învățare.
Încercați să studiați, să învățați lucruri noi sau - pentru stimulare - de a lărgi cercul prietenilor.
5. Prajituri cu ciocolată
Cacaoa, principalul ingredient al ciocolatei, are cantități imense de antioxidanți, numiți flavonoide, care au puternice proprietăți protectoare pentru inimă și creier.
Cand se bea cacao se intensifică fluxul sanguin către creier. Pudra de cacao are de două ori mai multe flavonoide decât ciocolata cu lapte.Ciocolata albă nu le conține deloc.
6. Prezența estrogenilor68% dintre pacienții cu Alzheimer sunt femei; este posibil ca pe la mijlocul vieții ele pierd protecția hormonului estrogen care susține
memoria. Dacă medicul dvs. nu va spune altfel, începeți imediat săluați estrogen în perioada instalării menopauzei. Orice întârziereduce lariscul confruntării cu demență și accident vascular cerebral.
7. Creșteți colesterolul bunEste bine-cunoscut că o valoare crescută a colesterolului bun de tip HDL protejeajă contra bolilor cardiace. Dar, de asemenea, poate să va
salveze și creierul.
Cercetătorii pretind că acest tip de colesterol blochează substanțelece tind a sedepune și distrug celulele creierului și acționează ca unanti-inflamator ce încetinește degradarea creierului.
Metoda de sporire a colesterolului bun, include exercițiile fizice,consumul moderat de alcool și scăderea greutății.
8. Navigați pe Internet
Navigarea pe Internet în cautarea unor informații poate stimula creierul îmbătrânit mai mult decât o face cititul unei cărți.
Înregistrări ale activității cerebrale arată că navigatorii
experimentați, prezintăde două ori mai multe impulsuri ale activității cerebrale decâtîncepătorii. Conectați-vă la Internet pentru căutarea de informații,achiziționarea de bunuri, sau pentru jocuri.
Deși nu se știe cât de mult va ajuta creierului dvs., este oricum depreferat în locul unei navigări pasive.
9. Gena ApoE4
Un sfert dintre voi, care citiți acest document, deține o specifică bombăgenetica cu temporizare, iar aceasta vă face de 3-10 ori maisusceptibili de a contracta o târzie boală Alzheimer. Gena se numeșteApolopiproteină E4.
Dacă moșteniți o singură versiune de ApoE4 de la unul din părinți, risculdvs. de a căpăta Alzheimer este de trei ori mai mare. Dacă moșteniți adoză dublă de la ambii părinți, riscul crește de 10 ori.
Cereți doctorului dvs. un test ADN pentru a vi se identifica genotipul ApoE4.
10. Spuneți DA cafelei
Cafeaua se dovedește a fi un tonic al creierului aflat în proces deîmbătrânire. Este un anti-inflamator, contribuie la blocarea efectelorpe care colesterolul le are asupra creierului și reduce riscurileaccidentelor cerebrale, depresiei și diabetului, care toate faciliteazădemența. Are un mare conținut de antioxidanți și cafeină, care stopează
moartea neuronilor și ameliorează diabetul, hipertensiunea și
accidentele cerebrale care conduc la demență.
Pentru majoritatea oamenilor, un consum de cafea zilnic moderat, de2-4 ceșcuțe, nu este rău și poate fi util.
11. Pericolul unei greutății scăzute
Peste vârsta de 60 de ani, pierderea nemotivată de greutate poate fiun semn al bolii Alzheimer.
Un studiu a arătat că femeile care au această boală au început să piardădin greutate cu cel puțin 10 ani înainte de diagnosticarea demenței.
Dintre femeile care o aceeași greutate, cele care început să dezvoltedemență, au slăbit în decursul a trei decenii și atunci când au fostdiagnosticate aveau cu circa 6 kg mai puțin decât cele care nuprezentau Alzheimer.
Dacă aveți peste 60 de ani și prezentați o inexplicabilă pierdere îngreutate adresați-va medicului dvs.
12. Beți vin
Un pahar de vin pe zi poate întârzia demența. Cercetările arată că vinuleste un anti-inflamator și crește colesterolul bun, ceea ce ajută lapre-întâmpinarea demenței.
Antioxidanții puternici din vinul roșuconferă acestuia proprietățianti-demență. Astfel de antioxidanți
relaxează arterele, dilată vasele sanguine și sporesc debitul sanguine,ceea ce stimulează procesele cognitive.
13. Cunoașteți care sunt primele semnale
Problemele de memorie nu sunt primul semnal de alarmă. Puteți constataun declinîn aprecierea distanței, de exemplu puteți dori să apucați un pahar,dar eșuați în a-l apuca. Sau puteți aprecia greșit distanța atuncicând
traversați strada.
Rezolvând un joc de puzzle, sau citind o hartă, pot de asemenea, să văproducă probleme.
Pierderea simțului mirosului poate fi de asemenea, un semnal de alarmă. La fel,punerea în mod repetat a aceleiași întrebări, sau depunerea în locuriimproprii a lucrurilor personale (de exemplu, punerea cheilor înfrigider). Acordați atenție problemelor de memorie, întrucât cu câtsunt identificate mai devreme semnalele de alarmă, cu atât pot fi maieficiente modificările de stil de viață, sau de medicație.
14. Dieta mediteraneană
Indiferent de regiunea în care trăiți, dieta mediteraneană poate fericreierul dvs. de deteriorarea memoriei și demență.
Studiile arată în mod sistematic că mâncarea din Grecia, Italia șiLiban este realmente o hrană pentru creier. Urmând această dietă -bogată în legume cu frunzeverzi, pește, fructe, nuci, legume, ulei demăsline și puțin vin - poate reduce la jumătate riscul de boalăAlzheimer.
Decâtsă depindeți de un singur aliment, sau de puține substanțe nutrient,dieta propusă este un meniu bogat în elemente complexe, benefice pentrucreier, ce includ un set de antioxidanți ce apără celulele cerebrale de deteriorarea oxidantă.
15. Obezitatea la vârsta medie
Creierul dvs. este sensibil la grăsimea dvs.
Un studiu a arătat că persoanelșe obeze au cu 8% mai puțin țesut cerebral, iar persoanele supraponderale au cu 4% mai puțin țesut cerebral decât persoanele cu greutate normala. Crește astfel alarmant riscul de Alzheimer. În plus, scăderea volumului creierului se produce în zone ce reprezintă ținte ale bolii Alzheimer și care sunt critice pentru planificare, memoria pe termen lung, atenție și la funcțiile de
execuție și de control al mișcărilor.
Sesizați chiar de la apariție semnele de creștere a greutății, încă din tinerețe, sau la vârstă mijlocie.
În mod ciudat, obezitatea după vârsta de 70 de ani nu sporește riscul de Alzheimer, dar asta nu înseamnă că putem neglija exercițiul fizic, cel mai bun mod de stimulare a funcției cognitive și de întârziere a apariției bolii Alzheimer la orice vârstă.
16. Asigurați-vă un bun somn de noapte
Lipsa de somn este toxică pentru celulele creierului.Somnul are surprinzătoare puteri de protejare a creierului contra pierderilor de memorie si bolii Alzheimer. Este un mijloc minunat de manipulare a nivelurilor temutei toxine cerebrale - peptide beta-amiloidă, primul agent instigator al bolii Alzheimer, care conform cercetărilor conduce
la accelerarea riscului apariției bolii.
Cercetările au arătat, de asemenea, că un somn în medie de 5 ore, sau mai puțin, în timpul nopții este corelat cu o mare creștere a grăsimii visceral abdominal, care poate conduce la diabet și obezitate și în final la Alzheimer. Recurgeți la perioade scurte de somn (ațipiri) și la tratamente în caz de insomnii.
17. Asigurați-vă un larg cerc social
Studiind creierul unei femei de 90 de ani care a fost foarte sociala, care a decedat din caza bolii Alzheimer, cercetătări din Chicago au descoperit că o largă rețea de socializare i-au asigurat o mare ”rezervă cognitivă” care a permis creierului ei să nu iși dea seama că suferă de Alzheimer. De ce se întâmplă așa este un mister, dar interacțiunea
cu prietenii și cu familia pare să crească eficiența creierului.El își formează rute de comunicare alternative, care șuntează conexiunile deteriorate de boala Alzheimer.
Deci întâlniți-vă adesea cu familia și prietenii și extindeți-vă
rețeaua social.
Cu cât este mai puternică rezerva creierului, pe care o construiți în decursul vieții, cu atât este mai probabil ca să restrângeți simptomele bolii Alzheimer.
18. Rezolvați stresul
Când sunteți stresat, corpul eliberează hormoni denumiți corticosteroizi,care vă salvează în caz de criză. Dar reacțiile unui stress persistent declanșate de evenimente zilnice - cum ar fi frustrarea locului de muncă, problemele de traffic, sau cele finaciare - pot fi periculoase.
În timp, acest stres poate distruge celulele creierului și suprima creșterea unora noi, astfel încât volumul creierului se restrânge.
Evenimente traumatizante bruște - moartea cuiva drag, sau un eveniment de schimbare majoră a stilului de viața cum ar fi pensionarea - pot conduce la un sever stress psihologic care precede demența.
Rețineți faptul că stresul cronic poate spori vulnerabilitatea
persoanelor vârstnice, în ceea ce privește deteriorarea memoriei și demența.
Căutați sfaturi profesioniste (psiholog). Antidepresivele, sfaturile, tehnicile de relaxare și alte forme de terapie pot limita pierderea de memorie cauzată de stress, în cazul în care se iau măsuri din timp.
19. Atenție la dantură
Gingiile deteriorate pot să vă otrăvească creierul. Persoanele cu boli de dantură și gingii tind să prezinte rezultate scăzute la teste de memorie și cognitive, conform cercetătorilor din USA din domeniul stomatologiei, care au descoperit că infecția responsabilă de bolile gingivale eliberează produse colaterale ce migrează spre zonele din creier implicate în pierderea de memorie.
În consecință, perierea danturii, folosirea firelor dentare și prevenirea bolilor gingivale pot ajuta la menținerea sănătății gingiilor și a dinților, dar și a acuității memoriei.
Un alt studiu a arătat că persoanele în vârstă, cu cele mai severe gingivite (inflamării ale gingiilor) prezentau de 2-3 ori mai multe semene de deteriorare a memoriei și cunoașterii, decât cei cu forme discrete ale gingivitei.
20. Asigurați-vă suficientă vitamină B12
Pe măsură ce înaintați în vârstă, nivelul sanguin al vitaminei B12 scade și șansa de a suferi de Alzheimer crește.
Abilitatea dvs. de a absorbi această vitamina din alimente, scade cam la vârsta mijlocie, când se decide stadiul de deteriorare ulterioară a creierului.
Cercetărtori de la Oxford University au descoperit ca un creier care funcționează cu un conținut de vitamină B12 redus, de fapt își reduce volumul, iar o deficiență a acesteia poate duce la atrofierea creierului prin fragmentarea mielinei, scutul de protecție cu conținut gras din jurul neuronilor.
Se poate ajunge și la declanșarea de inflamații, un alt factor de distrugere a celulelor creierului. După vârsta de 40 de ani trebuie să se administreze zilnic 500-1000 milicentigrame de vitamină B12.
Dacă la dvs. sau la un membru în vârstă al familiei apare o inexplicabilă scădere a memoriei, oboseală sau semen de demență, trebuie neaparat să se verifice de către doctorul dvs. a posibilei deficiențe a vitaminei B12.
Evitați și refuzați plombarea dinților cu combinații ce conțin mercur.
21. Oțet la orice
Există largi evidențe că oțetul scade factorii de risc ce pot conduce la scăderea memoriei, respectiv glicemia mare, rezistența la insulina,diabetul și pre-diabetul și creșterea în greutate.
Cercetători din Phoenix(Arizona) au observant în cadrul studiilor pe oameni și animale că elementele
acide potențează efectele de scădere a glicemiei. Studiile au arătat de asemenea, că ele pot ține în frâu apetitul și consumul de alimente,prevenind astfel creșterea în greutate și obezitatea, acestea fiind asociate cu diabetul, demența accelerată și pierderea memoriei.
Apelați la oțet, adăugați-l la salate, consumați-l cu lingura, chiar adăugați-l la un pahar de apă de băut. Orice tip de oțet este bine-venit.
22. Verificați-vă ochii
Dacă vă păstrați o vedere bună, sau excelentă pe măsură ce înaintați în vârstă, șansele dvs. de a suferi de demență scade cu un surprinzător procentaj - de 63%. Iar dacă vederea este slabă, simpla vizitare a unui optician pentru un test și un posibil tratament, cel puțin o dată pe an, reduce în aceeași măsură șansele dvs. de a suferi de demență.
Nu este însă clar cum problemele de vedere stimulează apariția demenței, dar o vedere afectată face dificilă participarea la activități mentale și fizice cum ar fi cititul și activități practice, precum și activitățile sociale, toate acestea fiind apreciate ca încetinind declinul cognitiv.
Rețineți: ochii dvs. reflectă modul în care funcționează creierul dvs., mai ales pe măsură ce înaintezi în vârstă. Nu neglijați vederea slabă, întrucât în majoritatea cazurilor ea poate fi corectată.
23. Consumați curry
Pudra de curry conține condimentul galben-portocaliu numit turmeric (șofran de India) bogat în curcumină, despre care se știe că stopează deteriorarea memoriei.
Un studiu a arătat că bătrânii indieni care consumau chiar și mici cantități de curry, obțineau rezultate mai bune la testele cognitive.
Curcumina acționează în primul rând prin blocarea acumulări plăgilor amiloide (depozite identificate în creierul suferinzilor) care induc boala Alzheimer, apoi prin distrugerea plăgilor existente, încetinind astfel declinul cognitive.
Este recomandat a se consuma curry de 2-3 ori pe săptămână, în special curry galben. Sau presărați condimentul pe alimetele consumate.
24. Controlul glicemiei
Dacă aveți diabet de tip 2 sunteți mai vulnerabil la Alzheimer.
Studiile arată că riscul de Alzheimer este de 2-3 ori mai mare, iar cu cât diabetul se instalează mai curând, cu atât este mai mare șansa de a suferi de demență. Unii experți denumesc boala Alzheimer ”diabetul creierului”.
Cele două afecțiuni au cauze similare - obezitatea, hipertensiunea, cholesterol ridicat, dietă bogată în grăsimiși
zaharuri, activitate fizică scăzută, precum și glicemie ridicată.Pe scurt, diabetul poate produce creierului o dublă nenorocire, distrugând neuronii și favorizînd inflamările. Faceți tot posibilul de a ține glicemia la valori scăzute și adoptați o dietă cu conținut scăzut de grăsimi saturate, alături de exerciții fizice regulate.
25. Beți mai mult ceai(negru și verde)
Evidențele sugerează că ceaiul stopează pierderea cognitivă ce precede boala Alzheimer și că, cu cât beți mai mult ceai, cu atât memoria dvs. este mai ascuțită.
Secretul ceaiului nu mai este un mister. Frunzele au un bogat conținut de compuși capabili să penetreze bariera sânge-creier și acolo să blocheze deteriorarea neuronilor. Un antioxidant deosebit din ceaiul verdepoate bloca toxicitatea beta-amiloidei, care omoară celulele creierului. Faceți-vă un obicei din a bea ceai negru și ceai verde.Nu adăugați lapte, întrucât reduce cu 25% activitatea antioxidantă a ceaiului.
Mulți ani cu sanatate !
No comments:
Post a Comment
sau trimite comentariul tau la scanave@yahoo.com