Șofranul este cea mai scumpă mirodenie
a lumii. Preţul lui este dat de greutatea cu care se recoltează şi
prelucrează acest condiment fragil care este de fapt pistilul crocusului de
şofran. Pentru a recolta 500 de grame de şofran e nevoie de aproximativ 75.000
de flori recoltate de pe o suprafaţă echivalentă cu un teren de fotbal. La
procesul de cultivare se adaugă unul delicat de recoltare, uscare, sortare
şi transportare a şofranului care face ca în final preţul unui kilogram din
această mirodenie să ajungă la 11.000 de dolari.
Iată nucile cu
adevărat tari. La propriu şi la figurat, la coajă şi la preţ. Nucile de
Macadamia sunt cele mai scumpe nuci din lume întrucât arborele care le
produce are nevoie de 7-10 ani pentru a ajunge la maturitate şi necesită
fertilizări intense şi costisitoare. Cei care vor să treacă de coaja tare
pentru a ajunge la miezul cremos al acestei nuci care conţine peste 80%
uleiuri şi aproximativ 4% zaharuri trebuie să plătească 300 de dolari per
kilogram.
3. Beluga – caviarul iranian
Cel mai scump caviar
din lume nu este cel rusesc așa cum s-ar crede, ci caviarul almas (termenul
iranian pentru diamant). Preţul acestui caviar, rar şi de aceea foarte
scump, este dat de faptul că este produs de un sturion care are cel puţin
100 de ani. Acest caviar iranian ajunge pe piaţa
din Statele Unite şi se vinde cu 5000 de dolari kilogramul. Încă un motiv
în plus pentru a consuma caviar cu moderaţie.
Cea mai scumpă
ciupercă din lume este de departe trufa, dar nu cea neagră ci varietatea ei
albă, mult mai rară. Originară din zona Langhe, regiunea Piedmont, din
nordul Italiei, trufa albă creşte până la 12 centimetri în diametru şi
poate atinge 500 de grame în greutate. Aceste trufe au un preţ de 2000 de
dolari, adică 4000 de dolari per kilogram. Însă preţul lor explodează
atunci când sunt vândute la licitaţii. Cea mai scumpă astfel de trufă a
fost vândută în decembrie 2007 lui Stanley Ho, proprietarul unui cazino din
Macao, care a plătit 330.000 de dolari pentru 1,5 kilograme de trufă albă.
Ca să înţelegem ce sunt trufandalele!
5. Cartoful “La Bonnotte”
Considerăm cartoful
un aliment la îndemână pentru că este ieftin. ar acum ne ocupăm de tot ce-i
mai scump. Cel mai costisitor cartof din lume este o varietate din Franţa –
“La Bonnotte”. Doar 100 de tone sunt cultivate anual, iar locul de cultură
este exclusiv insula Noirmourtier. De ce este scump? Pentru că este nevoie
de fertilizare specială a pământului de cultură cu alge şi de o climă
specială, aproape de mare. Cum această specie este aproape pe cale de
dispariţie, bătălia pe această varietate este mare, 1 kg ajungând până la
500 euro.
Cea mai scumpă carne
de vită din lume este obţinută de la specia japoneză Tajima-ushi. Vacile
sunt hrănite cu cea mai bună iarbă şi sunt crescute după o tradiţie strictă
în regiunea Kobe
(hrănite cu bere şi masate în fiecare zi). Carnea este fragedă, gustoasă şi
are o textură deosebită cu firişoare de grăsime distribuite incredibil de
uniform ce îi conferă cărnii un aspect marmorat. Deşi există variante
americane şi britanice ce sunt vândute ca vită stil Kobe (hrănite cu bere
şi masate zilnic), adevărata vită Kobe ajunge la 100 dolari pentru 200
grame de carne macră. Folosită la sashimi, shabu-shabu, teppanyaki, vita de
Kobe se deosebeşte
de mai puţin reuşitele copii şi datorită hranei care este mai bună şi mai
scumpă decât cea de pe continentul american.
Cel mai scump sandviş
din lume – da, există şi aşa ceva! – este von Essen Platinum Club Sandwich. Această
delicatessă cu 3 straturi are cel mai fin piept de pui (poulet de Bresse,
considerat a patra minune gastronomică a lumii!), şuncă, ouă de prepelită
şi trufe albe. Se vinde în Cliveden, Berkshire
şi costă aproape 200 de dolari. Are 1,182 de calorii şi este pe lista de
“trebuie gustat” a fanaticilor gurmanzi din toate ţările.
Pizza cea mai scumpă
din lume poate fi gustată în Italia. Cu toppinguri generoase de caviar şi
homar, această pizza are un diametru de 20 cm şi un topping excepţional în
stare lichidă – coniac Louis XIII Remy Martin. În acest caz nu mai cereţi
ketchup.
9. Omleta de 1.000 de dolari
Restaurantul Le
Parker Meridien din New York
serveşte cea mai scumpă omletă din lume. Preţul de 1,000 de dolari (sau 700
de dolari dacă o faceţi acasă) nu este dat de cele 10 ouă folosite, ci de
cele 200 g de caviar sevruga şi de 1 homar întreg.
10. Îngheţata de 1.000 de dolari
Încă din 2004 în
Cartea Recordurilor ca fiind cea mai scumpă îngheţată din lume,
specialitatea restaurantului Serendipity 3 din Manhattan conţine 5 globuri
de îngheţată din vanilie de Tahiti, vanilie de Madagascar, foiţe de aur
comestibile de 23 K şi una din cele mai scumpe ciocolate din lume – Amedei
Porceleana.
Apreciate ca fiind
cele mai gustoase şi scumpe produse de ciocolată din lume trufele
“Chocopologie by Knipschildt” costă nici mai mult nici mai puţin decât
2,600 de euro per 370 grame și se pot achiziţiona
doar pe bază de comandă. Realizate manual după o reţetă secretă,
delicatesele conțin, printre altele, trufă neagră și
70% cacao.
S-ar putea să
deveniţi hipertensivi doar gânindu-vă la această cafea întrucât doar auzul
preţului ei poate să accelereze pulsul unui hipotensiv: peste 1000 de
dolari per suta de grame. Preţul cafelei Kopi Luwak este determinat nu doar
de gustul apreciat ca fiind deosebit ci şi de raritatea ei. Kopi Luwak este
o specie de cafea care creşte într-un areal foarte restrâns, exclusiv în
insula Sumatra (Indonezia), motiv pentru care recolta anuală este de doar
15 kilograme de cafea. Iar doritorii, se pare, sunt mai mulţi.
Dacă preţul cafelei
vă face rău nu încercaţi nici cu ceai. S-ar putea să vă dăuneze. Mai ales
dacă vă doriţi un ceai verde Tieguanyin.
Cel mai scump ceai din lume vine să ne arată că în China nu se
produc doar obiecte de serie mare şi preţ mic ci şi ceaiuri rare şi scumpe.
O singură ceaşcă din acest ceai – făcută din 2-3 frunze uscate – costă 15 dolari iar
preţul kilogram ajunge la suma de 3000 de dolari.
14. Plicul de ceai cu diamante
Dacă un ceai
chinezesc vă pare a fi scump, cu siguranţă că acest plic de ceai cu
diamante o să vă pară a fi exagerat. Şi chiar acest efect extravagant l-a
urmărit compania PG care l-a produs pentru a celebra al 75-lea an al
existenţei sale. Decorat manual cu 280 de diamante pentru a le reaminti
englezilor cât de mult iubesc ceaiul, plicul costă 7500 de lire sterline.
Cred că englezii îşi puteau aminti că le place ceaiul şi într-o manieră mai
discretă.
15.Cea mai scumpă şampanie
Dacă bei un pahar din
această şampanie probabil trebuie să bei o alta după doar ca să
sărbătoreşti faptul că te-ai apropiat de cea mai scumpă şampanie a lumii.
Cea mai scumpă şampanie poartă numele de Perrier Jouet Belle Epoque Blanc
de Blanc şi nu vechimea este cea care o face atât de preţuită – aşa cum se
întâmplă la vinurile de colecţie – ci faptul că este produsă din struguri
atent selecţionaţi şi vândută în sticle pictate manual. O astfel de sticlă
costă 1,500 de dolari.
16. Un whiskey cu adevărat rar
Probabil că dacă ar
fi supravieţuit câţiva dinozauri unii tot ar fi fost mai ieftini decât
acest whiskey din categoria “fine and rare” ce poartă numele de Macallan
Fine Rare Vintage. Nu ştiu cât de rafinat este acest distilat, vechi de 30
de ani, dar rar este cu siguranţă. Anul trecut, în întreaga lume mai erau
doar 85 de sticle. Şi poate or mai fi, dacă nu s-o fi spart vreuna, că de
băut cu siguranţă se bea cu moderaţie. Nu poţi bea mult whiskey de 38.000
de dolari sticla fără să te doară rău capul a doua zi.
17.Un rom pentru piraţi bogaţi
Cel mai scump rom al
lumii nu pare a fi pentru lupii neînfricaţi ai mărilor ci mai degrabă
pentru saloanele unor milionari excentrici. Wray & Nephew White
Overproof este cu siguranţă cel mai scump rom al lumii. Rar, şi cu
siguranţă bun, acest rom distilat în 1940 este cea mai preţioasă licoare
din categoria sa. O singură sticlă de – nu se ştie câte or mai fi – Wray
& Nephew White Overproof Rum costă 53,000 de dolari.
18. Diamantele sunt eterne. Chiar şi la cupă.
Nu se putea ca
japonezii, care beau de revelion şampanie cu foiţă de aur ca să aibă un an
nou bun şi bogat, să nu ducă extravaganţa la un nou nivel. Acesta este
cauza, şi nu lipsa cruntă a măslinelor din Japonia, pentru care a fost
inventat cel mai scump coctail din lume. În fond, “Diamonds-Are-Forever” –
not for everyone – nu are cine ştie ce ingrediente rare, dacă facem abstracţie
de diamantul de 1.6 carate din pahar.
Dacă vă interesează un astfel de cocktail îl găsiţi la hotelul Ritz-Carlton
din Tokyo .
Pentru 11.000 de dolari cât costă cred că nici nu trebuie să coborâţi la
bar. Puteţi solicita room-service-ul.
19.Prietenii nu ştiu de ce
Nu ştiu dacă
prietenii dumneavoastră ştiu, dar ai mei nu cunosc de ce preţul berii a
crescut atât de mult. Mă rog, nu toată berea , ci doar Vielle Bon Secours, cea
mai scumpă bere a lumii. Greu să ieşi cu băieţii la o bere când o singură
sticlă, vândută exclusiv la Bierdorme în Londra, costă 1000 de dolari. Şi
nu sunt reduceri la happy hours!
20.Pentru femei puternice
Nu conţinutul face ca
această sticlă de băutură, care pentru preţiozitate nu mai este numită
vodca ci dovka – probabil fiindcă citeşti anagramat după ce vezi preţul –
ci ambalajul. Diva Vodka, produsă de Blackwood Distillery din Scoţia – da,
scoţienii produc şi vodcă! – este cea mai scumpă vodcă a lumii. În funcţie
de decoraţiunile din “cristal” ale sticlei preţul uneia singure ajunge de
la 35 de lire sterline şi până la 540.000 de lire sterline. Hai,
recunoaşteţi că vă e dor de zilele în care se cumpărau băuturi cu sticle la
schimb.
Există o apă,
literalmente, mai scumpă decât aurul. Şi platina. Şi multe alte metale rare
şi scumpe. Se numeşte Kona Nigari şi este, de departe, cea mai scumpă apă a
lumii. Sincer, nu prea ştiu de ce, dar preţul a 30 de mililitri din această
apă produsă prin desalinizarea apei bogate în minerale din adâncurile mării
hawaiene, costă 17 dolari.
|
No comments:
Post a Comment
sau trimite comentariul tau la scanave@yahoo.com