Friday, January 17, 2014

Muraturile ....

Tr:Fwd: Fw: Muraturile!

vtaranu@laposte.net
To
Today at 8:34 AM
FF INTERESANT !!!!!         cu drag      vali
>
Muraturile fermentate şi sistemul imunitar !
>
> Astăzi despre (aparent) banalele legume murate (în special varza
> murată), despre care lumea încă vorbeşte, însă pe care tot mai puţină
> lume le prepară acasă şi le consumă în mod frecvent.
>
> Voi incerca sa scot in evidenta de ce alimentele fermentate (crude, nu
> pasteurizate si nu cu otet) reprezinta veriga lipsa din dieta moderna
> si cat de important (si de usor) este sa intarim sistemul imunitar
> prin consumul de legume fermentate.
> Ce lucruri minunate fac legumele fermentate:
>
> 1. Cresc longevitatea. Putem sa ne gandim la bacteriile prietenoase
> din legumele fermentate ca la mici fabrici de enzime. Consumandu-le,
> economisim din enzimele organismului si le folosim pe acestea din urma
> pentru a elimina toxine, pentru a intineri celulele si pentru a intari
> sistemul imunitar- toate acestea duc la o viata mai lunga si un
> organism mai sanatos.
>
> 2.  Sunt alcalinizante  si foarte detoxifiante. Ele ajuta la
> restabilirea echilibrului organismului cand acesta este toxic si acid.
> Microflora este extrem de eficienta in a se asigura ca minerale precum
> calciul si magneziul sunt absorbite din colon, de unde sangele le ia
> usor si le transporta catre celule. Avand un echilibru optim de
> minerale, organismului ii este usor sa se mentina alcalin. Cancerul,
> diabetul, parazitii si virusii nu se pot dezvolta intr-un mediu
> alcalin.
>
> 3. Cu fiecare masa care contine legume fermentate reinnoim gradina
> interioara de bacterii prietenoase.
>
> 4. Bacteriile prietenoase din legumele fermentate ne apara de agentii patogeni.
>
> 5. Pe masura ce imbatranim, sistemul imunitar devine tot mai putin
> eficient, facandu-ne mai vulnerabili in fata bolilor- cu atat mai mult
> avem deci nevoie de alimente fermentate care sa ne asigure o
> microflora sanatoasa si deci un sistem imunitar puternic pe termen
> lung.
>
> 6. Legumele fermentate  joaca si rol de alchimisti prin faptul ca
> fabrica vitaminele B acolo unde sunt foarte usor de absorbit, precum
> si vitamina K2, care joaca un rol foarte important in protectia
> sistemului cardiovascular si a oaselor (dar si in reducerea
> simptomelor de diabet).
>
> 7. Alimentele fermentate sunt chiar mai potente decat suplimentele
> probiotice. Microflora obtinuta de la legumele organice crescute in
> sol formeaza puternice relatii sinergetice pentru a se asigura ca (se)
> vor prolifera. Ele sunt echipate pentru a supravietui in natura si nu
> in laborator, asa cum se intampla in cazul suplimentelor.  Mie imi
> place mult ideea de a combina ceea ce ofera alimentele fermentate cu
> suplimente probiotice pentru un efect maxim, prin adaugarea
> continutului catorva capsule probiotice atunci cand punem la fermentat
> varza si alte legume.
>
> 8. Chiar si atunci cand legumele fermentate nu sunt organice,
> bacteriile prietenoase vor distruge din pesticide si alte substante
> nocive si le vor elimina prin colon; chiar si mercurul din peste poate
> fi distrus prin fermentare (si adaugarea de anumite condimente);
>
> 9. Muraturile ajuta si la absorbtia eficienta a nutrientilor din
> mancarurile impreuna cu care sunt consumate, prin cresterea
> biodisponibilitatii nutrientilor si corecteaza astfel deficientele.
>
> 10. Am mai spus si confirm pentru ca simt pe pielea mea: alimentele
> fermentate ajuta la controlarea poftelor de dulce. Carbohidratii,
> zaharul si alcoolul spala mineralele din oase, facand sangele acid.
> Desi stim cu totii cat de important este sa le evitam, ele provoaca
> dependenta si celor mai multora dintre noi ne este aproape imposibil
> sa le rezistam. Alimentele fermentate fac o treaba nemaipomenita si in
> aceasta privinta, dar si in privinta controlarii apetitului in
> general.
>
> 11. Zaharul din anumite legume (morcov, sfecla) este o problema pentru
> unele persoane intrucat poate crea dezechilibre la nivelul florei
> benefice (valabil si pentru fructele dulci); acest lucru se schimba
> insa atunci cand acele vegetale sunt fermentate; bacteriile vor
> consuma zaharul, iar noi ne vom bucura si de acele legume care altfel
> nu sunt optime pentru unii dintre noi;
>
> 12.  Alimentele fermentate ajuta digestia si prin gustul lor acru dat
> de acidul lactic. Gustul acru stimuleaza miscarea peristaltica, astfel
> incat intestinele vor avea parte de o eliminare mai usoara. Un rol
> important joaca aici si prezenta fibrelor (bauturilor probiotice din
> postarea anterioara le lipsesc fibrele, insa in rest aduc acelasi set
> de beneficii precum legumele fermentate).
>
> 13. Nu degeaba este bine ca legumele din familia crucifere sa
> predomine atunci cand punem la murat. Ele sunt extrem de eficiente in
> lupta cu boli grave precum cancerul. Cruciferele ajuta la schimbarea
> tendintei estrogenului de a se detoxifica in ficat, in schimb il fac
> sa gaseasca alte cai de eliminare si astfel scade riscul de cancer
> ovarian, uterin, de san precum si de boli inflamatorii precum
> sindromul premenstrual.
>
> Legumele crucifere sunt renumite pentru
> proprietatile lor anticancerigene, existand suficient de multe dovezi,
> incat sa-l convinga si pe cel mai inversunat opozant.
> Astfel, cruciferele sunt un aliat de nadejde in prevenirea cancerului
> la vezica urinara, sân, pulmonar, gastrointestinal, de prostata.
> Principalii compusi fitochimici cu activitate anticancer continuti de
> crucifere sunt glucosinolatii, care, la randul lor, elibereaza alti 2
> compusi anticancer: izotiocianatii si indolii. Aceste molecule
> anticancer sunt eliberate atunci cand cruciferele sunt mancate, ele
> aflandu-se intr-o stare latenta pana in acel moment. Este foarte
> important insa de tinut minte faptul ca gatirea necorespunzatoare a
> legumelor crucifere duce la reducerea considerabila a numarului de
> glucosinolati. Asadar, acestea trebuie gatite cat mai putin posibil,
> intr-o cantitate cat mai mica de lichid. Poti incerca, in acest sens,
> fierberea in aburi cu amestecare continua. Evita, de asemenea,
> legumele congelate intrucat nu mai beneficiaza de acelasi proprietati.
>   Familia cruciferelor se compune din:
>
> Varza - indiferent de soi
> Broccoli
> Conopida
> Varza de Bruxelles
> Gulia
> Napul
> Ridichi
>
> Cu cat consumi mai mult din aceste legume, cu atat, conform
> specialistilor, iti reduci sansele de a face cancer:
>
> Varza de Bruxelles - 237 glucosinolati (mg/100 g)
> Varza furajera - 201 glucosinolati (mg/100 g)
> Varza creata - 101 glucosinolati (mg/100 g)
> Varza alba sau rosie - 65 glucosinolati (mg/100 g)
> Broccoli - 62 glucosinolati (mg/100 g)
> Conopida - 54 glucosinolati (mg/100 g)
>
> In afara de glucosinolati, toate aceste legume contin si multe
> vitamine, minerale, fibre, ajutand la eliminarea toxinelor din
> organism. Nu uita insa sa le mesteci temeinic, pentru a beneficia la
> maxim de proprietatile lor anticancer.
>

No comments:

Post a Comment

sau trimite comentariul tau la scanave@yahoo.com