Fripturile si...colesterolul ( retineti cel putin modul de preparare a gratarului!)
To Me
Today at 6:38 PM
LUATI AMINTE !!!!!!!! cu drag vali
Mijloacele media au introdus o adevărată anxietate generală: teama de colesterol. Oameni de o splendidă sănătate telefonează la cabinet şi cer, cu o voce tremurândă programare pentru "colesterol". Buletinul de analize le adânceşte angoasa, aducându-i pe marginea disperării. "Am două sute. E grav, dom' doctor ?" Răspundem: nu, nu este grav. Valoarea normală a colesterolului în România este 280 mg la 100 de ml de sânge. Dacă este aşa, cum s-a ajuns totuşi că marea majoritate a laboratoarelor tipăresc buletine de analize pe care deja valori de 181 de mg % sunt trecute ca anormal de mari ? Ei bine, aici este o altă poveste. Una discret ruşinoasă pentru tagma noastră medicală, dar care totuşi trebuie spusă. Pacienţii sunt rugaţi să nu mai spună nimănui că au aflat de la mine cele ce urmează. Dacă totuşi vor spune, atunci să nu scrie, iar dacă vor scrie, să nu semneze. Dacă, totuşi, nesocotind acest sfat, vor semna, eu declar de pe acum că nu ştiu nimic şi că sunt cu totul străin de cele scrise mai jos.
Secretul este că scăderea valorii normale a colesterolului în sânge a urmat o curbă paralelă şi cu puţin ulterioară descoperirii unor medicamente care au proprietatea de a scădea colesterolul. Astfel, în anii '80, singurul medicament cu această proprietate principală era acidul nicotinic. Acesta era foarte ieftin şi, dealtfel, avea reacţii adverse importante, care îl făceau de utilitate atât de restrânsă, încât era departe de a trezi interesul firmelor de medicamente. De aceea, cei care vor deschide orice carte de medicină anterioară anului 1980, vor citi acolo valoarea normală a colesterolului, care este de 280 mg %, aşa cum am spus. Intervalul 260-280 mg % impunea atenţie şi regim, dar nu tratament medicamentos.
Odată cu descoperirea unor medicamente mai specifice, care scad colesterolul în mod mai eficient, mai scumpe şi aflate sub patent, interesul firmelor de medicamente pentru această clasă a crescut enorm. Cum numărul pacienţilor cu hipercolesterolemie reală era mic, specialiştii în marketing au făcut diferite socoteli, din care a reieşit că, dacă valoarea normală ar coborî de la 280 la 260 şi medicilor li s-ar induce ideea că este neapărat nevoie de tratament medicamentos cronic peste această valoare, firmele producătoare ar avea numai de câştigat. Cum, cel puţin oficial, valorile normale din fiziologie nu sunt stabilite de firmele de medicamente, ci de medici în baza unor studii, au început a se întruni "vârfurile cercetării medicale", mai întâi în congrese o dată la doi ani prin capitale europene, mai nou în congrese anuale prin locaţii mult mai exotice. La astfel de "întruniri ştiinţifice mondiale", de regulă însoţite de un bogat program cultural-artistic (de la degustări de licori la safari) există deja obiceiul ca medicii participanţi să prezinte lucrări "ştiinţifice", în care se pretinde, folosindu-se cu multă măiestrie posibilităţile largi ale statisticii, că valorile normale sunt mai mici decât se credea, că există riscuri serioase pentru sănătate la valori care ar fi fost O.K. înainte de congres, că aceste date noi ridică serioase probleme de sănătate publică etc. Să mai observăm că ceea ce este valabil pentru colesterol este valabil şi pentru valoarea normală a tensiunii arteriale şi (în măsură ceva mai mică ) pentru glicemie. Extrapolând, putem prevedea încă de pe acum că, dacă mâine va apărea un medicament care să modifice grupa sangvină, poimâine o mare parte dintre cititorii acestei pagini vor afla că suferă de o grupă sangvină de-a dreptul toxică.
Daca in timpul mesei se bea si ceai rece, aromat - un antioxidant care neutralizeaza substantele cancerigene - riscul unei mese total nesanatoase este eliminat.
Colesterolul, o problemă ?
|
Mijloacele media au introdus o adevărată anxietate generală: teama de colesterol. Oameni de o splendidă sănătate telefonează la cabinet şi cer, cu o voce tremurândă programare pentru "colesterol". Buletinul de analize le adânceşte angoasa, aducându-i pe marginea disperării. "Am două sute. E grav, dom' doctor ?" Răspundem: nu, nu este grav. Valoarea normală a colesterolului în România este 280 mg la 100 de ml de sânge. Dacă este aşa, cum s-a ajuns totuşi că marea majoritate a laboratoarelor tipăresc buletine de analize pe care deja valori de 181 de mg % sunt trecute ca anormal de mari ? Ei bine, aici este o altă poveste. Una discret ruşinoasă pentru tagma noastră medicală, dar care totuşi trebuie spusă. Pacienţii sunt rugaţi să nu mai spună nimănui că au aflat de la mine cele ce urmează. Dacă totuşi vor spune, atunci să nu scrie, iar dacă vor scrie, să nu semneze. Dacă, totuşi, nesocotind acest sfat, vor semna, eu declar de pe acum că nu ştiu nimic şi că sunt cu totul străin de cele scrise mai jos.
Secretul este că scăderea valorii normale a colesterolului în sânge a urmat o curbă paralelă şi cu puţin ulterioară descoperirii unor medicamente care au proprietatea de a scădea colesterolul. Astfel, în anii '80, singurul medicament cu această proprietate principală era acidul nicotinic. Acesta era foarte ieftin şi, dealtfel, avea reacţii adverse importante, care îl făceau de utilitate atât de restrânsă, încât era departe de a trezi interesul firmelor de medicamente. De aceea, cei care vor deschide orice carte de medicină anterioară anului 1980, vor citi acolo valoarea normală a colesterolului, care este de 280 mg %, aşa cum am spus. Intervalul 260-280 mg % impunea atenţie şi regim, dar nu tratament medicamentos.
Odată cu descoperirea unor medicamente mai specifice, care scad colesterolul în mod mai eficient, mai scumpe şi aflate sub patent, interesul firmelor de medicamente pentru această clasă a crescut enorm. Cum numărul pacienţilor cu hipercolesterolemie reală era mic, specialiştii în marketing au făcut diferite socoteli, din care a reieşit că, dacă valoarea normală ar coborî de la 280 la 260 şi medicilor li s-ar induce ideea că este neapărat nevoie de tratament medicamentos cronic peste această valoare, firmele producătoare ar avea numai de câştigat. Cum, cel puţin oficial, valorile normale din fiziologie nu sunt stabilite de firmele de medicamente, ci de medici în baza unor studii, au început a se întruni "vârfurile cercetării medicale", mai întâi în congrese o dată la doi ani prin capitale europene, mai nou în congrese anuale prin locaţii mult mai exotice. La astfel de "întruniri ştiinţifice mondiale", de regulă însoţite de un bogat program cultural-artistic (de la degustări de licori la safari) există deja obiceiul ca medicii participanţi să prezinte lucrări "ştiinţifice", în care se pretinde, folosindu-se cu multă măiestrie posibilităţile largi ale statisticii, că valorile normale sunt mai mici decât se credea, că există riscuri serioase pentru sănătate la valori care ar fi fost O.K. înainte de congres, că aceste date noi ridică serioase probleme de sănătate publică etc. Să mai observăm că ceea ce este valabil pentru colesterol este valabil şi pentru valoarea normală a tensiunii arteriale şi (în măsură ceva mai mică ) pentru glicemie. Extrapolând, putem prevedea încă de pe acum că, dacă mâine va apărea un medicament care să modifice grupa sangvină, poimâine o mare parte dintre cititorii acestei pagini vor afla că suferă de o grupă sangvină de-a dreptul toxică.
Tratamentul hipercolesterolemiei Dacă
valoarea colesterolului este până la 260 mg %, nu este necesar nici un
tratament, aşa cum am spus mai sus, deoarece nu putem vorbi de
hipercolesterolemie în această situaţie. Dacă valoarea colesterolului
este între 260 şi 279 mg %, este recomandabilă ţinerea unui regim cu
evitarea excesului de colesterol, împreună cu repetarea determinării
colesterolului şi a fracţiilor sale (raportul HDL versus LDL, dacă nu a
fost făcut) Dacă valoarea colesterolului este între 280 şi 299 mg % este
necesar un regim hipocolesterolemiant, cu evitarea smântânei, untului,
laptelui gras, cărnii grase şi cu limitarea numărului de gălbenuşuri la 4
pe săptămână (albuşurile nu conţin colesterol). Se recomandă un regim bogat în peşte (minimum 2 kg pe săptămână ) şi folosirea cu generozitate a cimbrului şi usturoiului. Toate fructele sunt indicate, dar merele ocupă primul loc în această privinţă. Din
6 în 6 luni se face evaluarea rezultatelor regimului, dozându-se atât
colesterolul total, cât şi fracţiile lui. Dacă valoarea colesterolului
este de 300 mg % sau peste, recomand tratament medicamentos. De regulă
cu Vasilip o tabletă de 10 mg pe zi imediat înainte de masa principală,
sau o altă schemă în funcţie de datele culese la consultul medical.
Reevaluare după 3 luni, pentru a vedea dacă dozele sunt eficiente.
Tipuri de întrebări frecvente: Am
colesterolul 245, buletinul de analiză îmi dă această valoare în chenar
negru şi în dreptul ei scrie: "above normal range". Şefa laboratorului,
când mi-a înmânat buletinul de analiză, m-a rugat să stau jos. Vecinii
şi cei din familie sunt îngroziţi de cât de mult colesterol am, iar
medicul cardiolog mi-a prescris să iau 6 tablete de Sortis pe zi,
spunându-mi că în caz contrar am să fac infarct. Ce este de făcut ? Răspuns: dacă
încă nu aţi citit articolul acesta, citiţi-l. Laboratorul dă valorile
normale în funcţie de ce valori normale se introduc cu ajutorul
tastaturii, nu în funcţie de valorile medii a unui grup de 85, 90 sau 95
% dintr-un eşantion considerat sănătos, aşa cum ar trebui, potrivit
unei definiţii ştiinţifice a "normalului". Vecinii şi cei din familie
sunt victimele campaniilor media, iar cardiologul ar vrea să primească
invitaţie şi sponsorizare şi la congresul de anul viitor de la
Ouagadougou . Dacă nu credeţi toate acestea, intraţi în primul
anticariat şi uitaţi-vă în orice carte de medicină anterioară anului
1980 şi vedeţi cât este colesterolul normal.
Am auzit că uleiul de porumb nu conţine colesterol, e adevărat? Răspuns: nici
un ulei nu conţine colesterol, deoarece plantele nu sunt capabile să
sintetizeze colesterol ca atare. Deci, orice fruct sau legumă sau
cereală este la fel de bună din punctul de vedere al regimului în cazul
unei hipercolesterolemii, iar un număr mic de plante sunt în mod
deosebit indicate, de exemplu: merele, usturoiul, cimbrul. Este esenţial
să nu mâncaţi de loc: carne grasă şi smântână şi să mâncaţi cât mai
puţine gălbenuşuri de ou, care sunt saci cu colesterol. Dimpotrivă,
peştele este foarte indicat. Orice fel de peşte şi cu precădere, în mod
paradoxal, peştele gras. Deşi laptele şi multe brânzeturi conţin
colesterol, ele nu cresc în mod semnificativ colesterolul dacă sunt
folosite în cantităţi prudente.
Tratamentul medicamentos al colesterolului are reacţii adverse? Răspuns: Orice
medicament, începând cu banala aspirină, are reacţii adverse. Cu
deosebire un tratament cronic, care se ia cu lunile şi anii, are
posibile riscuri. Aceasta nu înseamnă să nu luăm medicamente de loc, ci
să o facem atunci când, în urma unui raţionament medical, medicul nostru
consideră că beneficiul scontat este mai mare decât riscul potenţial.
Urmez un regim strict vegetarian, şi totuşi colesterolul meu nu scade sub valoarea de 280 mg %. De unde atâta colesterol, dacă eu în ultimele săptămâni am mâncat numai urzici şi mere? Răspuns: Această
situaţie (relativ rară ) în care vă aflaţi se explică printr-o
tulburare reală de metabolism. Aşa cum spuneam, celulele animale
sintetizează colesterol, iar cele umane nu fac excepţie. Uneori această
sinteză este în exces. Va trebui să urmaţi un tratament medicamentos, în
principiu toată viaţa, tratament în lipsa căruia există un mare risc să
suferiţi de una sau mai multe din numeroasele boli favorizate de
excesul de colesterol: cardiopatia ischemică, accidentul vascular
cerebral, etc.
Am colesterolul mărit, dar nu suport să mănânc peşte, iar usturoiul îmi face rău. Ce este de făcut? Răspuns: În
loc de peşte, puteţi folosi numeroasele suplimente alimentare care
conţin acizi omega-nesaturaţi, iar în loc de usturoi, încercaţi tablete
de usturoi de la farmacie. De asemenea, la farmacie sau la plafar mai
puteţi găsi combinaţii din plante pentru ceaiuri hipolipemiante.
Colesterolul meu total este normal, dar raportul HDL - LDL nu este bun. Ce trebuie să fac? Răspuns: afectarea
raportului dintre "colesterolul bun", adică HDL şi "colesterolul rău",
adică LDL are importanţă mai ales în cazurile în care colesterolul
normal este crescut sau are valori la limită. Deci, în cazul dv nu se
poate vorbi de hipercolesterolemie. O importanţă mai mare acordată
peştelui în alimentaţie ar fi indicată, totuşi.
Mereu aud despre marea problemă a colesterolului crescut. Dar eu am colesterol scăzut, sub limita normală. E vreo problemă ?Răspuns: nu,
deoarece nu există boli care să fie declaşate de prea puţin colesterol,
aşa cum există în cazul invers. Totuşi, unele studii sugerează o
legătură între colesterolul scăzut (sau la limita inferioară ) şi
depresie, fără a se putea preciza dacă e vorba de o legătură de tip
cauză-efect sau de o corelare de altă natură.
Dr Mihnea DRAGOMIR Bucureşti, 16 iulie 2008 Toti bolnavii care au murit de inima in ultima vreme au murit cu colesterolul foarte mic. E un adevar dovedit statistic.Colesterolul marit nu produce moartea
No comments:
Post a Comment
sau trimite comentariul tau la scanave@yahoo.com