Wednesday, May 28, 2014

DESBATERI sau 'ZBATERI' ....



Puncte de vedere....

Dezbateri sau 'Zbateri' .....

De mai multa vreme‚’dreapta’politica de la noi este dezbinata; motivele sunt multe si a ’despica acum firul in patru’ nu-si are rostul, ar fi chiar o pierdere de timp...

Acum dupa scorurile de dupa Europarlamentare [ niste alegeri anoste fara miza, afara de miza ’orgoliilor’ si a unor calcule egoiste -financiare/salariale mercantile...], unii lideri au cazut, ieri, ’la pace’ si vor sa faca, iarasi, un nou partid. 

Nu este un lucru neobisnuit sa faci fuziunea a unor partide [care mai ieri,  se dusmaneau de moarte..., la TV]. S-a mai intamplat...

Daca asa ceva se va intampla totus..., fiecare participant la noul partid spera ca se va revolva un lucru neobisnuit la noi – Unitatea de vederi care face parte [pardon – nu face parte...] din ampla dezbinare a societatii noastre – ”esti de Stanga ori esti de Dreapta” [ intre timp s-a mai inventat si inca un ’pol’ politic... de Cetru, care de fapt a incurcat si mai mult lucrurile in mintea multor votanti].

A infiinta un  nou partid, deci, nu este o treaba prea grea... dar ‚’metehnele’ vor fi absolut aceleas ca si pe vreme cand partidele considerate a fi ‚’dusmane’, paradoxal, existau ‚ orbeste’,de aceias parte a bariadei, intr-o veselie greu mimata si  bine mersi,  fiecare ’actor’ avea partea sa de ’prezenta’ in polemica cotidiana, dupa care se ducea acasa sa doarma linistit ca a facut ceva....

Inchei acest comentariu cu o ultima observatie: ma intreb hitru...‚ ’talpa tarii’, oamenii simpli, care nu au cine stie ce cultura politica, oare cum vad ei lucrurile ? 

Oare gasim in randurile celor care se lasa dusi la vot vreo urma din gandirea, strategia celor din societatea politica romaneasca ? 

Eu cred ca adevarata masa votanta nu are asemenea preocupari si ei, din instinct aproape, aleg una din cele doua parti ale intregului omniprezent  reprezentat de notiunile antagonice vechi, antice si de demult.... - ’Stanga / Dreapta’ [ si asta, mereu schimbator, precum bate vantul..., in functie, de cine este  ‚cel mai tare din parcare’ – adica,  cand erau pdl-istii la Putere, votau cu ei... acum cand sunt usd-istii, voteaza cu ei....].

Atunci, eu sfatuiesc pe cei care acum se zbat [sau ’dezbat’...] de a face un lucru perfect vizibil a fi  ’contra naturii’ ..., sa fie sensibili la ceea ce se intanpla cu oamenii simpli –  ca de fapt voturile vin, majoritatea, de la ei.

In acest sens eu NU cred ca ideia de a fuziona si a mai face inca un nou partid [de drepata] este ceva salvator – eu cred ca partidele, partiduletele care existau si pana acum trebuie sa faca un efort unificator dupa modelul orientarii oamenilor simpli – sa faca o alianta, o uniune sau ce alt termen doriti dar ea sa se denumeasca ’de Dreapta’.

Partidele, partiduletele, care au structuri si oameni bine cunoscuti, sa faca un lucru logic, sa gaseasca o cale simpla de a-i atrage pe majoritari de partea lor, sub aceasta mare umbrea ’de dreapta’ – fara a pune pe prim plan aparteneta la un partid sau altul.

Asa se va ’impaca si capra si varza’ .... iar fiecare roman sa-si pastreze calitatea de membru sau ne-membru al unui partid cu care s-a obisnuit dar fundamental va fi o delimitare logica ‚’eu sunt de Dreapta’ [cum de fapt o au si cei care sustin ‚’eu sunt de stanga’]; in acest fel orgoliile partinice raman neatinse dar obiectivul politic apare ca fiind unul simplu sub sintagma ’sunt de Dreapta’, adica nu unul neproductiv - cum ar fi sunt impotriva celor de Stanga ci cred ca cei de Dreapta pot face ca treburile tarii sa mearga mai bine, pe fagasul lor firesc !

Asta este adevaratul tzel am majoritatii oamenilor, nu un partid unic, fie el de Dreapta sau de Stanga va rezolva dilema ci implicarea oamenilor simpli in optiunea care desparte apele – credinta intima spre care tinde sa gandeasca sau sa traiasca -’eu sunt de Dreapta’!!!

Aici ar trebui ca  partidele, partiduletele sa faca pace si sa arate ca-si cunosc atat interesele lor dar, mai ales,


ale masei mari de votanti care, indiferent cum i-ai luat habar n-au ’’cu ce se mananca” politica  asta de la televizor” ....

[ acest text poate fi redactat mai bine,  mai concis si convingator ... cine poate s-o faca va fi un om cu picioarele pe pamant chiar daca eu, par a avea mintea in nori...]

3 comments:

  1. Aseara, pe EuroNews, primul subiect prezentat era legat de posibilitatea ca Angela Merkel sa devina Presedinte al UE [ cred ca optiunea este realista si chair eficienta](a); din polemica partidelor de dreapta romanesti, nu rezulta ca adunaera lor sub stegaul unui partid suveran ese posibila din motive subiective {grandomanii imberbe] (b). In acest context eu fac urmatoarea ’declaratie politica’ ....:
    << Postez un ultim apel cu iz politic, la ratiune si inteligenta din partea celor care vor citi acest mesaj:
    1. Cei care sunt adeptii ideologiei ’de Dreapta’, INDIFERENT de PARTID .., deci,care sunt opusul ideologiei de Stanga ..., sa aleaga FORMAREA UNEI ALIANTE, FARA PARTIDE, IN CARE SA SE REGASEASCA doar ideia ’sunt un om de dreapta’; cel mai simplu si direct apel la asemenea simpatizanti ar fi ca denumirea acestei aliante sa fie simpla si convingatoare - ”Alianta de Dreapta”[AD]; acest lucru este opus manierei folosite de cei de Stanga care in Uniunea lor, au un conglomerat de partide, fiecare cu pretentii si interese specifice [dar au lozica comuna sa fie ’neaparat contra lui traian basescu’, care, de exmplu - daca nu ar fi existat pe scena politica, acesti stangisti nu ar fi avut dece a se mai uni, niste ciudati...]
    2. ”Alianta de Dreapta”, nemai avand langa acest titlul alte nume va reprezenta o singura optiune, fara fel de fel de alte invocari si solutii – iar acest lucru va insemna ca exista UNITATE si ca toate celelalte interese devin minore in fata sintagmei ’eu sunt de drepta’.
    3. Cel mai bun gand pe care doresc sa-l transmit acestor lideri de Dreapta este ca fie de acord cu rationamentul urmator:
    Mircea Olaru “”Si vis Pacem, para Justitiam / De vrei Pace pregateste Justitia!””
    Viitorul presedinte al Romaniei trebuie sa fie cel putin egalul actualului presedinte ... [logic]; dar la ‘orizont’ nu se prea vede unul care sa fie asa – caz in care romanii trebuie sa aleaga un presedinte de gen femenin, iar in acest caz trebuie sa alegem pe nimeni altcineva decat pe Monica Macovei !!! Avem absoluta nevoie de o ‘Angela Merkel’ – “Made in Romania” http://youtu.be/BW805sPrlzk, by R. B. Gregg (1936)>>

    ReplyDelete
    Replies
    1. see > http://youtu.be/BW805sPrlzk

      Delete
    2. ne-am cam saturat de 'partidul unic', inca din '89, e bine sa existe cat mai multe partide dar nu se poate nega existenta omniprezenta a celor doua mari 'umbrele' - 'eu sunt de Stanga' sau 'eu sunt de Dreapta; daca Dreapta face un mare partid, asta va deveni precis partid unic, cu baronii lui, cu orgoliilre lui si cate si mai cate.... dar daca fiecare partid isi pune fanii sa semneze chiar un fel de angajament [chair cu mana pe Biblie... ca deh, ne-am tot obisnuit...], cel putin vom sti mai precis si mai sigur, cati prersupusi votanti vor exista pe partea asta numita 'o platforma politica simpla si clara, asa cum sunt si cele 10 Porunci din cartile sfinte... [ la ora actuala nu avem aprtide care sa aiba o platforma politica enuntata si doar sugerata...]

      Delete

sau trimite comentariul tau la scanave@yahoo.com