Thursday, May 1, 2014

SPORT: Greseli de evitat ...

Top 7 Greseli de evitat atunci cand faci sport

Scopul sportului este acela de a ne face sa ne simtim bine, de a ne ajuta sa avem un tonus ridicat si o stare buna de sanatate. Pentru a reusi sa atingi cu brio acest deziderat, este important sa previi posibilele efecte nedorite legate de practicarea sportului si sa stii cum sa maximizezi beneficiile sale.

Atentie: greselile asociate cu practicarea sportului iti pot afecta sever sanatatea sau te pot costa chiar viata! Ca sa le eviti nu trebuie sa ocolesti miscarea, ci doar sa le cunosti si sa tii cont de ele.

Iata, in continuare, care sunt cele mai grave greseli legate de sport pe care ai putea sa le faci inaintea, in timpul antrenamentului sau dupa incheierea sa:

7) Sa nu te incalzesti corespunzator. Lipsa incalzirii sau incalzirea realizata superficial, prea rapid poate avea ca rezultat intinderea, fisura sau chiar ruptura de ligament sau musculara. De asemenea, plamanii nu au timp sa se adapteze, iar capacitatea pulmonara nu creste suficient pentru o buna sustinere a efortului.

6) Sa faci miscare intr-un spatiu insuficient aerisit. Consecintele sunt aparitia rapida a oboselii, suprasolicitatea inimii si faptul ca vei face mai usor febra musculara.

5) Sa te apuci de sport imediat dupa o masa copioasa. Rezultatul poate fi dispneea, moleseala accentuata sau chiar un accident vascular!

4) Sa faci sport dupa o noapte nedormita. Mai ales daca si fortezi “eroic”, aceasta poate fi o cale catre atacul cardiac.

3) Sa fumezi inainte sau dupa antrenament. De ce sa nu fumezi imediat dupa ce faci sport este simplu: respiratia este mai profunda si mai accelerata, deci inhalezi mai mult fum de tigara decat in mod normal. Dar cu ce te-ar putea afecta fumatul exact inaintea sportului? In timp si dupa ce fumezi, ritmul cardiac si tensiunea arteriala sunt crescute iar nivelul de oxigen din sange - redus. Suna cumva periculos? Chiar este!

2) Sa fortezi prea mult. Fie ca suprasolicitarea sfideaza limita de rezistenta la efort, limita de forta ori limita de viteza (de explozie), aceasta poate duce la accidente (la nivelul aparatului locomotor sau accidente vasculare).

1) Sa faci dus fierbinte dupa sport. Hipertermia si dilatarea vaselor de sange risca, in aceasta situatie, sa depaseasca punctul limita de rezistenta. Asteapta - dupa terminarea exercitiilor - ca respiratia sa iti revina la normal, apoi fa un dus cu apa calduta.

Liviu Deculescu


No comments:

Post a Comment

sau trimite comentariul tau la scanave@yahoo.com