Friday, June 14, 2013

COMPORTAMENTE UIMITOARE ...

Comportamente uimitoare ale mamelor din regatul animalelor (Galerie foto)

 
Regatul animalelor ascunde numeroase surprize, inclusiv in ceea ce priveste comportamentul femelelor. Mamici prin excelenta, uneori tiparul comportamentelor acestora este unul surprinzator, intr-un sens pozitiv sau negativ, dupa caz.
Iata cateva exemple de comportament cel putin neasteptat printre mamicile din regnul animal, conform LiveScience.

Adoptiile la canguri

Adoptiile de canguri


Cateodata, femelele cangur adopta alti pui, din aceeasi specie. De cele mai multe ori, aceste adoptii au loc accidental, dar asta nu inseamna ca mamele adoptive nu isi ingrijesc cu acelasi devotament puii. Desi in captivitate au mai existat cazuri de marsupiale care au adoptat pui, exemplele din salbaticie au fost intotdeauna mai rare.

Si alte animale, precum leii de mare, sunt recunoscute pentru acest comportament in habitatul lor natural.

Cucul isi lasa puii in grija altor pasari

Cucul isi lasa puii in grija altor pasari


Cand vine vorba de cresterea puilor, cucul deleaga aceasta sarcina altor specii de pasari. Femelele din aceasta specie isi depun ouale in cuiburile altor pasari, de obicei specii mai mici. Puii de cuc eclozeaza si cresc destul de repede, ceea ce duce deseori la o adevarata revolta in cuib. Nu de putine ori, ceilalti pui mor, iar cei de cuc primesc toata atentia mamei adoptive.

Furnicile care sug sangele celor din aceeasi specie

Furnicile care sug sangele


Furnicile din specia Adetomyrma din Madagascar obisnuiesc sa bea fluidele propriilor odrasle. Aceste fluide ale sistemului lor circulator sunt cunoscute ca hemolimfa, echivalentul sangelui. Din fericire, puii supravietuiesc acestui comportament straniu al parintilor.

Oamenii de stiinta nu stiu cu exactitate de ce furnicile reactioneaza astfel, dar cred ca ar putea fi o forma de comportament social.

Maimutele care isi ucid puii

Maimutele care isi ucid puii


Atunci cand un babuin mascul Gelada preia un grup de la un alt mascul, obisnuieste sa omoare puii fostului "sef". Pentru a preveni acest comportament, femelele gestante obisnuiesc sa isi provoace un fel de avort spontan, preferand sa isi omoare ele puii nenascuti.

Fenomenul a fost descoperit in 1959, la soareci, de catre biologul Hilda Bruce, comportamentul numindu-se de atunci "efectul Bruce". De-a lungul timpului, acest efect a mai fost sesizat si la alte rozatoare, dar nu si in afara laboratorului, asa cum se intampla cu maimutele Gelada.

Paianjenii canibali

Paianjenii canibali


Femelele din specia Stegodyphus sunt unele dintre cele mai altruiste mame din regnul animal. Au mare grija de oua, iar odata micile insecte iesind la lumina, chiar le dau mancarea regurgitata. Atunci cand acestea au aproximativ o luna, femela le permite puilor sa urce pe aceasta, cei din urma injectandu-si veninul si enzimele digestive in mama, omorand-o si hranindu-se apoi cu corpul acesteia. Inainte de a parasi cuibul, cativa dintre pui chiar se mananca intre ei.

Femelele cimpanzeu Bonobo isi asista fiii in ritualul imperecherii

Comportamente uimitoare ale mamelor din regatul animalelor (Galerie foto)


La cimpanzeii Bonobo, faptul ca mama isi asista fiul in gasirea unei partenere este de bun augur. Se pare ca echipa mama-fiu creste oportunitatile celui din urma. Femelele isi expun fiii in cercurile sociale si ii sperie pe eventualii rivali masculi.

Serviciile de taxi ale broastelor

Serviciile de taxi ale broastelor


Dupa ce femela din specia Oophaga pumilio sau Dendrobates pumilio depune pana la 5 oua si puii eclozeaza, aceasta ii transporta in copacii inalti de pana la 30 de metri. Sus, in arbori, femelele cauta cele mai bune conditii pentru fiecare pui, hranindu-l si ajutandu-l sa ajunga la maturitate.

No comments:

Post a Comment

sau trimite comentariul tau la scanave@yahoo.com