Vase bune - vase periculoase.
Topul celor mai bune vase de gătit
Folosiţi cu măsură obiecte de aluminiu, cupru sau
căptuşite cu teflon de slabă calitate.
Care sunt cele mai sănătoase opţiuni:
Care sunt cele mai sănătoase opţiuni:
1. Vasele din aluminiu
conduc uniform căldura şi sunt preferate de mulţi producători industriali. Dar
aluminiul poate ajunge în compoziţia mâncărurilor preparate termic şi se poate
depune în special în structurile nervoase. Există studii care indică faptul că
aluminiul poate contribui la apariţia bolii Alzheimer. Aluminiul este inclus pe
lista celor mai nocive 200 de substanţe toxice, realizată de Departamentul de
sănătate al SUA (U.S. Department of Health and Human Services). Pe piaţă,
există vase de gătit din aluminiu acoperite cu teflon sau ceramică. Acestea nu
permit aluminiului să intre în contact cu mâncarea decât în cazul unei
deteriorări (zgârieturi). Aşadar, odată învelişul deteriorat, nu mai folosiţi
vasul.
2. În privinţa
teflonului există deja controverse pe piaţă. Au apărut studii care fac
legătura între teflon şi diverse tipuri de cancer. Motivul este prezenţa
acidului perfluorooctanoic sau PFOA, dar şi a cadmiului şi plumbului. Agenţia
de Protecţie a Mediului din SUA a introdus deja pe lista substanţelor
periculoase PFOA şi a cerut companiilor să înlocuiască PFOA cu alte materiale.
Şi aceasta până în 2015.
3. Vasele din cupru
sunt, de asemenea, de evitat. Cuprul este necesar în alimentaţia umană, iar
limita maximă este de 10 miligrame zilnic. Dar o cantitate mare de cupru poate
ieşi din vasul de gătit sub influenţa căldurii. Se ştie că alimentele cu
aciditate ridicată favorizează absorbţia cuprului. Aşadar, există riscul
intoxicării.
Topul
celor mai bune vase de gătit
Lut
Vasele din lut au fost inventate acum mii de ani. Sunt
în continuare cele mai bune. Nu au reactivitate în contact cu alimentele şi
emit o căldură eficientă pentru gătit. Rezistă la temperaturi mari şi nu doar
la cuptor. Există vase groase care se pretează inclusiv la foc deschis. Vasul
se încălzeşte uşor şi nu reprezintă nici un pericol pentru alimentele gătite.
Piatră
După descoperirea focului, oamenii nu găteau, culmea,
la foc deschis, ci pe pietre încălzite, deci prin coacere. Erau deştepţi? Erau
pentru că flacăra directă în combinaţie cu proteinele animale sau cu grăsimea
dezvoltă compuşi cancerigeni. Dacă însă coaceţi carne şi legume pe piatră încălzită,
atunci procesul de gătire este blând. Iar piatra, un element din natură, nu
elimină compuşi periculoşi prin încălzire. Pietrele de gătit se găsesc în
magazinele de electrocasnice şi sunt încălzite pe un sistem electric.
Sticlă
Şi sticla a
fost inventată timpuriu şi se consideră până acum cel mai bun material pentru
stocarea alimentelor. De asemenea, sticla este extrem de bună pentru gătitul la
cuptor. Sticla de yena este un material inert, ceea ce înseamnă că nu va
interacţiona cu alimentele, nici chiar cu cele acide.
Ceramică Este, de asemenea, un material
potrivit atât pentru tigăi, cât şi pentru vase mari destinate preparării la
cuptor. Folosiţi cu încredere vasele integrale din ceramică, dar şi pe cele
căptuşite cu ceramică în strat gros. Atenţie, când se deteriorează trebuie
aruncate!
Inox inoxidabil
Inoxul este
stabil la temperaturi ridicate şi nu eliberează substante nocive în alimente.
Când cumpăraţi un vas din inox, aveţi grijă să nu aibă în interior elemente
care susţin coada vasului şi care, de obicei, sunt confecţionate din aluminiu.
Email
Şi în cazul vaselor din email, un material sănătos,
trebuie să fiţi atenţi ca să nu fie deteriorate. Chiar şi la o mică zgârietură,
trebuie aruncate. Emailul este antibacterian, complet inert (dacă este intact),
indiferent de temperatura la care se găteşte, nu reţine resturi alimentare sau
mirosuri.
Wok
Este împrumutat din bucătăria asiatică. Iată ce spune
profesorul Gheorghe Mencinicopschi despre el: “Acest vas a câştigat tot mai
mulţi adepţi deoarece forma sa permite amestecarea uniformă a cărnii, a
peştelui, a legumelor. În acelaşi timp, reduce la minimum cantitatea de ulei
folosită. Alimentele necesită, de asemenea, un timp redus de preparare şi
astfel îşi menţin proprietăţile nutritive”. Dacă vă cumpăraţi wok fabricat pe o
bază de aluminiu, aveţi grijă să nu zgâriaţi teflonul, astfel încât alimentele
să intre în contact cu aluminiul încălzit.
Atenţie la microunde!
Indiferent de vasul în care aţi gătit, nu încălziţi
mâncarea la microunde. “Microundele încălzesc rapid mâncarea, dar, în acelaşi
timp, alterează glucidele, lipidele, proteinele, vitaminele şi enzimele, iar
radiaţiile emanate cresc şi de 10-12 ori cantitatea de bisfenol A dintr-un
recipient de plastic”, spune prof. dr. Gh. Mencinicopschi. Nu gătiţi nici în
staniol, este o altă recomandare. ‘’Ionii de aluminiu pot ajunge în alimente
şi, odată ingeraţi, au un efect toxic, în special asupra creierului. În top se
află afecţiunile neurovegetative (Alzheimer, Parkinson), anemie, afecţiuni
pulmonare. În plus, împiedică absorbţia calciului, crescând astfel riscul de
osteoporoză sau alte boli ale oaselor”, atrage atenţia prof. dr. Gh.
Mencinicopschi. Şi nu păstraţi nici un produs alimentar în recipiente de
plastic, ci doar din sticlă, din ceramică sau din inox. Contaminarea cu
produşii din plastic se face dacă alimentele sunt încălzite la microunde, prin
contactul cu un lichid foarte cald sau cu mâncare acidă (mâncăruri grase,
brânzeturi, lactate, dulciuri). De fiecare dată când cumpăraţi caserole de plastic,
verificati codul de reciclare de pe ambalaj. Dacă observaţi cifra 3 sau 7,
atunci acea caserolă sigur nu trebuie să ajungă în frigider.
No comments:
Post a Comment
sau trimite comentariul tau la scanave@yahoo.com