Ştim cu toţii că alimentaţia sănătoasă este unul dintre elementele principale ale unei vieţi lipsite de probleme medicale. Însă alimentaţie sănătoasă
nu înseamnă doar alimentele care au beneficii pentru sănătate. La fel
de important este şi modul în care se gătesc aceste alimente. Dacă nu
sunt preparate cum trebuie, aceste alimente îşi pierd din
proprietăţile-minune.
1. Cartofii sunt buni după ce s-au răcit
Cartofii
copţi sunt un adevărat deliciu şi sunt foarte sănătoşi. Atunci când
sunt copţi, celulele de amidon din cartofi de umflă, se sparg, astfel
fiind mai uşor de digerat. Însă atunci când sunt reci, o parte din
amidonul gelatinizat în timpul coacerii se transformă în cristale
(amidon rezistent) care nu pot fi digerate în stomac şi care, odată
ajunse în intestine, ca şi fibrele, contribuie la regularizarea
tranzitului. Cercetători britanici spun că amidonul rezistent se găseşte
în procent de 13% în cartofii copţi reci, spre deosebire de 7% în
cartofii copţi fierbinţi.
2. Porumbul dulce este mai bun la cutie
Antioxidanţii
din porumbul dulce cresc cu până la 44% în timpul procesării şi
conservării acestuia. Tocmai de aceea, cercetătorii de la Universitatea
Cornell din New York consideră că ar trebui consumat porum dulce din
conserve.
3. Uleiul de măsline nu este bun la gătit
Uleiul
de măsline este bogat în acizi graşi omega-6 care protejează organismul
de boli cronice, precum cele cardiovasculare sau artrită. Tocmai de
aceea oamenii sunt tentaţi să-l folosească şi la gătit. Însă, în urma
acestui proces, se eliberează radicali liberi - molecule dăunătoare care
distrug celulele. Uleiul de măsline este recomandat doar pentru salate
şi prepararea sosurilor reci.
4. Morcovii sunt mai buni fierţi
Cercetători
italieni au scos la iveală faptul că în morcovii fierţi se află o mai
mare concentraţie de carotenoizi (antioxidanţi folosiţi la sinteza
vitaminei A), decât în morcovii cruzi sau în cei preparaţi la aburi.
Vitamina A este importantă pentru creştere, reproducere, imunitate,
sănătatea pielii, a ochilor şi a părului.
5. Ceaiul se fierbe cel puţin un minut
Polifenolii
care protejează celulele inimii sunt eliberaţi doar atunci când ceaiul
este încălzit. 1-4 minute sunt suficiente pentru a ajuta aceşti
antioxidanţi să fie activi.
6. Pastele "al dente" sunt mai sănătoase
Pentru
ca pastele să asigure senzaţia de saţietate mai multă vreme, acestea
trebuie să fie preparate "al dente", adică fierte la exterior, dar cu
miezul ferm. Atunci când pastele sunt mai tari, enzimele digestive din
intestin au nevoie de mai mult timp pentru a transforma amidonul în
zaharuri, pe care le eliberează mai lent în fluxul sangvin şi astfel,
senzaţia de saţietate persistă mai mult. Dacă pastele sunt fierte prea
mult, amidonul este descompus rapid în zaharuri. Pentru a avea paste "al
dente", ar trebui să opriţi focul cu 2-3 minute mai devreme decât este
indicat pe pachet.
7. Bananele sunt mai sănătoase verzi
Cu
cât banana este mai verde, cu atât aceasta conţine mai mult amidon
rezistent care este mai lent absorbit în organism şi astfel veţi consuma
mai puţine calorii. În schimb, când banana este coaptă, amidonul se
transformă repede în zahăr.
8. Cafeaua neagră este mai sănătoasă decât cea cu lapte
Nutriţioniştii
spun că o cafea preparată cu lapte integral are nu mai puţin de 225 de
calorii, adică 11% din necesarul caloric zilnic. În schimb, o cafea
simplă, nu are decât 50 de calorii. Cafeaua simplă protejează inima
contra maladiilor cardiace, precum şi de diabetul de tip 2.
No comments:
Post a Comment
sau trimite comentariul tau la scanave@yahoo.com