Friday, November 1, 2013

Despre tara noastra ....

In anii de inainte de '89 cand romanii nu prea aveau cesa 'vada' deafara cum este Romania, in Yugoslavia fiind, Nichita Stanescu a scris :"cand esti in afara granitelor vezi de frumoasa tara aveam' [reproduc din memorie]... si urgent a fost tras pe 'linie moarta'

Eu m-am reindragostit de tara mea, cand am stat mai mult departe de ea [am lucrat ca antrenor de inot mai multi ani in Turcia]; dar acolo am avut si ocazia sa vad ca si altii, turcii, au sentimente frumoase, prietenesti fata de noi, adica sa fiu bine inteles, fazta de noi cei din vremurile acelea mohorate..., cand a trecut prima data vasul Independenta, care avea dimensiuni remarcabile pentru vremea aceea..., am vazut turci aplaudand si scandand Romania...., iar pe mine m-o dat lacrimile....


Cuvinte UIMITOARE despre ţara noastră, rostite de Prinţul Charles: "România e o ţară minunată cu oameni remarcabili"

A

Cuvinte UIMITOARE despre ţara noastră, rostite de Prinţul Charles: "România e o ţară minunată cu oameni
 remarcabili" 442
Prinţul Charles afirmă în partea a treia a documentarului "Wild Carpathia" - care a fost lansată miercuri seară la Bucureşti - că România este o ţară minunată, cu oameni remarcabili, iar păşunile din această ţară sunt unice.Cea de-a treia parte a seriei documentare "Wild Carpathia", intitulată "Wild Forever", promovează mai multe zone din România, între care oraşul Cluj-Napoca, Maramureşul, cimitirul de la Săpânţa, Bucovina, Munţii Făgăraş, Valea Zălanului şi satul Saschiz, şi include un interviu cu prinţul Charles al Marii Britanii, prin care acesta îşi manifestă dorinţa de a ajuta România să-şi conserve moştenirea culturală rurală.

Întrebat de scenaristul şi prezentatorul documentarului, Charlie Ottley, cum poate fi conservat peisajul mitic din România, prinţul Charles spune: "În ziua de azi, este o adevărată provocare. Întâi şi întâi, trebuie convinşi oamenii de cât de preţios este. Trebuie să oferi protecţie în contextul dezvoltării durabile. Nu poţi opri dezvoltarea, dar cheia este să lucrezi, pe cât posibil, cu localnicii care, în nouă cazuri din zece, şi în toată lumea este la fel, nu vor să vadă mediul distrus. Dar vor să găsească moduri şi ocazii de a-şi îmbunătăţi viaţa păstrând tradiţiile, fie ele în mediul antropic sau natural". 

Totodată, prinţul Charles spune că o mare problemă pe care a întâlnit-o în România "este concepţia oamenilor că lucrurile lor sunt vechi şi demodate, că sunt irelevante".

"Aruncă lucrurile vechi, dar mai târziu ajung să le vadă valoarea. De multe ori, este deja prea târziu, fiindcă au dărâmat multe clădiri sau le-au modernizat excesiv. Cererea uriaşă pentru hrană şi lucruri trebuincioase e evidentă. Dar un aspect vital e cum abordezi comunităţile locale. Cum să ajuţi la supravieţuirea micilor proprietari. Această parte a lumii nu este pentru arat. Dacă s-ar ara, s-ar elibera mult carbon, foarte dăunător. Păşunile de aici sunt de-a dreptul unice la nivel european şi mondial. N-am mai văzut ceva asemănător, n-a mai rămas aşa ceva nicăieri. Sunt o bijuterie din coroana României.

Poate oamenii nu văd asta, dar România este o ţară minunată. Aici trăiesc oameni remarcabili, care nu se dau bătuţi. Au trăit experienţe îngrozitoare, care i-au afectat foarte mult: cele două războaie mondiale şi toate celelalte suferinţe trăite de la al Doilea Război Mondial până acum.

Aceşti oameni au trecut prin multe, au văzut multe suferinţe, distrugeri, iar vieţile le-au fost distruse. Le suntem datori să găsim o cale pentru un viitor mai bun, care să le păstreze cultura, tradiţiile şi valorile", spune prinţul Charles.

No comments:

Post a Comment

sau trimite comentariul tau la scanave@yahoo.com