Monday, December 30, 2013

Despe ciori ....





 
Despre Corbi si Ciori...
Transport aerian cu pene...
 
Ciorile sunt cele mai inteligente pasari din lume.
Mult mai inteligente decat bufnitele si pasarile de prada, si cu mult mai istete, smechere si descurcarete decat papagalii. Proportia dintre creier si volumul corporal, in cazul ciorilor, este cea mai mare in randul tuturor speciilor de pasari. Proportia in cauza este egala cu cea prezenta la maimutele antropoide si cetacee. Singura vietuitoare care are proportia creier-volum corporal mai mare decat a ciorii, este insasi omul!

Creierul unui porumbel (stanga) si creierul unei ciori (dreapta). Corpul unei ciori este de cel mult 2 ori mai mare decat cel al unui porumbel - creierul ciorii este, insa, de 4 ori mai voluminos decat cel al porumbelului.
  In testele de inteligenta efectuate pe caini, pisici, porci si ciori, cele din urma au iesit invingatoare fara probleme. Mai mult decat atat, un studiu de mare anvergura, efectuat in anul 2004, a scos la iveala ca banalele ciori sunt la fel de inteligente ca cimpanzeii bonobo. Cu alte cuvinte, ciorile sunt cele mai inteligente fapturi de pe planeta dupa oameni, ocupand locul 2 la egalitate cu cimpanzeii si delfinii!   Cotofana se numara printre putinele vietuitoare care se recunosc pe sine daca se vad in oglinda!   O cioara a fost observata cum se hranea cu nucile pe care initial nu putea sa le sparga. Ingenioasa pasare aseza nucile pe o autostrada astfel incat autovehicolele treceau peste ele. Dupa aceea, cioara poposea tacticoasa hranindu-se linistita. Pasarea era atat de inteligenta, incat plasa nucile intregi doar sub rotile masinilor de mici dimensiuni, experientele trecute invatand-o ca daca pune o nuca sub roata unui TIR, sunt slabe sanse sa mai gaseasca miezul.   Ciorile sunt singurele vietuitoare, cu exceptia omului si maimutelor, care sunt capabile sa se foloseasca de unelte in cautarea hranei.
 
 Primele ciori au aparut in Miocen, in urma cu circa 17 milioane ani, in zona Australiei si Oceaniei.
  Oricat ar parea de bizar, cele mai apropiate rude ale ciorilor sunt frumoasele pasari ale paradisului.
 
Ciorile sunt sedentare de felul lor. Daca insa mancarea se imputineaza, sau conditiile meteo se inrautatesc, migreaza in masa.   Ciorile sunt pasari foarte sociabile, deseori clocind in colonii care pot atinge mii de exemplare. In Scotia a fost indentificata o colonie de ciori unde traiau peste 65.000 de exemplare.   Spre deosebire de marea majoritatea a pasarilor, ciorile nu se tem de om, ci au invatat se traiasca in apropierea oamenilor, profitand deseori de pe urma lor.   Ciorile depun de obicei intre 4-7 oua. Daca au mancare din belsug, pot avea o ponta chiar de 10 oua.  
Ciorile sunt omnivore. Mananca orice, fara mofturi, inclusiv hoituri si gunoaie.
Ciorile sunt purtatoare al teribilului virus al Nilului de Vest. De fapt, ciorile au introdus acest virus in Statele Unite ale Americii in anul 1999.   In China si Japonia, corbul este simbol al recunostintei filiale, faptul ca pasarea isi hraneste parintii cand acestia sunt batrani, fiind considerat semnul unei miraculoase restabiliri a ordinii sociale.   Cel care a dat tonul "demonizarii" corbilor in Europa a fost insusi William Shakespeare, care in operele sale "Macbeth", "Julius Caesar" si "Othello", i-a portretizat pe corbi drept mesageri si exponenti ai raului.   In Talmudul ebraic, corbul este mentionat cu dispret ca fiind una dintre cele trei vietuitoare care s-a angajat in relatii sexuale pe perioada Potopului, fiind aspru pedepsit pentru aceste fapte. Rabinii cred ca masculul corb a fost pedepsit sa ejaculeze doar in ciocul deschis al femelelor de corb, acesta fiind singurul mod prin care corbii se mai pot inmulti, ca pedeapsa asupra incalcarii interdictiei sexuale de pe Arca lui Noe.   In Coran, corbii sunt prezentati drept fapturile care i-au invatat pe oameni sa isi ingroape mortii (Sura 5:27-31).
Croncanitul corbilor semnifica tandretea, fericirea, surpriza, emotiile sau furia. Corbii sunt cele mai inteligente corvide.   Corbii care descopera un cadavru inghetat in padurile nordice, tipa inadins, rotindu-se pe cer in jurul hoitului cu scopul de a atrage ursii, rasii, lupii, pumele, coiotii, ursii sau glutonii. Mamiferele carnivore sunt capabile sa sfasie pielea inghetata cu falcile lor puternice, permitandu-le astfel si corbilor sa aiba acces la carne.   Corbii pot fi invatati usor sa numere pana la 30.   Corbii sunt singurele pasari care se joaca si fac glume.   Corbii sunt singurele vietuitoare, in afara de om, care aleg sa se drogheze in cautarea expresa a starilor euforice. Cercetatorii au fost socati sa descopere ca inteligentele pasari practica pe scara larga myrmecomania (din grecescul "myrmex" - furnica si "mania" - obsesie). Corbii se aseaza pe musuroaiele de furnici cu aripile si coada deschise. In prima faza, corbul lasa furnicile sa-i invadeze penajul, zdrobind cateva printre pene. Odata acoperit de furnici furioase, corbul incepe sa execute un dans bizar, contorsionandu-se, cu capul intotdeauna ridicat si penele umflate. Ciocul sau este plin de saliva, iar pasarea are o mimica extaziata. Dupa circa 30 de minute, corbul isi revine se scutura de furnici, se imbaiaza si zboara relaxat. Cercetatorii banuiesc ca acidul formic eliberat de furnicile muribunde creeaza corbului o stare de euforie.
B. P. Hasdeu nota in scrierile sale despre romanii care cred ca "cioara este paserea tiganului, ca e obraznica ca el". In folclorul romanesc, cotofana (foto jos), o ruda apropiata a ciorilor, este un simbol feminin prin excelenta. Lumea satului conoteaza insa nu atat varsta pasarii, cat comportamentul: femeie galagioasa, guraliva, turbulenta si agasanta. (M. Coman, Mitologie Romaneasca).
Corbii sunt singurele pasari care nu se tem de furtunile puternice. Cand se starneste o astfel de furtuna si celelalte pasari stau ascunse, corbii sunt singurii care au curajul sa zboare, jucandu-se fara griji in vantul puternic, dandu-se peste cap si executand manevre acrobatice de zbor. Putin cunoscut este episodul istoric in care Vlad Tepes a vrut sa-i angajeze pe robii tigani in randul corpurilor sale de oaste. In fata amenintarii otomane, din lipsa de oameni si resurse, Vlad Tepes a ridicat intotdeauna o armata mica, insuficienta. In cautare de osteni noi, crancenul voievod a apelat la satrele de tigani-robi, detinute de boieri si manastiri, promitandu-le romilor dezrobirea, daca vor alege sa lupte alaturi de el contra turcilor. Entuziasmati la inceput, tiganii au acceptat pe loc. Grupul de tigani a primit astfel haine si arme, devenind un nou corp in armata valaha. Tiganii si-au ales chiar un stindard de batalie sub forma unei sulite in care au infipt o cioara. Laudarosi si tinand sa-l impresioneze pe voievod cu bravura lor, tiganii au cerut chiar sa fie asezati in linia intai, fiind astfel primii care aveau sa se infrunte cu turcii. Vlad le-a ascultat cererea. Episodul care a urmat este hilar si burlesc in egala masura. In fata armatei turcesti care se apropia incet si metodic, tiganii au inceput sa-i batjocoreasca si sa-i ameninte pe turci. Pe masura ce trupele ienicerilor se apropiau in zgomot crescand de tobe, meterhanele si timvale, tiganilor a inceput sa le se faca frica. Nimic anormal. Tiganii erau de generatii intregi fierari, mestesugari si argati. Nu cunosteau stiinta armelor, nici nu experimentasera puternicul impact psihologic pe care il aveau cruntii ieniceri. Armate mult mai galonate si titrate, alcatuite din cavaleri occidentali incercati, au dat cinstea pe rusine, fugind din fata eficientei masini de razboi turcesti. Odata ce valurile de ieniceri au ingustat orizontul, tiganii au intrat in groaza mortii, aruncand armele pentru a-si inlesni fuga. Astfel, inainte de lupta propriu-zisa, tiganii au parasit in graba campul de lupta, tipand si alergand dezordonat in rasetele ostirii valahe. Doar sulita lor cu cioara in varf a ramas infipta in locul unde fusese "regimentul tuciuriu". De atunci, a ramas vechea zicala romaneasca "Curajos ca cioara-n par".   Ciorile din Romania s-au inmultit foarte mult in ultimii ani, devenind un factor de dezechilibru ecologic. Cauza consta in impuscarea si combaterea irationala a uliilor porumbari, soimilor calatori si dunareni, acvilelor si bufnitelor mari, singurii dusmani naturali capabili sa rareasca eficient numarul ciorilor. In lipsa acestor pasari de prada redutabile, ciorile se inmultesc fara probleme, ajungand sa provoace pagube considerabile.
Carnea de cioara este comestibila, fiind pe lista a numeroase restaurante exclusiviste din occident.  Credeti sau nu, dar carnea de cioara este mai sanatoasa decat carnea de porc. Conform unui studiu efectuat in anul 2005 de catre o echipa de cercetatori germani, carnea de cioara are mult mai putine toxine si compusi reziduali decat carnea de porc.   Carnea de cioara se consuma in trecut in randul multor comunitati tiganesti sarace din Romania, dupa cum citeaza in lucrarea sa de capatai, reputatul si regretatul scriitor si gastronom, Radu Anton Roman. Acesta aduce drept dovezi, marturiile unui tigan batran, pe numele sau Mai Pampu ,care declara ca: " La Luncanii Ludusului, in vreme de primavara tarzie, facem tocanita si prajeala dar si alte bucatele o tara gustoase din ciori tinere. Nu-i greu sa le prinzi, mai rau e ca ne vede lumea si ne rade, da' rade degeaba, ca ciorile-s mai curate ca rata ori gasca". Tot in lucrarea "Bucate, Vinuri si Obiceiuri Romanesti", autorul citeaza ironia locuitorilor de alta data din Popesti Leordeni, care considerau ciorile drept "porumbei tiganesti".
 
Toate corvidele se imperecheaza pe viata un cu un singur partener. Fidelitatea ciorilor si a corbilor este atat de mare, incat nu isi cauta alt partener decat daca cel actual a fost ucis sau capturat.

TOP - PSY



Salut, 

Sim sunt, 

Am analizat zilele astea momentele mai importante din viata mea in decursul anului 2014.

Am realizat astfel ca nu am scris constant pe site din luna mai :)

In iulie am facut un soc anafilactic si nu am mai putut sa alerg si sa particip la maratoane. Abia acum incep sa revin la forma fizica pe care o aveam atunci. 

Experienta trecerii razante pe langa moarte m-a facut sa fiu si mai constienta de cat de important e sa nu ne pierdem viata cu lucruri marunte si in certuri cu altii.

Am lucrat la cateva proiecte de voluntariat (vezi www.fiivoluntar.org), am curatat padurile, am organizat o cursa cu obstacole, am organizat primul semimaraton din Tg-Mures, am catarat, am fost pe munte cat de des am putut si am reusit sa imi termin lucrarea de doctorat (acesta a fost motivul pentru care am renuntat la o buna parte din alte activitati in ultimele luni). 

Zilele astea mi-am facut agenda pentru 2014. Ma organizez si imi planific activitatile la nivel profesional (din ce o sa fac bani, ce o sa citesc ca sa fiu mai pregatita), la nivel fizic (cat o sa alerg, cate tractiuni o sa fac), la nivel spiritual si emotional (ce mai am de lucru la mine conform valorilor mele), la nivel de relatii (cu cei din jur, prietenii si familia). 

Cum a fost anul tau? Ce pregatesti pentru anul 2014?

Am scris in ultimele zile 2 articole. Unul pentru parinti si unul despre relatiile de manipulare. 

Le gasesti la linkurile de mai jos:

Manipularea emotionala: esti victima sau santajist?


11 lectii esentiale pe care copilul tau nu le invata la scoala




Cu drag,
Simona

PS. Te astept sa imi spui cum a fost 2013 la tine si ce ti-ai propus pentru 2014!

Te astept, de asemenea, sa comentezi la articole si sa-mi spui despre ce te-ar ajuta sa mai scriu!

Fa-ti un an 2014 asa cum iti doresti!


Colinele lumii....




Sãrbãtorile cu bucurie si...  sute de Colinde..... ! 
Colinde Audio 

Saturday, December 28, 2013

CARICATURA pe idei comune ....

Am primit, de la pretinii mei din Turkya...., doua caricaturi...; mi s-au parut bine cunoscute.... interpretati-le cum doriti:

" Poporul se uita ca la film...."
 
fatza de multimea promisiunilor "cel mai teribil proiect'....


Turcii, au avut, din totdeauna o repulsie, venita din perceptele religiei, fata de zbiri si nedreptate; chiar si Padisahii, erau pedepsiti, cat erau ei de mari si tari, atunci cand depaseau masura fatza de popor..., iar fata de comunistii odiosi, antipatia era autentica - partidul comunist a fost desfiintat de f. multa vreme iar cei care simpatizau, fugeau in strainatate sau ajungeau in inchisorile lor, unde de multe ori, paznicii uitau sa le mai dea si apa de beut....

MUSCATA ROSIE

 
 
Muşcata roşie
 
Ne-am obisnuit sa o vedem la fereastra, intre perdele, rosie ca focul si ca speranta.
O floare care alunga tristetea si ne umple de optimism.
Nu e doar o simpla impresie, pe langa frumusetea ei plina de farmec si energie, muscata este si o fenomenala (ati citit bine) planta-medicament
 
Ce spune astrologia
In astrologie, muscatele cu flori rubinii apartin zodiei Berbecului si servesc la aplanarea starilor de conflict, potolesc persoanele predispuse la certuri, permanent tafnoase si iritate.
Rosul de purpura al muscatelor ii ajuta pe oameni sa perceapa viata mai relaxat, imbunatateste starea sufletului. De fapt, astrologii au presimtit ceea ce a fost dovedit si de cercetarile stiintifice contemporane, si anume: faptul ca planta are multiple efecte terapeutice.
Muscatele imbunatatesc metabolismul, impiedica cresterea tumorilor, dizolva pietrele, opresc hemoragiile.
In medicina populara, frunzele si flori le se folosesc in cazuri de diaree, dizenterie, reumatism, guta, astm bronsic, abcese, cangrene ale plamanilor.
Frunzele uscate, inmuiate cu apa clocotita, se aplica pe bataturile vechi timp de cateva zile pana se desprind.
 
O rivala a usturoiului
In medicina populara, muscata, atat cea salbatica, din natura, cat si cea cultivata in ghiveci, se foloseste inca din secolul XVI.
Dintr-o varietate foarte larga de muscate, cel mai mare efect terapeutic il are muscata cu frunze mari, palmate, care au un miros puternic si contin cea mai mare cantitate de fitoncide.
Savantii au constatat ca in lupta cu bacteriile, muscata depaseste puterea usturoiului si a cepei.
Pentru prepararea retetelor medicale, se folosesc nu numai frunzele si florile, dar si radacinile plantelor imbatranite, cu tulpinile desfrunzite (goale).
Radacinile se spala si se folosesc imediat sau se usuca si se pastreaza in pungi de hartie. Radacinile plantei sunt bogate in glucide, amidon, flavonoizi, saponine, substante tanante, iar in frunze sunt depozitate acid ascorbic (vitamina C), carotina, ulei eteric, glucoza, alcaloizi, microelemente.
 
Preparate din muscata:
 
Ulei de muscata
Uleiul esential de muscata se vinde in farmacii, dar puteti sa-l preparati si acasa folosind unul din procedeele urmatoare:
1.
Intr-un borcan transparent, de 750 ml, se pune un pahar de terci din frunze si florile tocate de muscata, se toarna deasupra 125 ml de alcool dublu rafinat, se inchide etans si se tine in bataia soarelui puternic, timp de doua saptamani.
Se deschide borcanul, se umple cu uleiul nerafinat (de porumb, de masline, de floarea-soarelui), se inchide iar ermetic si se mai tine la soare inca doua saptamani.
Se strecoara si se stoarce bine.
Plantele macerate se pastreaza la congelator pentru comprese, iar lichidul, in sticlute de culoare inchisa, in frigider. 
2.
Frunzele tinere, de pe varfurile crengutelor, se rup primavara, inainte de inflorire, de pe o planta cu varsta mai mare de un an.
Doua pahare de frunze se toaca marunt, se amesteca cu zece linguri de ulei nerafinat, incalzit la 40-45 grade, si se macereaza timp de doua saptamani, intr-un borcanel de culoare inchisa, in loc racoros.
Dupa filtrare, frunzele se storc bine (eu folosesc in cazuri similare un ciorap de nailon, deoarece este mult mai rezistent decat tifonul) si uleiul se pastreaza timp de trei luni la frigider, in sticlute de culoare inchisa sau invelite in hartie neagra.
 
Mod de administrare:
Profilactic. Cu 15 minute inainte de masa, se ia in gura o lingurita de ulei si se suge precum o caramela.
Se face o cura de sapte zile, in fiecare primavara.
Nu se recomanda asocierea tratamentului cu consumul de alcool.
Uleiul de muscata se administreaza numai in cure scurte.
 
Aromoterapie
Cateva picaturi de ulei se amesteca cu sare fina sau se toarna pe un servetel si se pastreaza intr-un flaconas inchis etans.
Se folosesc pentru diminuarea epuizarii psihice, in cazuri de insomnie, astenie, ateroscleroza vaselor sanguine din creier, hipertensiune, distonie vasculara, nevroza, imunitate scazuta.
Uleiul se adauga in creme pentru masaj, in apa pentru baie.
 
Cura de slabire.
Pentru micsorarea apetitului, in loc de medicamente scumpe, puteti folosi aroma de muscata, care se inhaleaza inainte de masa.
 
Important:
Inainte de folosirea uleiului, faceti un test pentru hipersensibilitate sau alergie: se aplica o picatura de ulei pe incheietura mainii cu 12 ore inainte.
Nu se foloseste aromoterapia in cazuri de atac de cord, astm bronsic, epilepsie (daca mirosul nu-i place bolnavului).
 
Unguent de muscata
Se mixeaza frunze verzi de muscata in robotul de bucatarie sau in masina de tocat carne. Separat, se topeste osanza sau untura de gasca.
La fiecare 3 linguri de grasime, se adauga 3 linguri din terciul cu suc din frunze . Amestecul se pastreaza la frigider, cel mult o saptamana, si se foloseste in cazuri de dureri in articulatii si de ulcer varicos.
Tratamente interne cu muscata
 
Afectiunile sistemului respirator: faringita, laringita.
Preparatele din muscata s-au dovedit eficiente si in afectiunile cailor respiratorii.
Se fac spalaturi nazalo-faringiene cu infuzie din flori sau frunze proaspete de muscata.
O lingura cu varf de planta tocata se infuzeaza 8 ore, in 250 ml de apa fierbinte.
Cu 100 ml de infuzie se fac spalaturi, iar in cei 150 de ml ramasi se adauga 5 picaturi de lugol si se face gargara.
In acelasi timp, degetele mari de la picioare se infasoara cu 2-3 straturi de frunze verzi si se leaga cu fasa de tifon, inainte de culcare.
Conform hartilor de reflexoterapie, pe degetele mari de la picioare sunt reprezentate organele localizate in zona capului.  
 
Bronsita si pleurita
Se foloseste tinctura din frunze de muscata tocate marunt.
Intr-un borcanel de 300 ml se pun 1/3 frunze si se toarna peste ele tuica, pana la marginea borcanului.
Continutul borcanului se muta apoi in sticla de culoare inchisa, cu filet, se infuzeaza in frigider timp de 3 saptamani.
Se bea tinctura strecurata cate o lingura, cu 150 ml de ceai de menta, de 3 ori pe zi.
Cu aceeasi tinctura se fac frectii in zona plamanilor, pe piept si pe spate, inainte de culcare.
Pentru frectii, mai ales pentru copii, puteti sa preparati tinctura cu otet kombucha sau otet de mere, in loc de tuica. *
 
Hipertiroidie (gusa).
Un pahar de frunze tocate se muta intr-un borcan de sticla, se toarna 500 ml de tuica si se lasa la macerat timp de 30 de zile, cu vasul inchis etans, agitand periodic.
Se strecoara si se stoarce bine.
Se bea cate o lingurita, de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa.
Pentru o cura de tratament, este nevoie de doua doze (un litru de tinctura).
 
Dupa chimioterapie sau citostatice.
Pentru eliminarea toxinelor care apar in organism dupa procedurile de chimioterapie, se prepara ceai din 3 frunze rotunde de muscata, infuzate in 250 ml de apa fierbinte.
Se lasa pana la racirea apei.
Ceaiul se bea in timpul zilei, cate o inghititura la fiecare ora (in nici un caz nu se bea tot paharul odata!).
 
Afectiuni stomacale diaree.
La tara, batranii rezolvau problema simplu: preparau infuzie din 8-10 frunze de muscata si 250 ml apa fierbinte, care se lasa sa se raceasca.
Ceaiul se bea de 3 ori pe zi, cate 1/3 de pahar, inainte de masa, si ultima data seara, inainte de culcare. Mai ales la diabetici, se intampla uneori ca diareea sa apara fara nici o legatura cu intoxicatiile alimentare.
Atunci se prepara o tinctura din 3 linguri cu varf de terci de frunze si flori, amestecate cu 100 ml de alcool dublu rafinat.
Se lasa la macerat timp de 3 zile, la intuneric.
Se beau cate 20 de picaturi, cu o lingura de apa.
Cei care vor sa evite alcoolul prepara o infuzie din 2 lingurite de terci din frunze si flori, amestecate cu un pahar de apa fiarta si racita, care se lasa peste noapte, se strecoara si se bea a doua zi, impartita in 5-6 doze.
Se amelioreaza nu numai starea aparatului digestiv, dar si functia pancreasului, a inimii, se restabileste nivelul de glicogen in ficat, se regleaza tensiunea arteriala.
 
Pietrele si procesele inflamatorii la rinichi.
In popor, muscata se considera din mosi-stramosi un diluant bun pentru depunerile de pietre la rinichi.
Balsamul vindecator se prepara din 20 ml suc proaspat stors din frunze si flori, 50 g de miere de albine, 20 ml tinctura de propolis si 100 ml vin rosu tare sau 65 ml coniac. Amestecul se infuzeaza 14 zile in frigider si se pastreaza la rece, nu mai mult de 3 luni. Balsamul se bea cate o lingura, de 2 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa, timp de 2 saptamani.
 
Pentru obtinerea sucului:
50 g de frunze verzi se tin timp de 2 ore in 200 ml de apa, la temperatura camerei, apoi se scutura bine si se trec prin storcator sau masina de tocat.
Se stoarce sucul prin panza topita sau un ciorap de dama sintetic.
 
Tratamente externe cu frunze proaspete de muscata
 
Acnee.
Strabunicile noastre foloseau sucul proaspat de muscata pentru curatarea pielii de cosuri si acnee.
Se toaca marunt 5-6 frunze, apoi se strivesc cu o lingura de lemn.
Terciul obtinut se aplica pe locurile cu probleme si se lasa timp de 15 minute. 
 
Otita.
1.
Reteta este recomandata pentru copii mici, dar si pentru adulti. Se folosesc plantele cu frunzele palmate (nu rotunde). Se spala cu apa fiarta calduta, se usuca putin, se stoarce sucul (se poate si manual). Urechea se curata bine cu vata, apoi se pune cate o picatura de suc. Procedeul se repeta pana la oprirea scurgerilor. Nu se permite umezirea urechilor bolnave cu apa, pe toata durata tratamentului.
2.
Frunzulitele proaspete se strivesc intre degete si se introduc, inainte de culcare, in urechi. Dimineata, se arunca. Ca sa intre si sa iasa mai usor din urechi, se invelesc in fasa de tifon. O alta varianta: o frunza se ruleaza si se introduce in ureche.
3.
Vracii din Rusia folosesc de 200 de ani o reteta mai complexa. Se prepara un aluat din 10-12 frunze pisate bine, 2 linguri de alcool de camfor, 2-3 linguri de faina de secara sau de ovaz (in caz extrem se foloseste paine inmuiata putin). Se picura 2 picaturi de suc de muscata in ureche, apoi se modeleaza din aluat un capac care se aplica peste ureche. Deasupra se pune hartie de pergament. Se panseaza in diagonala, cu o fasa, peste cap, inainte de culcare. Este nevoie de 3-4 proceduri.
 
Nevralgie de trigemen, dureri lombare acute.
Frunzele de muscata strivite intre degete se intind pe un prosopel de in si se aplica pe locul bolnav. Deasupra se leaga un batic de lana. La fiecare 30 minute, frunzele se schimba. Procedeul se repeta de 3-4 ori. Peste 2 ore, durerile se diminueaza, in caz contrar, se mai pun cateva comprese.
 
Afectiuni pulmonare.
Se framanta un aluat din 6 linguri de frunze tocate, 3 linguri de miere de albine si 3 linguri de faina de secara. Se imparte in doua terciul, se intinde in straturi subtiri si se aplica pe zona plamanilor si pe piept, la barbati, iar la femei pe spate. Se leaga cu un batic subtire.
Pentru accelerarea procesului de vindecare, se recomanda sa mancati, dimineata si seara, cu 30 minute inainte de masa, cate 2-3 frunzulite mici de muscata, care apar din muguri terminali.
 
Epilepsie, solarita.
Se prepara un amestec din 250 ml de zer rece, 3 linguri cu varf de frunze si flori mixate de muscata, o sticluta de tinctura farmaceutica de odolean sau de talpa-gastei si se macereaza de la ora 8 dimineata pana la ora 10 seara. Inainte de culcare, in amestec se adauga faina (eventual combinata cu tarate) ca sa obtinem un aluat, din care se modeleaza o turta moale ca plastilina. Turta se aplica pe plexul solar.
Se panseaza cu o fasa elastica si se lasa pana dimineata. In acelasi timp, se administreaza tinctura de muscata, cate 15 -20 picaturi, de 3 ori pe zi, inainte de masa sau cu o ora dupa masa. Este o metoda auxiliara in tratamentul epilepsiei.
 
Cataracta.
In stadiul incipient al bolii, puteti sa stopati dezvoltarea afectiunii folosind picaturi din sucul proaspat stors din frunze (cate 1-2, in coltul ochilor).
Daca se inflameaza pleoapele, ochii se spala cu infuzie preparata din 10 frunze sau flori tocate, 200 ml de apa fiarta si racita si o lingurita de miere de albine.
Se amesteca bine si se expune pe timp de noapte la lumina lunii pline.
In loc de apa, puteti sa folositi dupa racire ceai oftalmic din silur, albastrele si corn (se vand la plafar).
 
Bai din radacini si frunze  
Baile din radacina de muscata rosie sunt indicate in cazul bolnavilor cu probleme dermatologice (furunculoza, eczeme, vitiligo, lichen). 4 linguri de radacina uscata sau proaspata taiata marunt se infuzeaza o ora in termos, in apa clocotita. Inainte de culcare, se face o baie cu infuzia care se toarna in cada cu apa calda (35-36 grade C). O cura cuprinde 12-14 bai.
 
Nevroze, insomnie, stari de agitatie.
Se toaca 4-5 radacini si un pahar din frunzele proaspete, se pun pe foc in 5-7 litri de apa fierbinte, se tin 20 minute pe un foc mediu si se infuzeaza 2-3 ore intr-un vas acoperit, apoi se strecoara si se adauga in cada cu apa calda.
Tratamentul are efect calmant si dureaza 10-15 zile.
Un efect deosebit il au baile cu ulei aromat de muscata in cazul femeilor la menopauza, dar si al celor cu nervozitate crescuta, in zilele "critice".
In urma procedurilor scade nervozitatea, se imbunatateste somnul.
 
Contraindicatii
Persoanelor care sufera de astm bronsic sau au alergie la mirosul de muscata li se recomanda sa nu tina in locuinta nici o specie de muscata.
 
Ingrijirea plantei 
Muscata prezinta un neajuns pentru care este deseori respinsa de floricultori: frunzele ei imbatranesc si cad foarte repede, dezgolind tulpinitele.
Chiar si udarea abundenta, stropitul regulat nu schimba situatia.
Dar si pentru scopuri terapeutice este un minus: ca sa obtinem 50 de ml de suc, trebuie sa rupem toate frunzele de pe planta.
De aceea, ca sa va tratati cu succes, trebuie sa aveti cel putin 5-6 plante in casa si sa le ciupiti mereu varfurile, pentru favorizarea cresterii de crengute noi.   
 
Foarte tare.....!!!!! cine ar fi crezut
 
======================================================

Wednesday, December 25, 2013

Balsam pentru Suflet ....



Un adevarat balsam pentru suflet....
adevarata calatorie in lumea de dincolo de fapta, gand....sunet...cuvant.
Auditie placuta !
.         April - Flowers Show (Andre Rieu Strauss Medley)
.         Andre Rieu  Je t'aime
4:31 Andre Rieu Je t'aimede la TheLodestar 819,992 de vizionări